Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_voyenka.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
948.22 Кб
Скачать

3. Підготувати до роботи прилад для визначення температури краплепадіння та розповісти порядок визначення

Температурою краплепадіння називають ту температуру, при якій відбувається падіння першої краплі консистентного мастила або торкання дна пробірки стовпчиком мастила, встановленого в чашечку спеціального приладу, що нагрівається у визначених умовах.

Температуру краплепадіння визначають як найвищу температуру, до якої можна застосовувати мастило у вузлі тертя з якого воно буде витікати при роботі. На практиці намагаються, щоб температура краплепадіння мастила була, в крайньому випадку, на 10-15°С вище максимальної робочої температури вузла, в якому використовується дане мастило.

Проведення досліду.

Перед тим, як відібрати пробу мастила для аналізу, з поверхні мастила шпателем знімають верхній шар. Потім шпателем не менше як з трьох різних точок беруть мастило, складають його в чашечку приладу. При цьому слідкують, щоб в мастилі не утворювалось повітряних бульбашок. Зайве мастило з верхньої частини знімають ножем, витирають чашечку і вставляють її в гільзу термометра так, щоб верхній край чашечки дотикався до бортика гільзи.

Внаслідок того, що в мастило вдавлюється ртутна кулька термометра, з нижнього отвору чашечки видавлюється деяка кількість мастила, яку зрізають ножем.

Термометр з гільзою і чашечкою встановлюють на корковій пробці в пробірку діаметром 40-45 мм і довжиною 180-200 мм. На дно цієї пробірки кладуть кружок білого паперу, щоб він щільно прилягав до дна пробірки. Термометр встановлюється таким чином, щоб нижній край чашечки був віддалений від дна пробірки приблизно на 25 мм.

За допомогою тримача штатива пробірку поміщають в термостійкий стакан, її встановлюють строго вертикально, щоб дно пробірки було віддалене від дна стакана на 10-20 мм.

Термостійкий скляний стакан заповнюється рідиною. Якщо температура краплепадіння мастила нижче 80°С, то стакан заповнюють дистильованою водою, а якщо вище 80°С, то гліцерином або вазеліновим медичною оливою. Рівень рідини при зібраному приладі повинен бути віддалений від дна стакана на 120-150 мм.

Стакан встановлюється на азбестовій сітці і рідина нагрівається при постійному перемішуванні.

Після того, як термометр покаже температуру, на 20°С нижчу від очікуваної температури краплепадіння, подальше нагрівання регулюють таким чином, щоб температура підвищувалась на 1°С за хвилину.

Та температура, при якій з чашечки приладу падає перша крапля досліджуваного мастила або стовпчик мастила доторкнеться паперу, що покладений на дно пробірки, вважається температурою краплепадіння.

Між двома паралельними відліками допускається розходження не більше, ніж на 1°С.

4. Особливості видачі та зберігання отруйних технічних рідин.

До спеціальних отруйних технічних рідин і мастил з отруйними присадами відносяться: етиленглюколь, охолоджуючі низькозамерзаючі рідини марок 40, 40М та 65, протиобледенільна рідина "Арктика", гальмівні рідини ГТЖ-22М та "Нева", тетрагідрофурфуриловий і денатурований спирт дихлоетан, чотирьоххлористий вуглець технічний, етилова рідина, етиловані бензини та інші.

ОСОБЛИВОСТІ ЗБЕРІГАННЯ ОТР:

1. Масла та рідини з отруйними присадками, а також етиловані бензини, які відносяться до малошкідливих ОТР, при всіх умовах їх застосування (мирних, воєнних, навчання, марші) повинні зберігатися як і інші нафтопродукти, але при поводженні з ними необхідно дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з ними. Очищення резервуарів для цих продуктів (за винятком довготривалого зберігання) здійснюється один раз на рік відповідно до вимог техніки безпеки. Після закінчення очищення перевіряється чистота внутрішньої поверхні резервуарів та складається акт з висновками про можливості їх використання для приймання та зберігання відповідних марок ОТР.

2. Високонебезпечні та помірно небезпечні ОТР при будь-яких умовах їх застосування повинні зберігатись тільки на складах, які охороняються, які не опалюються або на тимчасово виділених площадках окремо від інших продуктів.

У всіх сховищах ОТР повинні знаходитись:

- бочки (ящики), закриті кришками, з матеріалами для знезараження залежно від виду ОТР;- ящик з сухим розсипчастим піском (сухою тирсою);- лопата совкова;- бочка з водою (влітку) та відра;- засоби індивідуального захисту;- аптечка для надання першої медичної допомоги при отруєнні;- засоби пожежегасіння.

Всі тимчасово виділені площадки для зберігання високо-небезпечних та помірно небезпечних ОТР огороджуються колючим дротом. Кожне сховище (приміщення) з ОТР закріплюється наказом командира частини за відповідальною особою (офіцером чи прапорщиком), який несе відповідальність за організацію приймання, зберігання та видачі ОТР та дотримання правил техніки безпеки при роботі з ними.

У місцях зберігання високо-небезпечних та помірно небезпечних ОТР повинні знаходитись стенди з таким інформаційним матеріалом:- випискою з наказу по частині з переліком посадових осіб, які допущені до роботи з ОТР;- виписками по наданню першої медичної допомоги потерпілим із Інструкції по поводженню з ОТР, які зберігаються;- зразком накладної на одержання ОТР.

3. Резервуари та тара, в яких зберігаються ОТР, повинні бути справні, герметичне закриті та завжди опломбовані. Обов'язковому пломбуванню підлягають також всі пристрої для приймання та зливання.

Залишати порожню тару та тару з ОТР в неопломбованому вигляді та без охорони, особливо в польових умовах, навіть на короткий час, а також зберігати ОТР в таких, які не мають встановленого маркування категорично забороняється.

4. Зберігання ОТР в місцях стоянки техніки, службових, виробничих та інших приміщеннях, які не призначені для цієї мети, забороняється.

5. Порожні резервуари та тара з-під ОТР, в тому числі автомобільні засоби підвезення та перекачування, які не пройшли знезараження після перевезення та видачі ОТР, повинні зберігатись в опломбованому вигляді в сховищах чи на тимчасово виділених площадках, огороджених колючим дротом, з дотриманням тих самих правил, передбачених даною Інструкцією.

7. Для забезпечення збереження ОТР та попередження їх протікання всі засоби зберігання (резервуари, бочки, бідони, каністри) з цими продуктами повинні оглядатись відповідальними особами щоденно.

8. При виявленні протікання в резервуарах чи тарі з ОТР необхідно терміново виконати заходи щодо його усунення. При неможливості ліквідувати протікання ОТР повинна бути перелита (перекачана) в підготовлену запасну (резервну) місткість з дотриманням необхідних заходів безпеки. При збереженні ОТР передбачається збереження резервної чистої порожньої тари. Забруднені місця та місця, де пролиті ОТР, очищаються та знезаражуються.

ОСОБЛИВОСТІ ВІДВАНТАЖЕННЯ ТА ВИДАЧІ ОТР

1. При всіх умовах застосування ОТР відвантажуються та видаються з центральних, окружних та флотських складів за нарядами (рознарядками) органів, які займаються забезпеченням, їх відвантаження та видача здійснюється тільки в засоби транспортування і види тари, які передбачені даною Інструкцією.

2. При отриманні ОТР одержувач крім документів, які перелічені в Керівництві з обліку озброєння, техніки, майна та інших матеріальних засобів у Збройних Силах України, повинен мати виписку з наказу по частині про допуск до роботи з ОТР.

4. Перед заповненням залізничних чи автомобільних цистерн ОТР повинні бути виконані відповідні підготовчі операції. У відвантажувальних документах обов'язково вказується клас небезпеки вантажу.

5. Видача ОТР, крім бензинів та масел, із складів військових частин здійснюється за нарядами (накладними), підписаними начальником служби пального (органу постачання).

На лицьовому боці накладної роблять напис ОТРУТА, а на зворотному боці одержувач розписується про ознайомлення з правилами поводження та транспортування даної ОТР.

6. Для отримання з органу забезпечення військових частин ОТР командиром частини (підрозділів) в орган забезпечення (службу) подаються заявки у письмовому вигляді з додатком розрахунку-обґрунтування необхідної кількості рідин, складеного з врахуванням норм їх витрат, оголошених відповідними наказами Міністра оборони України. Всі випадки видачі ОТР без оформлення вказаних документів та дозволу органів забезпечення повинні негайно розслідуватися, а винні в цьому — притягатися до суворої відповідальності.

25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]