Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_voyenka.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
948.22 Кб
Скачать

1. Призначення та умови застосування моторних оливи, їх класифікація та вимоги до якості.

До моторних відносяться масла для поршневих двигунів внутрішнього згоряння. За масштабами споживання і своїм значенням вони займають провідне місце серед інших мастильних матеріалів.

Умови застосування масел в поршневих двигунах внутрішнього згоряння досить складні. Це пов'язано зі складним функціональним призначенням масел, великою різноманітністю умов роботи в різних вузлах тертя, значною величиною і періодичною дискретністю термічних і механічних навантажень.

Моторні масла виконують в повному об'ємі всі основні, властиві змащувальним матеріалам, функції. Вони знижують, щонайбільше, запобігають зношенню деталей, знижують витрати енергії на тертя, відводять тепло, ущільняють зазори в циліндро- поршневій групі, захищають метали від корозії.

Основними вузлами, що змащуються, і деталями поршневого двигуна є: корінні і шатунні підшипники, підшипники і шестерні розподільного вала, поршневі пальці, штоки і штовхачі клапанів. До відповідальних вузлів змащування відносяться і сполучення поршень - циліндр. Кожний з названих вузлів відрізняється динамічними і тепловими навантаженнями, що в зв'язку з наявністю єдиних масляних систем двигунів збільшує складності ефективного застосування моторних масел.

Моторні масла поділяються на наступні типи:

  • автомобільні масла – для змащування автомобільних карбюраторних двигунів;

  • дизельні масла – для змащування різних типів дизелів;

  • авіаційні масла – для змащування поршневих авіаційних двигунів;

  • реактивні масла – для змащування турбореактивних і турбогвинтових авіаційних двигунів.

У відповідності до діючої класифікації моторні масла поділяються на групи в залежності від типу двигуна та ступеня його форсованості.

Масла, що входять в шість груп (табл.1), відрізняються кількістю та ефективністю присадок.

Масла групи А вміщують невелику кількість антиокислювальних та антикорозійних присадок. Широкого застосування в транспортному двигунобудуванню вони не мають (застосовуються на тихохідних двигунах).

Масла групи Б вміщують невелику кількість антиокислювальних, миючих та антикорозійних присадок. До цієї групи найбільше розповсюдження отримало масло М-8Б1, яке застосовується в деяких автомобільних карбюраторних двигунах.

Масла групи В отримали найбільш широке розповсюдження у сучасних автотракторних двигунах. Вони вміщують миючі, антиокислювальні, проти корозійні та протипінні присадки(4-7%).

Масла групи Г призначені для роботи при високих тисках та відносних швидкостях пар тертя. масла цієї групи вміщують той самий комплекс присадок, що і в групі В, але в більших концентраціях (7-12%).

Масла групи Д та Е призначені для роботи в найбільш важких експлуатаційних умовах. Вміст присадок в них сягає 18-25%. Масла цих груп мають високу лужність.

В таблиці 1 приведені групи моторних масел за експлуатаційними властивостями.

Таблиця 1.

Група масел за експлуатаційними властивостями

Застосовуються для двигунів

А

Бензинові, автомобільні, тракторні та мотоциклетні нефорсовані

Б

Б1

Карбюраторні малофорсовані

Б2

Дизельні малофорсовані

В

В1

Карбюраторні середньофорсовані

В2

Дизельні середньофорсовані

Г

Г1

Карбюраторні високофорсовані

Г2

Дизельні високофорсовані

Д

Високофорсовані дизельні двигуни, що працюють у важких умовах

Е

Низькообертові дизельні двигуни з лубрикаторною системою змащування, що працюють на важкому паливі з вмістом сірки до 3,5%

  1. Призначення, принцип використання та можливості складу пального фбрмз.

    СП Фбрмз призначений для П-З-В ПММ та ТЗСП.Має ємність 10000м3. Фбрмз забезпечує 1-2 арміі 1 – го ешелону, розміщується на напрямку їх дії на відстані 100-120км від лінії фронту,в обороні 200-250км.може виділяти відділення складу ємністю 4000м3 для забезпечення військ 2-го ешелону.

    Фбрмз повинен забезпечувати такі функціі:

  • П-з-в запасів ПММ і ТЗСП військам угрупувань

  • Забезпечення роботи ПМТ

  • Переміщення в ході операцій з метою наближення запасів до військ,або їх збереження

  • Бойове забезпечення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]