Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_voyenka.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
948.22 Кб
Скачать

5.Виконати на ац-8-5334 операцію “Заповнення цистерни стороннім насосом ”.

АЦ-8-5334

1. Підготовка АЦ-8-5334 до роботи:

- заземлити автоцистерну;

- під'єднати відповідні рукава;

- запустити двигун та встановити мінімальну частоту обертання, прогріти його.

2. Перевірити тиск повітря в пневмосистеми (не менше 5,5 кгс/см2). Відкрити кран подачі Іювіїря на пульт керування.

3. Встановити рукоятку повітря розподілювача з положення "транспортне" в положення операції, яку необхідно виконати.

4. Включити насос за допомогою рукоятки на пульті керування з положення "насос викл." в положення "насос вкл.", а для наповнення цистерни – в положення "ограничение наполнения вкл.".

5. Збільшити оберти двигуна обертанням маховика управління подачею палива до 1450 об./хв.

Зупинка автоцистерни АЦ-8-5334 проводиться у зворотній послідовності.

13

  1. Основні заходи контролю якості пмм при його прийманні, зберіганні, видачі та застосуванні.

КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПАЛЬНОГО ПІД ЧАС ПРИЙОМУ.

Приймання пального на склад проводиться комісією до складу якої входить начальник лабораторії (лаборант).

Перед подачею транспортних засобів з пальним на склад комісія перевіряє:

- якість зачищення резервуарів, що призначені для прийому пального ;

- чистоту і справність рукавів, трубопроводів, засобів перекачування;

- підготовку засобів для відбирання проб і проведення аналізу . Після прибуття цистерн під злив :

- перевіряється наявність пломб на цистернах і їх справність;

- звіряються номера цистерн з номерами, вказаними в залізничних документах

- відбираються донні проби з цистерн для перевірки відсутності води і механічних домішок;

- відбираються проби палива для аналізу, реєструються проби і проводиться приймальне - здавальний аналіз;

- порівнюються дані приймальне - здавального аналізу з вимогами стандарту і якщо паливо відповідає вимогам стандарту, дається дозвіл на його зливання;

- результати аналізу записуються в журнал аналізів, попередньо туди заносяться дані з паспорта постачальника;

КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПАЛЬНОГО ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ

Паливо кожного сорту (марки) повинно зберігатись в окремій групі резервуарів або в тарі і в умовах, що виключають попадання в нього атмосферних опадів та пилу .

Спільне зберігання в резервуарах однієї групи різних сортів палива забороняється. Під час зберігання палива особливу увагу звертають на герметичність резервуарів і тари, на відсутність в ньому води і механічних домішок.

Перевірка справності прокладок, болтових з'єднань, клапанів, а також відсутність води і механічних домішок проводиться один раз в місяць, а при необхідності частіше.

При виконанні всіх правил зберігання ПММ можуть зберігатись на складах не менше строку, встановленого Керівництвом.

Під час зберігання постійно ведеться контроль за якістю палива. Для цього періодично проводяться контрольні і складські (повні) аналізи. Строки проведення аналізів встановлені Керівництвом.

Для цього щорічно складається "План проведення аналізів пального довготривалого зберігання". Результати аналізів заносяться в журнали аналізів. Такий облік якісного стану дозволяє спостерігати зміни якісного стану пального, прогнозувати строки його зберігання і запобігати виходу показників якісного стану за межі кондиції. Під час проведення аналізів в процесі зберігання паралельні визначення не проводяться, якщо результати аналізу не виходять за межі розходжень з результатами попереднього аналізу.

Масла, пластичні мастила, спеціальні рідини, що поступили в запаяній та іншій герметичній упаковці, при дотриманні необхідних умов зберігання аналізам не підлягають на протязі встановлених строків зберігання.

Щоб запобігти виходу пального тривалого зберігання за межі кондиції, його необхідно своєчасно замінювати свіжим паливом. Для контролю за цією операцією на складах і в військових частинах щорічно розробляється "План освіження пального тривалого зберігання".

Освіження раніше встановлених строків зберігання може бути, якщо за даними повного аналізу встановлено, що показники його якості погіршились і досягли межі допустимого значення по ДГСТ.

При дотриманні умов зберігання паливо освіжується пізніше досягнення кінцевих термінів зберігання, тому що закінчення строків зберігання палива (крім палива для авіаційної техніки), не може бути підставою для його освіження. Паливо освіжується тільки в тому випадку, коли за даними повного (складського) аналізу встановлено, що показники якості його погіршились і наблизились до межі допустимих значень.

Строки зберігання пального (крім авіаційного ) можуть бути продовжені на два роки, якщо до кінця встановлених строків зберігання палива за всіма показниками якості в об'ємі повного аналізу відповідає ДГСТ і має запас якості по показниках найбільш схильним до змін при тривалому зберіганні.

Продовження строків зберігання оформлюється актом комісії, яку призначає командир військової частини. До акту додається паспорт якості палива по даних повного аналізу.

Продовження строків зберігання палива в баках техніки забороняється.

Для закладання на довгострокове зберігання використовується паливо, від дня виготовлення якого пройшло не більше одного року, а якість відповідає вимогам стандарту.

КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПАЛЬНОГО ПІД ЧАС ВІДВАНТАЖЕННЯ І ВИДАЧІ.

Відвантажувати, видавати дозволяється тільки кондиційне паливо. Проте в першу чергу відвантажується паливо, яке прибуло раніше і показники якості якого за результатами аналізу близькі до граничних значень.

Відправник несе відповідальність за якість палива, яке відвантажується (видається). Паливо може бути відвантажене (видане ) тільки при наявності складського (повного ) аналізу. Крім того, паливо, що планується до відвантаження залізничним або водним транспортом підлягає приймально-здавальному аналізу не більш, як за 10 діб до відвантаження.

Перед наливанням палива в засоби транспортування вони перевіряються начальником лабораторії (лаборантом ) на придатність до наливу, про що в накладній одержувача робиться відмітка (ставиться штамп ): "Тара перевірена, налив дозволяю". При відвантаженні палива залізничними цистернами (танкерами) після наливу з них відбираються проби. Відібрана проба ділиться на дві частини. Одну частину аналізують, а другу - зберігають опечатаною на випадок розбіжностей в оцінці якості пального.

На відвантажене паливо виписується паспорт. Паспорт додається до кожної залізничної накладної (видається представнику корабля, танкеру, баржі).

В паспортах на паливо, яке відвантажується після довгострокового зберігання і паливо, показники якості якого знаходяться на межі кондиції, робиться відмітка: "Довгостроковому зберіганню не підлягає. Використовувати в першу чергу".

При видачі палива військовим частинам приймальнику видається паспорт на паливо. При цьому на паливо, призначене для тривалого зберігання, паспорт видається обов'язково. На паливо, призначене для поточного забезпечення, дозволяється паспорт не видавати, а в талоні чекової вимоги робити відмітку про якість палива. За вимогою одержувача паспорт якості видається у будь-жкому випадку.

КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПАЛИВА ПРИ ЗАСТОСУВАННІ.

На озброєнні і військовій техніці застосовується паливо, передбачене технічною документацією по його експлуатації і допущене до застосування наказами Міністра Оборони України, а також спільними вказівками управлінь, які відають замовленнями та експлуатацією техніки і ГУРПП МО.

Видавати і застосовувати пальне не за призначенням забороняється .

Пально-мастильні матеріали, що застосовуються на озброєнні та військовій техніці, повинні відповідати вимогам ДГСТ. Якість їх має бути підтверджена наявністю паспорту або відміткою в талоні чекової вимоги. При цьому паспорт (відмітка про якість) дійсні тільки на термін до наступного повного (складського) аналізу. Після закінчення строку дійсності паспорту (відмітки про якість) має бути відібрана проба, проведений аналіз і зроблений новий висновок про можливість застосування пально-мастильних матеріалів.

Масла, мастила і спеціальні рідини, які поступили в запаяній чи іншій герметичній упаковці (бідонах, банках) при дотриманні встановлених умов зберігання дозволяється застосовувати за паспортами заводів постачальників без проведення аналізу на протязі встановленого строку зберігання.

Дозволяється використовувати для поточного забезпечення палива, показники якості якого мають відхилення від вимог стандарту в допустимих межах. Ці відхилення вказані в керівництві і величина їх така, що не приведе до суттєвих змін в роботі техніки при не тривалому застосуванні палива.

Заправка озброєння і військової техніки якісним паливом є необхідною умовою забезпечення бойової готовності військових частин й підрозділів.

При цьому для забезпечення заправки техніки якісним пальним повинні

виконуватись заходи по таких напрямках:

1. Підготовка засобів заправки.

2- Підготовка баків і систем живлення техніки до заправки паливом.

3- Перевірка якості палива для заправки техніки довготривалого зберігання.

Паливо, що знаходиться в системах техніки лабораторному аналізу не підлягає. Періодично перевіряється чистота палива в баках шляхом візуальної перевірки його. Чистота оцінюється за станом проб відібраних з дна баків, або з

відстійників після зливання 3-5 літрів відстою.

Планова заміна пального в баках і системах техніки довгострокового зберігання проводиться після закінчення строків-згідно з планом освіження пального.

Продовження строків зберігання палива в баках і системах забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]