Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yelektrostatika_Postiyny_strum.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
4.72 Mб
Скачать

МВ 02070855-1222-2003

Федоров О.Є., Кріцак Т.О., Чернов Б.О., Мазур М.П., Петрук З.В., Сімків М.Є.

Фізика. (розділ „Електростатика. Постійний струм”). Лабораторний практикум., -Івано-Франківськ: “Факел”, -2003. 74 с.

Даний лабораторний практикум написаний згідно з програмою курсу фізики для студентів всіх спеціальностей і містить методичні вказівки по вимірюванню електричних величини, короткий огляд видів електровімірюваних приладів та вісім лабораторних робіт з розділу „Електростатика. Постійний струм”.

До кожної роботи додається виклад теорії та вказана методика і послідовність виконання роботи. Значна увага приділяється практичному застосуванню відповідних фізичних явищ.

Може бути використаний студентами всіх спеціальностей.

Рецензент,

кандидат фіз.-мат. наук,

доцент Я.В. Солоничний

Нормоконтролер О.Г. Гургула

Коректор Н.Ф. Будуйкевич

Голова експертно-рецензійної

комісії університету І.В. Костриба

МВ 02070855-1222-2003

Федоров О.Є., Кріцак Т.О., Чернов Б.О., Мазур М.П., Петрук З.В., Сімків М.Є.

Фізика. (розділ „Електростатика. Постійний струм”). Лабораторний практикум., -Івано-Франківськ: “Факел”, -2003. 74 с.

Даний лабораторний практикум написаний згідно з програмою курсу фізики для студентів всіх спеціальностей і містить методичні вказівки по вимірюванню електричних величини, короткий огляд видів електровімірюваних приладів та вісім лабораторних робіт з розділу „Електростатика. Постійний струм”.

До кожної роботи додається виклад теорії та вказана методика і послідовність виконання роботи. Значна увага приділяється практичному застосуванню відповідних фізичних явищ.

Може бути використаний студентами всіх спеціальностей.

Рецензент,

кандидат фіз.-мат. наук,

доцент Я.В. Солоничний

Дане виданням – власність ІФНТУНГ. Забороняється тиражувати та розповсюджувати без відома авторів.

ЗМІСТ

Вступ 4

1. Вимірювання електричних величин. Електровимірювальні прилади. 5

1.1. Системи електромеханічних електровимірювальних приладів. 5

1.2. Чутливість і ціна поділки електровимірювального приладу. 15

1.3. Похибки приладів. 16

1.4. Багатомежні електровимірювальні прилади. 17

1.5. Приклад розрахунку похибок вимірюваної електричної величини за класами точності приладів. 18

Лабораторна робота № 32

Дослідження електростатичного поля 21

Лабораторна робота № 33

Вивчення властивостей сегнетоелектриків 29

Лабораторна робота № 34

Визначення ємності конденсаторів за допомогою містка Сотті 36

Лабораторна робота № 35

Вивчення роботи електронного осцилографа 43

Лабораторна робота №37

Перевірка закону Ома і визначення питомого опору провідника 51

Лабораторна робота № 38

Розширення меж вимірювань амперметра і вольтметра 56

Лабораторна робота №39

Визначення опору провідників за допомогою містка Уітстона 62

Лабораторна робота №40

Визначення електрорушійної сили джерела струму методом компенсації 67

Перелік рекомендованих джерел 74

ВСТУП

Даний практикум узагальнює багаторічний досвід методики проведення лабораторних робіт з розділу „Електрика і магнетизм” з курсу „Фізика” в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

Розділ „Електрика і магнетизм” без перебільшення можна назвати одним із найважливіших розділів курсу фізики для підготовки майбутніх інженерів всіх спеціальностей.

Фізика – експериментальна наука, тому даний лабораторний практикум націлює студентів на те, щоб вони самі стали для себе першовідкривачами тих чи інших фізичних законів. Тому в практикумі значне місце відводиться принципу, ідеї фізичного експерименту. Студент повинен добре розуміти, навіщо досліджується дане фізичне явище, як його дослідити, як оформити результати проведених дослідів, та як оцінити похибки експерименту.

Даний лабораторний практикум може бути корисним і тим, що він в багатьох випадках націлює студентів ІФНТУНГ на практичне застосування відповідних явищ та законів електрики і магнетизму.

Вимірювання електричних величин. Електровимірчі прилади.

При виконанні лабораторних робіт з розділу "Електрика і магнетизм" необхідно проводити вимірювання електричних величин за допомогою відповідних електровимірювальних приладів. Для практичного оволодіння методом вимірювання електричних величин необхідно знати принцип дії різних систем електровимірювальних приладів, вміти вмикати ці прилади в електричне коло, вміти визначати похибки електричних вимірювань. Саме при виконанні лабораторних робіт з електрики і магнетизму в курсі фізики майбутні інженери отримують перші навички вимірювання електричних величин, і ці навички в майбутньому знайдуть застосування у виробничій діяльності.

Для вимірювання електричних величин в більшості випадків застосовують такі основні типи електровимірювальних приладів: 1) електромеханічні прилади; 2) електронні прилади; 3) цифрові прилади.

Електромеханічні прилади відносяться до приладів прямого перетворення, в яких вимірювана величина (сила струму, напруга) безпосередньо перетворюється в покази відлікового пристрою (переміщення стрілки вздовж шкали приладу).

В електронних приладах вимірювана електрична величина спочатку поступає на вхід підсилювача (на лампах, транзисторах або на мікросхемах), а потім вже отриманий сигнал приводить в рух електромеханічний пристрій (амперметра, вольтметра).

В останній час широкого застосування набули цифрові електровимірювальні прилади. Ці прилади автоматично перетворюють неперервну вимірювану величину в дискретну (тобто перервну) форму, піддають її цифровому кодуванню і видають результат у вигляді чисел, які появляються на екрані дисплея.

1.1. Системи електромеханічних електровимірювальних приладів.

В залежності від принципу дії електровимірювальні прилади діляться на такі основні системи: 1) магнітоелектрична; 2) електромагнітна, 3) електродинамічна, 4) електростатична, 5) індукційна. Існують ще інші системи приладів, наприклад, вібраційна та теплова, але вони не набули широкого застосування (наприклад теплова, яка базується на видовженні провідника при його нагріванні струмом). Розглянемо окремо принцип дії основних систем електровимірювальних приладів.

1.1.1 Магнітоелектрична система

Принцип дії приладу магнітоелектричної системи базується на законі Ампера: на провідник довжиною l із струмом силою І ,який знаходиться в однорідному магнітному полі індукцією В, діє сила

F = I∙B∙l∙sin α, (1.1)

де α - кут між вектором магнітної індукції та напрямом струму в провіднику.

В приладі магнітоелектричної системи провідник із струмом являє собою рамку (рис.1.1), що має велику кількість витків (до декілька тисяч) з тонкої ізольованої дротини . Рамка підвішена на пружних нитках, які є віссю обертання та одночасно служать для підводу струму до рамки (існують інші конструкції, наприклад, струм підводиться через спіральні пружини).

При проходженні струму в рамці на її сторони діє сила Ампера, напрям якої визначається за правилом лівої руки. Сили, які діють на сторони АК та СД, напрямлені вздовж вісі обертання і не створюють обертового моменту. Обертовий момент створюють сили та . Абсолютне значення цих сил дорівнює

F =n∙I∙l1∙B, (1.2)

де n - число витків в рамці, l1 - довжина сторони АС або DК і ці сторони перпендикулярні до напряму магнітного поля (=90).

Обертовий момент кожної з цих сил визначається добутком сили на плече сили

(1.3)

де l2 - довжина сторони СD або АК, - кут між напрямом поля і площиною рамки. Тоді момент пари сил буде рівним

, (1.4)

де S - площа рамки.

Для того, щоб момент сили не залежав від кута повороту рамки, створюють радіальне магнітне поле, силові лінії якого завжди паралельні площині рамки. Тоді у формулі (1.4) кут  = 0.

Для створення радіального магнітного поля нерухомий підковоподібний магніт 1 (рис. 1.2) має два полюса 2 з циліндричними вирізами, які охоплюють залізне осердя. Між осердям і полюсами існує кільцевий проміжок в якому і рухається рамка 4 з струмом. Така конструкція приладу забезпечує радіальність магнітного поля, тобто точка перетину продовження силових ліній магнітного поля знаходиться в центрі циліндра і силові лінії співпадають з радіальними прямими. Тоді при умові  = 0 момент сили, який діє на рамку дорівнює

M =n∙I∙S∙B, (1.5)

Рамка буде обертатись до тих пір, поки обертовий момент зі сторони магнітного поля буде компенсований пружним моментом кручення, який виникає в нитці підвісу (або в спіральній пружині)

M =k∙, (1.6)

де k - модуль кручення нитки (або пружини), - кут повороту рамки. Тоді

n∙I∙S∙B=k∙,

звідки

, (1.7)

тобто, кут повороту рамки пропорційний силі струму. З рамкою приладу зв'язана стрілка за допомогою якої проводиться відлік вимірюваної величини.

Таким чином, в приладах магнітоелектричної системи, маємо лінійну залежність переміщення покажчика приладу (стрілки) від значення вимірюваної електричної величини.

Прилади магнітоелектричної системи надзвичайно чутливі і використовуються для вимірювання малих напруг і струмів . Вони дозволять вимірювати струми порядку 10‑11 A і напруги порядку 10‑8 В.

Ці прилади використовуються лише в колах постійного струму. Для змінного струму прилади даної системи непридатні, так як рухома частина внаслідок інертності не встигає відхилятись разом із зміною напрямку струму.

Умовне позначення приладів електромагнітної системи .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]