Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ychet_i_analiz_dokhodov_proizvodstva.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДОПУСКАЮ ДО ЗАХИСТУ:

зав. кафедрою бухгалтерського обліку

канд.екон.наук, доцент

______________________

ДИПЛОМНА РОБОТА

“ОБЛІК І АНАЛІЗ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА”

Керівник роботи,

канд.екон.наук, доцент __________________

Консультант по

застосуванню

комп’ютерної техніки,

викладач ________________

Консультант з охорони

праці,

канд.екон.наук, доцент _____________

Студент 5 курсу, 4 групи

денного факультету

спеціальність 7.050106

“Облік і аудит” __________________

Харків, хдеу, 2004

ЗМІСТ

стор.

Вступ

1.Доходи та фінансові результати діяльності підприємства

1.1.Поняття доходу та його признання

1.2.Класифікація доходів та їх оцінка

1.3.Фінансові результати діяльності підприємства та їх

взаємозв’язок з доходами підприємства

1.4.Техніко-економічна характеристика ЗАТ «Харківський

плитковий завод»

2.Діюча практика обліку доходів на підприємстві

2.1.Облік доходів від операційної діяльності

2.2.Облік доходів від фінансової діяльності

2.3.Облік доходів від інвестиційної діяльності та

надзвичайних подій

2.4.Облік фінансових результатів діяльності підприємства

2.5.Основні напрямки удосконалення обліку доходів

на підприємстві

3.Аналіз ефективності діяльності підприємства

3.1.Факторний аналіз прибутку

3.2.Аналіз валового прибутку

3.3.Види та оцінка рентабельності

3.4.Факторний аналіз рентабельності

3.5.Використання економіко-математичних методів

при аналізі доходів підприємства

4.Розрахунок економічного ефекту від розроблених пропозицій

5.Охорона праці на ЗАТ «Харківський плитковий завод»

Висновок

Перелік джерел

Додатки

ВСТУП

Управління господарською діяльністю підприємства вимагає відповідного інформаційного забезпечення, важливійшою складовою частиною якого є дані про фінансовий стан підприємства. Така інформація має великий попит серед її різних користувачів і обов’язково враховується при прийнятті будь-яких управлінських рішень. Тому достовірність інформації про фінансовий стан підприємства, а також можливість її отримання в будь-яку необхідну мить – обов’язкова умова господарської діяльності.

Суттевим елементом інформації про фінансовий стан підприємства є дані про формування джерел утворення та надходження господарських коштів підприємства. При цьому в ринкових умовах господарювання у склад найважливіших об’єктів облікового спостереження входять власні джерела, що з’являються в результаті отримання підприємством доходу.

В умовах ринкової економіки дохід є найважливішим оціночним показником діяльності підприємства в області підприємництва та бізнесу. Це джерело добробуту робочого колективу, соціального та виробничого розвитку. Тому кожен робочий колектив повинен приймати зусилля, щоб його збільшити. Відповідно з цим стимулом визначається сутність категорії прибутку, обсяг та межі його використання.

Прибуток – це економічна категорія, що відображає складні економічні взаємовідносини, що утворюються між підприємцями, з одного боку, та рядом інших суб’єктів, з іншого.

В економічній теорії прибуток підприємства уявляє собою кінцевий результат його господарської діяльності за звітний період, виявлений в прирісті вартості сукупного капіталу такого підприємства. Якщо ж вартість сукупного капіталу за звітний період збільшилась, тоді воно збільшило свій дохід.

Повноцінне функціюнування підприємства неможливе без отримання доходу. Підприємство повинно функціонувати так, щоб отримані доходи не тільки покривали витрати, але щоб отриманий прибуток був джерелом утворення різних фондів та резервів. В свою чергу, такі фонди та резерви є джерелом покриття тільки встановлених витрат. Для того, щоб орієнтуватися у всій різноманітності таких джерел та для організації їх бухгалтерського обліку необхідно їх чітко класифікувати. Для цього слід виділити основну класифікаційну ознаку. Якщо в основу розподілу таких джерел положити ознаку їх цільового призначення, тоді вони діляться на прибуток, що є універсальним джерелом фінансування всієї діяльності підприємства, та на інші джерела, що зарезервовані за рахунок прибутку для фінансування спеціально встановленої мети. Тобто дохід уявляє собою універсальне джерело фінансування господарської діяльності підприємства.

Слід зазначити, що в практичній діяльності економічний термін “прибуток” використовується в багатьох значеннях. Відповідно з цим в поняття прибутку укладається різний зміст. Існують наступні основні поняття прибутку: прибуток, вирахований за правилами ведення бухгалтерського обліку, валовий прибуток, оподаткований прибуток, нерозподілений (чистий) прибуток підприємства та прибуток, що зменшився в розпорядженні підприємства.

В ринкових умовах дохід є основним джерелом накопичень та розширення господарської діяльності, стимулом та джерелом заохочення, метою та джерелом бюджету підприємства.

Роль доходу в господарській діяльності підприємств визначається його функціональним призначенням, а проявляється у використанні виходячих з нього розрахункових категорій, таких, як нарахування дивідендів учасників підприємства, резервного капіталу, фондів спеціального призначення, оціночних резервів та інше.

Процес розподілу доходу можливо розділити на дві основні частини: по-перше, розподіл між державами та комірційними організаціями та, по-друге, розподіл частини доходу, що залишився в розпорядженні підприємств.

В теперешній час розподіл доходу здійснюється за чотирма основними напрямками.

В першу чергу, підприємства використовують дохід на платежі податків в бюджет, що впливає на розвиток держави.

Другим напрямком можливо вважати відрахування в резервний чи інші аналогічні за призначеннчм фонди відповідно з законодавством. Різниця між прибутком, вирахованим за правилами ведення бухгалтерського обліку, та вище перерахованими платежами в бюджет та резервами уявляє собою прибуток, що залишився в розпорядженні підприємства. Його розподіл на створення фондів спеціального призначення та виплату дивідендів учасникам підприємства є третім напрямком. У якості четвертого напрямку можливо вважати покриття за рахунок доходу податкових витрат, які відповідно з діючим нормативним регулюванням неможливо відносити на собівартість випускаємої продукції, виконуємих робіт та послуг, що надаються підприємством.

Така система розподілу доходу носить ліберальний характер і в теоретичному аспекті є стимулюючою для господарської діяльності підприємств. Тим не менш, вважати таку систему розподілу доходу вирішуючею усі проблеми, що стоять перед державою та підприємницькими структурами, було б неправомірно.

У зв’язку з цим у використанні доходу повинні розумно поєднуватися два різних підхіда: використання доходу з точки зору держави та використання доходу з точки зору комерційних організацій.

Ефективність роботи підприємства характеризується перш за все тим, наскільки його діяльність здатна забезпечити отримання доходу. Чим більше дохід, що припадає на одиницю коштів, що споживаються та застосовуються, тим активніше їх вложення та рентабельніше діяльність такого підприємства.

Рентабельність – це показник, що характеризує економічну ефективність підприємства. Тобто чим більш рентабельне підприємство, тим вище його економічна ефективність. Економічна ефективність вимірює отриманий дохід з витратами чи ресурсами, що використовуються для отримання цього доходу.

Свідоме та цілоспрямоване прийняття організаційно-технічних та господарсько-управлінських рішень, створення сприятливих умов для реалізації програм збільшення доходу можливо тільки при визначенні основних резервів додаткового отримання доходу та відповідних шляхів їх реалізації.

Аналіз економічної та нормативної літератури по питанням отримання доходу показує, що навіть до теперешнього часу утворення та використання доходу не знаходить достатньо обгрунтованого відображення в бухгалтерському обліку та звітності. А оскільки показники формування доходу та його використання є важливішими в оцінці діяльності підприємств, тоді організація їх обліку повинна займати одне з ведучих місць в методології всього бухгалтерського обліку та його нормативного регулювання.

Метою дипломної роботи є дослідженна обліку та аналізу доходів на підприємстві. Об’єктом дослідження є закрите акціонерне товариство “Харківський плитковий завод”.

У роботі використані розробки вітчизняних та іноземних авторів, також в роботі використані дані об’єкту дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]