Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ychet_i_analiz_dokhodov_proizvodstva.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

3.3. Види та оцінка рентабельності

Джерелом інформації для оцінки рентабельності різних видів є форма 1 “Баланс” та форма 2 “Звіт про фінансові результати” за аналізуємий 2002 та 2003 рік.

Рентабельність – це показник, що характеризує економічну ефективність. Економічна ефективність – це відносний показник, вимірюючий отриманий ефект з витратами чи ресурсами, що використовуються для досягнення цього ефекту.

Існує багато коефіцієнтів рентабельності, використовування кожного з яких залежить від характеру оцінки ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства. Від цього, в першу чергу, залежить вибір оцінюваючого показника (прибутку), що використовується в розрахунках. Найчастіше використовується чотири різних показника: валовий прибуток, операційний прибуток, прибуток до оподаткування, чистий прибуток [48,с. 80].

В залежності від того, з чим порівнюється вибраний показник прибутку, виділяють дві групи коефіцієнтів рентабельності:

1) рентабельність інвестицій (капіталу);

2) рентабельність продажу.

Рентабельність інвестицій (капіталу). В цій групі коефіцієнтів рентабельності розраховуються два основних коефіцієнта:рентабельність сукупного капіталу та рентабельність власного капіталу.

Рентабельність сукупного капіталу (ROA). Цей коефіцієнт розраховується по формулі 3.20

(3.20)

Розрахуємо рентабельність сукупного капіталу за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2002 рік.

Також розрахуємо цей показник за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2003 рік.

Показник рентабельності власного капіталу цікавий перш за все для інвесторів.

Рентабельність власного капіталу (ROE) розраховується по формулі 3.21

(3.21)

Розрахуємо рентабельність власного капіталу за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2002 рік.

Також розрахуємо цей показник за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2003 рік.

Цей показник представляє інтерес для наявних та потенційних власників та акціонерів. Показник рентабельності власного капіталу показує, який прибуток приносить кожна інвестована власниками капіталу грошова одиниця. Він є основним показником, що використовується для характеристики ефективності вкладень в діяльність того чи іншого виду.

Рентабельність продажу. При оцінці рентабельності продажу на основі показників прибутку та виручки від реалізації розраховуються коефіцієнти рентабельності по всій продукції в цілому чи по окремим її видам. Як і в випадку з рентабельністю капіталу, існує багато показників оцінки рентабельності продажу, різноманітність яких зумовлено вибором того чи іншого виду прибутку. Найчастіше використовується валовий, операційний чи чистий прибуток. Відповідно розраховуються три показники рентабельності продажу [47,с. 74].

Валова рентабельність реалізованої продукції (RGPM) по розраховується по формулі 3.22

(3.22)

Розрахуємо валову рентабельність реалізованої продукції за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2002 рік.

Також розрахуємо цей показник за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2003 рік.

Коефіцієнт валового прибутку показує ефективність виробничої діяльності підприємства, а також ефективність політики ціноутворення.

Операційна рентабельність реалізованої продукції ( ) розраховується по формулі 3.23

(3.23)

Розрахуємо операційну рентабельність реалізованої продукції за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2002 рік.

Також розрахуємо цей показник за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2003 рік.

Операційний прибуток – це прибуток, що залишився після вирахування з валового прибутку адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат. Цей коефіцієнт показує рентабельність підприємства після вирахування витрат на виробництво та збут товарів. Показник операційної рентабельності є одним з кращих інструментів визначення операційної ефективності та показує здатність керівництва підприємства отримувати прибуток від діяльності до вирахування витрат, що не відносяться до операційної ефективності. При розгляді цього показника сумісно з показником валової рентабельності можна отримати уявлення про те чим зумовлені зміни рентабельності [63,с. 283].

Чиста рентабельність реалізованої продукції (RNPM) розраховується по формулі 3.24

(3.24)

Розрахуємо чисту рентабельність реалізованої продукції за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2002 рік.

Також розрахуємо цей показник за даними ЗАТ “Харківський плитковий завод” за 2003 рік.

У вітчизняній практиці найчастіше використовується саме показник чистої рентабельності реалізованої продукції (Додатки А, Б, Е, Є). Незмінність будь-якого періоду показника операційної рентабельності з одночасним зменшенням показника чистої рентабельності може говорити чи про збільшення фінансових витрат та отриманні збитків від участі в капіталі інших підприємств, чи про підвищення суми сплачуємих податкових платежів. Цей коефіцієнт показує повний вплив структури капітала та фінансування компанії на її рентабельність.

В процесі аналіза необхідно вивчити динаміку перерахованих вище показників рентабельності та провести їх порівняння зі значеннями аналогічних коефіцієнтів по галузі , а також з показниками рентабельності конкурентів.

Для ЗАТ “Харківський плитковий завод” розрахунок коефіцієнтів рентабельності за 2002 та 2003 рік зведемо в табл. 3.4

Таблиця 3.4

Розрахунок коефіцієнтів рентабельності

Показники, %

2002 рік

2003 рік

Зміни

Рентабельність сукупного капіталу

15,38

20,46

5,08

Рентабельність власного капіталу

13,65

20,72

7,07

Валова рентабельність продажу

34,42

25,01

–9,41

Операційна рентабельність продажу

11,54

13,11

1,57

Чиста рентабельність продажу

5,91

9,85

3,94

Як видно наведеної інформації, показники рентабельності капіталу ЗАТ «Харківський плитковий завод» знаходяться на нормальному рівні. Позитивним , зокрема валової рентабельності продажу, є їх зріст в динаміці. Заради зросту рентабельності власного капіталу підприємству доводиться жертвувати фінансовою незалежністю. Для підприємства дуже важливим є вибір оптимального розташування, рівновагової точки між фінансовою автономією та рентабельностю власного капіталу.

Що стосується показників рентабельності продажу, то говорити про їх значення, не маючи даних про значення аналогічних показників по галузі, не має сенсу. На основі розрахунків, що наведені в табл. 3.4, треба проаналізувати лише зміни цих показників в динаміці. Як видно, за даними ЗАТ «Харківський плитковий завод» наблюдається зріст операційної рентабельності з одночасним зниженням валової рентабельності продажу та збільшенням читсої рентабельності продажу. Збільшення показника операційної рентабельності говорить про економію на постійних витратах (адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати).

Зріст показника операційної рентабельності продажу з одночасним збільшенням показника чистої рентабельності продажу в нашому випадку говорить про зменшення частки податка на прибуток в загальній сумі прибутку підприємства. Якщо б зріст показника операційної рентабельності продажу відбувався з одночасним зниженням показника чистої рентабельності продажу, тоді б така тенденція повинна була б стати стимулом для керівництва підприємства в області проведення робіт по мінімізації податкових платежів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]