Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ychet_i_analiz_dokhodov_proizvodstva.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

4. Розрахунок економічного ефекту від розроблених пропозицій

В даній дипломній роботі наведен розрахунок очікуваного економічного ефекту від впровадження певного варіанту машинної обробки при вирішенні завдання по розрахунку динаміки інших операційних доходів.

Передумовами для створення АРМБо є організаційно-методичні особливості бухгалтерського обліку (надходження первісної інформації, її систематизація, узагальнення, відображення результативної інформації, закріплення облікових робіт за виконавцями), ієрархічна структура облікової інформації та задач бухгалтерського обліку, розподіл облікової інформації за функціональною ознакою.

АРМБо розглядається як людино-машинна система, яка в режиміділової взаємодії надає певному обліковому робітнику усі види забезпечення монополії під час роботи.

Таким чином, використання ПЕОМ в обліковій роботі в підсумку призведе до зниження трудомісткості й стійкості виконання економічних розрахунків, до покрашення якості розрахунків, підвищення якості та оперативності управлінських рішень, що приймаються, до підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності підприємства.

При використанні ПЕОМ, як і при використанні раніше використовуємих ЕОМ, можна говорити про пряму та непряму економічну ефективність.

Непряма економія отримується в результаті покращення інформаційної системи підприємства, підвищення на цій основі якості управління та відобразиться в кін6цевих показниках діяльності підприємства.

Пряма економія характеризується підвищенням продуктивності праці облікових робітників, зниженням вартісних та трудових витрат, пов’язаних з обробкою інформації.

Пряма економія може бути розрахована по формулі 4.1

, (4.1)

де Е – пряма економія;

– розмір вартісних витрат за існуючим варіантом (ручна обробка інформації) в грн.;

– розмір вартісних витрат за запропонованим варіантом (обробка інформації з використанням ПЕОМ) в грн.

Вартісні витрати при ручному варіанті обробки інформації визначаються по формулі 4.2

, (4.2)

де – витрати часу при обробці інформації вручну, год.;

– годинна тарифна ставка робітника, грн.;

– коефіцієнт, що визначає розмір додаткової заробітної плати та відрахувань на соціальне страхування (0,13-0,15);

– коефіцієнт, що визначає суму накладних витрат (0,4-0,7).

Зараз задачу розрахунку динаміки інших опервційних доходів вирішують ручним засобом щомісячно, тобто 12 разів у рік, двома робітниками бухгалтерії в середньому по 18 годин. Таким чином, трудові витрати по одноразовому вирішенні задачі обчислюються по формулі 4.3

, (4.3)

де k – кількість людей, зайнятих рішенням завдання;

j – кількість годин на одного чоловіка.

Отримуемо 36 чоловіко-годин . За рік трудові витрати складають 432 чоловіко-годин . Вартісні витрати при рішенні завдання ручним засобом обчислюемо за формулою 4.4

, (4.4)

де – одноразові трудові витрати;

– 0,15;

– 0,7.

Тоді . За рік трудові витрати складають 1518,48 обробки інформації за допомогою ПЕОМ визначаються за формулою 4.5.

, (4.5)

де – витрати енергітичні, грн.

А – амортизація комп’ютерної техніки, грн.;

ЗП – заробітна платня робітника та відрахування в Пенсійний фонд на соціальне страхування,грн;

НІ – вартість носіїв інформації.

При визначенні енергітичних витрат слід виходити з того, що всередньому одна година роботи ПЕОМ рівняється 400 Вт та з вартості промисловості в теперешній час 0,18 грн. Час на обробку інформації за допомогою ПЕОМ дорівнюе 3 години в день, тобто 0,72 грн/год і в місяць 6,48 грн/год.

При визначенні амортизаційних відрахувань слід знати, що комп’ютерна техніка в податковому обліку входить у другу групу основних фондів, річна норма амортизації яких складає 25 % та амортизаційні відрахування визначаються в цілому за групою основніх фондів.

Для визначення амортизаційних відрахувань по окремому об’єкту основних фондів, що входять у склад другої групи, в даному випадку по окремому комп’ютеру, слід використовувати один з методів, що прорпонуєП(С)БО 7.

Наприклад, за допомогою методу прямолінійного списання вартість ПЕОМ рівномірно списується напротязі строку експлуатації комп’ютера.

Амортизаційні відрахування (А) за рік визначаються по формулі 4.6

(4.6)

Первісна вартість – історична (фактична) собівартість комп’ютеру в сумі грошових коштів, що витрачені на його придбання.

Ліквідаційна вартість – сума грошових коштів, яку підприємство очикує отримати від реалізації (ліквідації) комп’ютера після закінчення строку його корисного використання за вирахуванням витрат, пов’язаних з реалізацією (ліквідацією).

Строк корисного використання – очикуємий період часу, напротязі якого комп’ютер буде використовуватися підприємством. В даному випадку слід враховувати очикуємий фізичний та моральний ізнос, правові обмеження, наприклад, строк оренди.

Первісна вартість комп’ютера складає 3500 грн., ліквідаційна – 600 грн., термін корисного використання – 5 років. Тоді амортизаційні відрахування складають 580 грн. ((3500-600)/5). Щомісячна сума амортизації дорівнює 48,3 грн. (500/12). Заробітна платня та відрахування складають 3,25 грн. Вартість носіїв інформації – 4,45 грн. Тоді вартість витрати при обробці інформації на ПЕОМ дорівнюють: 62,48 грн. (6,48+48,3+3,25+4,45), а за рік ця сума сягне 749,76 грн. Звідси економія буде складати 768,72 (1518,48-749,76). Таким чином, економічний ефект від впровадження проекта складає 768,72 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]