Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ychet_i_analiz_dokhodov_proizvodstva.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

2. Діюча практика обліку доходів на підприємстві

2.1. Облік доходів від операційної діяльності

На закритому акціонерному товатистві «Харківський плитковий завод» операційною діяльністю є основна діяльність підприємства – операції, пов’язані з виробництвом чи реалізацією продукції (плитки керамічної для внутрішньої обліцовки стін, плитки керамічної для підлоги, плитки керамічної для настілу підлоги (дачні)), товарів, робіт, послуг, які є головною метою створення підприємства та які забезпечують основну долю його доходу), а також інші види діяльності, пов’язані зі здійсненням будь-яких операцій (крім інвестиційної та фінансової).

На ЗАТ «Харківський плитковий завод» фінансовий результат від операційної діяльності включає в себе фінансовий результат від основної діяльності (як правило, результат від реалізації), а також фінансовий результат від іншої операційної діяльності, як і вказано в нормативних документах.

Для відображення загального доходу (всієї виручки) від реалізації у Звіти про фінансові результати передбачена стаття «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» [19,с. 26].

Для обліку на підприємствах усіх видів доходу застосовується рахунки класу 7. Для відображення виручки від реалізації, нарахованої чи отриманої підприємством в звітному періоді, використовується рахунок 70 «Доходи від реалізації» (у випадку, якщо виконуються усі критерії признання доходу).

Рахунок 70 «Доходи від реалізації» має субрахунки:

701 «Дохід від реалізації готової продукції»;

702 «Дохід від реалізації товарів»;

703 «Дохід від реалізації робіт, послуг»;

704 «Вирахування з доходу».

Для отримання показника чистого доходу у дебет рахунку 70 відносяться податки, такі як ПДВ, акцизний збір, інші обов’язкові податки та збори, які виплачуються з виручки від реалізації, а також та частина доходу, яка належить іншим підприємствам (по договорами комісії, спільній діяльності та ін.). По кредиту рахунку 70 відображається сума загального доходу разом із сумою непрямих податків (НДВ, акциз), зборів (обовязкових платежів), що враховані вціну продажу.

Синтетичний та аналітичний облік доходів від реалізації відображається в Журналі 6.

При визначені доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з валової реалізації вираховуються повернення та уцінка проданих товарів, а також знижки з продажу за дострокову оплату.

Для відображення в обліку повернення товарів, а також інших сум , які підлягають вирахуванню з доходів, планом Рахунків передбачений субрахунок 704 «Вирахування з доходу».

Зіставлення чистих доходів від реалізації та собівартості від реалізованої продукції дає можливість визначити валовий фінансовий результат (прибуток чи збиток), який у Звіті про прибутки та збитки показується по рядку 050 (055).

Реалізовані товари списуються з кредита рахунку 28 «Товари» в дебет рахунку 90 «Собівартість реалізації».

Рахунок 90 «Собівартість реалізації» призначений для відображення виробничої собівартості готової продукції (робіт, послуг) чи собівартості товарів, які були реалізовані напротязі звітного періоду.

В кінці року сальдо рахунків 70 та 90 списуються на субрахунок 791 «Результат основної діяльності», за даними якого визначається прибуток чи збиток від основної діяльності [103,с. 621].

Бухгалтерські записи за обліком операцій, пов’язаних з отриманням фінансових результатів від реалізації товарів, робіт, послуг, наведено в табл. 2.1

Таблиця 2.1

Бухгалтерські записи по визначенню фінансового результату від основної діяльності

п/п

Найменування операції

Дт

Кт

1

Відображена в складі доходу виручка від реалізації товарів, робіт, послуг за проданими цінами

36

70

2

Нараховані ПДВ, акцизний збір, інші податки та обов’язкові платежі, що сплачуються з виручки від реалізації

70

64

3

Списана покупна вартість товарів (виробнича собівартість готової продукції

90

28

4

Віднесена сума доходу (виручки) від реалізації за вирахуванням ПДВ на збільшення фінансового результату від основної діяльності

70

791

5

Списана собівартість реалізації на зменшення фінансового результату від основної діяльності

791

90

Кредитовий обіг за вказаними рахунками за звітний квартал буде відображатися в строчці 010 «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)». Відрізняючою особливістю заповнення строки 010 є те, що в ній відображається тільки такий дохід, який відповідає критеріям признання доходу згідно Стандарту 15 «Дохід».

Якщо дохід, який відображено по даним бухгалтерського обліку, не відповідає критеріям признання доходу, його необхідно вилучити зі складу доходу (та історнірувати записи, пов’язані з реалізацією). При цьому повинна бути відновлена виробнича собівартість готової продукції (товарів, незакінченого виробництва) у склад відповідних статей балансу.

Слід також приділити увагу на порядок заповнення строки 040 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)».

По-перше, при визначені собівартості реалізації продукції товарів підприємство використовує один з методів оцінки запасів при їх вибутті (ФІФО, ЛІФО, середньозваженої собівартості, нормативних витрат, ідентифіцированої собівартості та роздрібних цін). На ЗАТ «Харківський плитковий завод» вибуття запасів в виробництво здійснюється за методом ФІФО. Запаси використовується в тій послідовності, в якій вони надійшли на підприємство, тобто виробничі запаси, що вибувають першими в виробництво, оцінюються за собівартістю перших за часом прибуття запасів.

По-друге, в собівартості реалізованої готової продукції нової форми Звіту не включається:

1) загальногосподарські витрати (вони відображаються за статею «Адміністративні витрати»);

2) відсотки за кредит (включаються в статтю «Фінансові витрати»).

І по-трете, згідно Стандарту 16 «Витрати» в собівартість готової продукції не включається сума постійних нерозподілених загальновиробничих витрат, що розраховані з розрахунком нормальної виробничої потужності. Такі витрати відносяться на збільшення собівартості реалізованої продукції звітного періоду.

До складу інших операційних доходів на ЗАТ «ХПЗ» відносяться:

1) доходи від реалізації іноземної валюти;

2) доходи від реалізації інших обігових активів;

3) доходи від операційної оренди активів;

4) доходи від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті;

5) відшкодування раніше списаних активів;

6) суми отриманих грантів та субсидій;

7) інші доходи від операційної діяльності.

Для обліку інших доходів операційної діяльності Планом рахунків передбачен синтетичний рахунок 71 “Інший операційний дохід”. По кредиту рахунку відображається збільшення (отримання) доходу, по дебету – суми непрямих податків (ПДВ, акцизний збір та інших зборів (обов’язкових платежів)) та списання в порядку закриття рахунку на субрахунок 791 “Результат основної діяльності”.

Синтетичний та аналітичний облік інших доходів операційної діяльності ведеться в Журналі 5.

Рахунок 71 “Інший операційний дохід” має наступні субрахунки:

711 “Дохід від реалізації іноземної валюти”;

712 “Дохід від реалізації інших обігових активів”;

713 “Дохід від операційної оренди активів”;

714 “Дохід від операційної курсової різниці”;

715 “Отримані штрафи, пені, неустойки”;

716 “Відшкодування раніше списаних активів”;

717 “Дохід від списання кредиторської заборгованості”;

718 “Отримані гранти та субсидії”;

719 “Інші доходи від операційної діяльності”.

На субрахунку 711 “Дохід від реалізації іноземної валюти” узагальнюється інформація про доходи від реалізації іноземної валюти. По кредиту цього субрахунку відображається дохід від іноземної валюти, а по дебету – списання суми доходу на фінансовий результат [24,с. 28].

Операції по продажу іноземної валюти наведено в табл.2.4

Таблиця 2.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]