Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ychet_i_analiz_dokhodov_proizvodstva.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

5. Охорона праці на зат “харківський плитковий завод”

Відділ бухгалтерії ЗАТ «Харківський плитковий завод» знаходиться у двоповерховому будинку. Матеріал з якого виконано будинок - цеглинна кладка. Відділ бухгалтерії розташований на першому поверсі. Загальна площа відділу бухгалтерії складає 33,88 м2. Висота приміщення від підлоги до стелі складає 3,0 м. Загальний об'єм приміщення складає 101,64 м3. Кількість працівників відділу бухгалтерії дорівнює 6 чол. На одного працюючого припадає 5,65 м2 площі та 16,94 м3 об'єму приміщення, що відповідає нормам Держстандарту (згідно з якими площа виробничого помешкання на одного працюючого повинна складати 4,5 м2, обсяг виробничого помешкання на одного працюючого - 15 м3).

Інтер'єр відділу бухгалтерії ЗАТ «Харківський плитковий завод» оформлений у світлих тонах: стіни - світло-жовті, пластикові панелі того ж кольору, підлога - линоліум сірого кольору, вікна та двері виповнені зі світлої лакованої деревини, жалюзі білого кольору, офісні меблі - кольору "світлий бук".

Метеорологічні умови у закладі або мікроклімат визначають такі параметри: температура повітря в перехідний період, відносна вологість повітря, рухливість повітря, теплове випромінювання, рівень шуму, запиленість. Ці параметри окремо й у комплексі впливають на організм людини, визначаючи його самопочуття, вони наведені в табл. 5.1

Таблиця 5.1

Значення параметрів, які характеризують санітарно-гігієнічні умови праці

Параметр

Фактичне

значення

Норматив за

державними стандартами

Відповідність

фактичного

значення

державному нормативу

Температура повітря в перехідний період, ˚С,

24

22-28

Відповідає

Відносна вологість, %

72

75

Відповідає

Швидкість руху повітря, м/с

0,16

0,1-0,2

Відповідає

Рівень шуму, дБА

67

65

Відповідає

Освітленість, лк

400

400

Відповідає

Запиленість, мг/м3

У відділі бухгалтерії використовуються кондиціонери, (тобто примусова вентиляція) які забезпечують постійність температури, відносної вологості, рухливості і чистоти повітря протягом усього року. Приток повітря до приміщення забезпечується системою вентиляції Інтеркондиціонер. У відділі бухгалтерії використовується система вентиляції та кондиціонування Мітцубісі Електрик серії СІТІ МУЛЬТІ серії R22, яка забезпечує утилізацію тепла та мінімальне споживання енергії. Ця система кондиціонування дозволяє водночасно створювати у різних приміщеннях різний мікроклімат, тобто в одні приміщення подавати охолоджене повітря, а в інші - тепле. Подачу повітря для приміщення забезпечують внутрішні настінні блоки PKFY-VAM/VGM-А, однією з характеристик яких є практично безшумна робота. Окрім того для кондиціонування та вентиляції повітря у відділі бухгалтерії застосовується економічна вентиляційна система Lossney.

Опалення у відділі бухгалтерії водяне з радіаторами.

Рівень шуму відповідає нормі в середньому, але іноді може досягати 70 дБа. Джерелом шуму у відділі бухгалтерії є вентилятори комп'ютерів та вентилятори кондиціонерів (коєфіцієнт шуму вентилятору кондиціонера дорівнює у середньому близько 35 дБА).

У відділі бухгалтерії робітничі місця освітлюються як природним, так і штучним способом. Природне освітлення - віконне, штучне - лампи. Лампи - стельові світильники типу УСА-25 з двома люмінесцентними лампами типу ЛБ-40 й настільні лампи близького теплого спектру. Розташування робочих місць стосовно джерел світла: природне - бічне розташування, штучне - безпосередньо у джерела.

Коефіцієнт природного освітлення можна розрахувати за такою формулою:

(5.1)

Умивальники і туалети розташовані на кожному поверсі будинку (санітарний стан яких відповідає нормі). На території заводу є їдальня.

Електробезпечність - система організаційних і технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого і небезпечного впливу електричного току.

У відділу бухгалтерії встановлено новітнє устаткування, що забезпечує швидку та якісну роботу працівників відділу. У приміщенні розташовано 6 комп'ютерів моделі Balanse - 1131311WL та Protege - 1531411, два прінтери HP LaserJet 1220 та один ксерокс Cаnаn FC - 228. Дані прилади не є джерелом механічної, теплової та радіаційної небезпеки, але вони є споживачами електричної енергії.

Електропроводка розташована у металевих трубах, захищених від ушкоджень, у місцях найбільше пожежонебезпечних, цілком ізольована від випадкового доторку людей до струмоведучих частин. Розміщення устаткування (комп'ютери, принтери, калькулятори, годинники) відповідають нормам проектування. Монітори обладнані захисними екранами, що дозволяє знизити вплив на очі до безпечного рівня.

Живлення робочого та аварійного освітлення здійснюється від окремих трансформаторів ТП. Ступінь захисту устаткування віповідає ІР44 згідно ГОСТ 121038-82. Згідно ССБТ 12.2.007.075 приймаємо І клас захисту від враження елекрострумом працівника відділу бухгалтерії (приміщення без підвищеної небезпеки).

Схемно-конструктивні мери електробезпечності - застосування УЗО та діфреле з током 10 - 30 мА - забезпечують безпеку доторкання працівника до струмоведучих частин при випадковому пробої ізоляції та потенціалу на неструмоведучих частинах використовуваного устаткування.

Все устаткування працює від мережі із заземленою нейтралью під напругою 220V з частотою 50 Гц. У якості конструктивної мери безпеки прийнято занулення із глухозаземленою нейтралью згідно ГОСТ 12.1.030 – 81.

Безпосередньо керує організацією охорони праці головний інженер.

Щорічна угода це важлива правова форма планування і проведення заходів щодо охорони праці, у тому числі і техніки безпеки. З метою охорони праці КЗОТ покладають на адміністрацію закладу відповідальність за проведення інструктажів робітників та службовців з техніки безпеки із метою попередження нещасливих випадків, попередження захворювань на робочих місцях; також адміністрація здійснює постійний контроль за дотриманням службовцями усіх вимог інструкцій з техніки безпеки.

Рівень виробничого травматизму - низький, що досягається навчанням і інструктажем із техніки безпеки.

Пожежею називається неконтрольоване горіння поза спеціальним осередком, що завдає матеріальний збиток. Пожежа у відділі бухгалтерії може виникнути внаслідок причин як неелектричного, так і електричного характеру більшої можливості, це може бути: коротке замикання, перевантаження, іскріння від порушення ізоляції, що призводить до нагрівання провідників до температури запалення ізоляції; незадовільні контакти в місцях з'єднання проводів і їх сильне нагрівання внаслідок великого перехідного опору при протіканні електроструму; іскріння в електричних апаратах і машинах, а також іскріння в результаті електричних розрядів; зіпсованість в обмотках електромашин при відсутності належного захисту. Причини неелектричного характеру: халатне і необережне поводження з вогнем - паління, залишення без нагляду нагрівальних приладів. Горючі компоненти у данному випадку це - папір, будівельні матеріали, віконні рами, двері, меблі, підлоги, ізоляція силових кабелів, конструктивні елементи з пластичних матеріалів. Заходи, які застосовуються для протипожежного захисту:

- навчання службовців правилам пожежної безпеки, організація пожежної охорони, проведення бесід, лекцій, поширення необхідних інструкцій;

- правильна експлуатація систем опалення, вентиляції і кондиціонування повітря, електроустаткування, утримання в чистоті приміщення відділу;

- заборона паління у невстановлених місцях, обмеження застосування відкритого вогню.

У будинку, в якому розташовано відділ бухгалтерії категорія пожежної небезпеки виробництва Д, згідно ПУЕ-87, клас вогнестійкості 4 - СНиП 2.01.02-85.

ЗАТ «Харківський плитковий завод» дотримується вимоги до системи протипожежної безпеки що сформульовані у ГОСТ 12.1.004 – 85.

Розроблена і вивішена біля виходу з кожного приміщення на рівні очей схема евакуації людей у випадку пожежі. На схемі відображені ймовірні осередки вогню та відповідні до них маршрути евакуації працівників.

Евакуаційні шляхи й виходи утримуються вільними, нічим не загромождаются й у випадку виникнення пожежі забезпечать безпеку під час евакуації людей. В будівлі, де розташовано відділ бухгалтерії, аварійний вихід один, його ширина 3 м. Двері евакуаційних виходів замикаються лише на внутрішні замки, що легко відчиняються. Визначення евакуаційних виходів строго регламентовані СНиП 2.01.02085 "Протипожежні норми".

Електричні машини, апарати, устаткування, електропроводи і кабелі за виконанням і ступенем захисту відповідають класу зони, мають апаратуру захисту від струму короткого замикання й інших аварійних режимів.

Системи вентиляції та кондиціонування повітря також відповідають протипожежним вимогам будівельних норм.

У відділі бухгалтерії встановлена охоронно-пожежна і тривожна сигналізація. Всі установки знаходяться в полагодженому стані й утримуються в постійній готовності для виконання поставлених перед ними задач.

На кожному поверсі є протипожежний інвентар: вогнегасник ОУ-3, два пожежних крана з рукавами.

Будинок також забезпечений первинними засобами пожежогасіння, розташованими на першому поверсі: ящик із піском, пожежне цебро, совкові лопати, пожежні інструменти й ін.

Завдання: розрахунок шляхів та часу евакуації людей з відділу бухгалтерії закритого акціонерного товариства Харківський плитковий завод».

Відділ бухгалтерії закритого акціонерного товариства «Харківський плитковий завод» розташован на першому поверсі. Категорія виробництва Д. Ступень вогнестійкості будівлі 4.

Максимальна відстань від найбільш віддаленого місця у відділі до евакуаційного виходу складає 47,25м., що відповідає установленій нормі. Для розрахунку весь шлях руху потоку розділемо на 5 ділянок довжиною та шириною , де i – окремі ділянки шляху. Зведемо ці дані в табл. 5.2

Таблиця 5.2

№ ділянки шляху

Ділянка руху людського потоку

Довжина,

, м.

Ширина,

, м.

1

Прохід між робочими місцями у відділі бухгалтерії

7,7

1,2

2

Двірний прохід

1

1,1

3

Коридор

33

2,5

4

Тамбур

4,55

3

5

Двірний прохід

1

1,8

Необхідно визначити розрахований час евакуації людей (Трозр.) на суму часу руху людського потоку по кожній ділянці шляху.

Рішення:

Швидкість руху людського потоку на першій ділянці шляху визначається в залежності від щільності людського потоку D1

, (5.2)

де – кількість людей у відділі бухгалтерії;

– середня площа горизонтальної проекції людини, кв.м. (в зимній час =0,125 кв.м., в літній час =0,1 кв. м.) приймаємо =0,125 кв.м., =7,7 м. – довжина першої ділянки шляху, м.

чел./м.

По отриманому значенню визначаємо швидкість руху людського потоку (м./хв.) та інтенсивність руху людського потоку (м./хв.). Отримуємо =92 м./хв., =6 м./хв.

Вирахуємо час руху людського потоку на першій ділянці:

= = хв. (5.3)

Швидкість руху людського потоку на ділянці шляху, наступної після першої, приймаємо по таблиці 5.2. в залежності від інтенсивності руху людського потоку по кожній з ділянок шляху, яке визначається по формулі 5.4

, (5.4)

де – довжини розглядаємої -ї та попередньої їй ( -1)-ї ділянці шляху в м., – інтенсивність руху людського потоку по розглядає мій -й та попередній їй ( -1)-ї ділянкам шляху в м./хв.

В даному випадку друга ділянка шляху – двірний прохід, тоді

м./хв. (5.5)

Знаходимо = 94 м./хв.

Швидкість руху по другій ділянці (двірний прохід):

хв.

Інші дані розрахунків зведені в таблицю 5.3

Таблиця 5.3

№ ділянки шляху

Інтенсивність руху ,

м./хв.

Швидкість руху ,

м./хв.

Час руху

1

6

92

0,08

2

6,55

94

0,01

3

2,88

100

0,03

4

2,4

100

0,0455

5

4

100

0,01

Схема евакуації людей з відділу бухгалтерії наведено на рис.5.1.

Рис 5.1. Схема евакуації людей з відділу бухгалтерії.

Розрахований час евакуації людей визначаємо як суму часу руху людського потоку по кожній ділянці шляху:

хв. (5.6)

Для забезпечення безпечної евакуації людей з приміщення та будівлі розрахований час евакуації не повинно бути більше необхідного часу евакуації, тобто . Так як будівля, в якій знаходиться відділ бухгалтерії, відноситься до категорії Д по пожежонебезпеці, то необхідний час евакуації не обмежується.

В ЗАТ “Харківський плитковий завод”, а саму, у відділі бухгалтерії, площа та обсяг, що припадає на одного працівника, відповідає стандартам.

Недоліком санітарно-гігієнічних умов праці є те, що у відділі бухгалтерії ЗАТ “Харківський плитковий завод” підлога без підогріву.

При проведенні аналізу метеорологічних умов праці видно, що температура повітря в перехідний період = 24 С, тобто відповідає значенню державного нормативу.

Відносна вологість = 72 % і також відповідає нормативу.

Швидкість руху повітря = 0,16 м/с та відповідає значенню державного нормативу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]