Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yelektrostatika_Postiyny_strum.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
4.72 Mб
Скачать

5. Послідовність виконання роботи

Перед виконанням роботи уважно ознайомтесь з осцилографом, з розташуванням ручок керування його роботою. Для безпосередньої подачі на відхиляючі пластини відповідних напруг Ux та Uy на задній панелі осцилографа є клеми з позначками „x” та „y” та вимикачі підсилювачів «по горизонталі» і «по вертикалі», які треба вимкнути. Напруги Ux та Uy подають від ЛАТРа, лабораторного автотрансформатора з регульованим виходом. Вихідна напруга ЛАТРа вимірюється вольтметром.

Завдання 1. Визначення чутливості осцилографа.

  1. Ввімкнути осцилограф. Ручками «яскравість» та «фокус» добитись чіткого зображення світної точки на екрані трубки.

  2. За допомогою ручки «вісь y: вверх-вниз» та «вісь x: вправо-вліво» вивести світлу точку в центр координатної міліметрової сітки на екрані осцилографічної трубки.

  3. При вимкненому ЛАТРі приєднати його вихід до клем „x” на задній панелі осцилографа та паралельно до них підключити вольтметр. Перед виконанням роботи ручка ЛАТРа повинна знаходитись в лівому крайньому положенні , тобто виставлена на „нуль” вихідної напруги.

  4. Ввімкнути ЛАТР і послідовно збільшуючи напругу (наприклад, 10, 20, 30 В і т.д.) вимірювати на координатній сітці довжини l світлових ліній, що відповідають відхиленням електронного променя . Так, як вольтметр показує діюче (ефективне) значення напруги, яке в менше амплітудного, то чутливість пластин осцилографічної трубки буде визначатись за формулами

(35.13)

та

(35.14)

де lx - довжина світлової лінії по горизонталі (вздовж вісі Х) ly - довжина світлової лінії по вертикалі (вздовж вісі У). Цифра 2 в знаменнику пояснюється тим, що на вхід подається змінна напруга і ми вимірюємо відхилення точки в дві сторони, тому реальна величина відхилення світної точки від „нульового” положення в два рази менша.

  1. Вимкнути ЛАТР і приєднати його вихід до клем «У». Ввімкнувши ЛАТР та послідовно збільшуючи вихідну напругу, виміряти , як і в попередньому випадку довжини світлових ліній , але у вертикальному напрямі.

Всі експериментальні дані занести в таблицю 35.1.

Таблиця 35.1.

Напруга, В

Довжина світлової лінії, мм

по горизонталі lx

по вертикалі ly

  1. За формулами (35.13) і (35.14) підрахувати значення чутливостей, потім середнє значення, а також абсолютні похибки, середню абсолютну та відносну похибку чутливостей.

Завдання 2. Вимірювання напруги за допомогою осцилографа.

(для студентів факультету автоматизації і електрифікації)

Визначивши чутливість осцилографа , його можна використати як електровимірчий прилад. Так, якщо подати невідому напругу на горизонтально-, або вертикально- відхиляючі пластини, то це приведе до відповідних зміщень електронного променя lx або ly. Тоді за формулами (35.13) і (35.14) визначаємо амплітудне значення поданих змінних напруг. У даному завданні змінним електричним сигналом невідомої напруги є вихідний сигнал звукового генератора.

  1. При вимкненому генераторі приєднати його вихід до клем Х на задній панелі осцилографа.

  2. Ввімкнути генератор і по вказівці викладача встановити задану частоту .

  3. Визначити довжину світлової лінії на екрані осцилографа і за формулою

, (35.15)

яка випливає з формули (35.13) , підрахувати амплітудне (максимальне) значення поданої змінної напруги.

Індивідуальне завдання 3. Спостереження фігур Ліссажу

(для окремих груп та окремих студентів)

Перед виконанням даного завдання студенти повинні бути добре обізнані з теорією складання взаємно перпендикулярних коливань та знати основні типи фігур Ліссажу.

  1. На горизонтально відхиляючі пластини від ЛАТРа подати змінну напругу промислової частоти (50Гц) , а на вертикально відхиляючі пластини - сигнал від звукового генератора.

  2. Змінюючи частоту від генератора, отримати основні типи фігур Ліссажу при кратному відношенні частот генератора і промислової частоти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]