Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yelektrostatika_Postiyny_strum.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
4.72 Mб
Скачать

1.4. Багатомежні електровимірювальні прилади.

На практиці доводиться вимірювати електричні величини значення яких лежить в широких межах. Наприклад, вимірювати слабі струми (10-6 А) і сильні струми (102 - 103А). Так само виникає необхідність, вимірювати малі та великі напруги. Звичайно, для кожної межі вимірюваної величини можна брати відповідний прилад (мікроамперметр, міліамперметр, амперметр, мілівольтметр, вольтметр і т.д.). Але було б значно простіше вимірювати електричні величини в широкому інтервалі їх значень одним і тим же приладом. Таке вимірювання здійснюється багатомежними електровимірювальними приладами, електричну схему яких можна перемикати для зміни інтервалу вимірюваної величини. У випадку амперметра зміна межі вимірювань досягається застосуванням шунтів, а у випадку вольтметрів - вмиканням додаткових опорів (дивіться лабораторну роботу № 38 "Розширення меж вимірювань амперметра і вольтметра").

Інколи багатомежні прилади мають різні шкали. В такому випадку відлік проводиться по шкалі, яка відповідає даному вмиканню приладу. В більшості випадків багатомежні прилади мають одну шкалу. Наприклад, на рис. 1.13 наведена схема передньої панелі багатомежного вольтметра, шкала якого має 50 поділок. Ручкою 1 здійснюється зміна меж вимірювань приладу. Перше положення відповідає межі вимірювань напруги від 0 до 10В. Друге положення біля цифри 50В збільшує межу вимірювань до 50В, а трете положення означає, що приладом можна виміряти напругу до 100В .

В такому випадку знаходження вимірюваної величини пов'язано з перерахунком. Перерахунок полягає у визначенні перевідного коефіцієнта, на який треба помножити відлік приладу, щоб отримати значення вимірюваної величини у відповідних одиницях. Перевідний коефіцієнт дорівнює

(1.21)

де аmax - максимальне значення величини, яке можна виміряти при даному вмиканні приладу, N -число, яке знаходиться проти останньої поділки приладу. В нашому прикладі маємо:

Тоді, якщо стрілка приладу зупинилась проти поділки 20, то вимірювальна напруга дорівнює 200,2 В = 4 В.

Правила користування багатомежними електровимірю­вальними приладами.

1. Вираховують перевідні коефіцієнти для всіх діапазонів вимірюваної величини

2. Для запобігання псування приладу його вмикають на максимальний діапазон вимірюваної величини.

3. Визначають грубо вимірювану величину, помноживши відлік приладу на приведений коефіцієнт. Після чого переходять на той діапазон, верхня межа якого найближче всього підходить до значення вимірюваної величини, але в той же час більше її. Визначають точне значення вимірюваної величини, помноживши відлік на відповідний перевідний коефіцієнт.

4. Якщо вимірювана величина збільшується, то вимірювання проводять до тих пір, поки стрілка не дійде до кінця шкали, а потім переходять на наступний (більший) діапазон.

5. У випадку зменшення величини, вимірювання продовжують до тих пір, поки вимірювана величина не досягне верхньої межі наступного меншого діапазону, після чого переходять на цей діапазон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]