Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yelektrostatika_Postiyny_strum.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
4.72 Mб
Скачать

1.1.6. Електростатична система.

Прилади електростатичної системи використовують явище взаємодії заряджених тіл і використовуються в основному для вимірювання високих напруг. Принципова схему такого приладу наведена на рис. 1.10.

Прилад складається з системи електродів: 1, 3 - нерухома частина ; 2 - рухома, яка обертається відносно вісі ОО. Напруга, що вимірюється, підводиться одним полюсом до нерухомих електродів, а другим - до рухомих. Між електродами виникає електричне поле і рухомі електроди втягуються в область поля з максимальною напруженістю, тобто всередину нерухомих електродів Рухомі електроди повертаються до тих пір, поки обертовий момент зі сторони електричного поля не стане рівним протидіючому моменту деформованої (закрученої) пружини 4. З віссю рухомої частини зв'язана стрілка за допомогою якої по шкалі приладу проводиться відлік вимірюваної величини (напруги)

1.1.7. Вібраційна система.

Будова приладів вібраційної системи базується на явищі резонансу, при співпаданні частоти власних коливань рухомої частини приладу з частотою змінного струму. Прилади даної системи в основному застосовуються для вимірювання частоти струму.

Умовне позначення приладу вібраційної системи

1.1.8. Теплова система.

Принцип дії приладів теплової системи базується на зміні довжини провідника, по якому тече струм, внаслідок його нагрівання. Так як кількість теплоти, яка виділяється струмом Q=I2Rt пропорційна квадрату сили струму і не залежить від напряму струму, то прилади теплової системи придатні для вимірювання в колах, як постійного, так і змінного струмів. Разом з тим прилади даної системи мають ряд недоліків, які обмежують їх широке застосування. До таких недоліків відноситься нерівномірність шкали, наявність теплової інерції і залежність показів від температури навколишнього середовища.

Умовне позначення приладу теплової системи

1.1.9. Прилади термоелектричної системи.

Ряд недоліків приладів теплової системи усувають прилади термоелектричної системи. Ці прилади являють собою поєднання приладу магнітоелектричної системи з одним або декількома термоперетворювачами. Схематична будова приладу термоелектричної системи наведена на рис. 1.11.

Струм, який треба виміряти, протікає через металічну нитку АВ і нагріває її. З цією ниткою має тепловий контакт термопара ТП, яка являє собою спай двох різнорідних металів. При нагріванні термопари виникає термоелектрорушійна сила, яка в свою чергу створює електричний струм в колі вимірюючого приладу (наприклад міліамперметра). Шкала цього приладу проградуйована в °С. Прилади такої системи використовуються для вимірювання струмів високої частоти.

Умовне позначення приладу термоелектричної системи

Крім вказаних умовних позначень систем електровимірювальних приладів існує ще ряд інших додаткових позначень, які наносяться на шкали приладів.

прилад використовується лише в колах постійного струму

прилад може бути використаний, як в колах постійного, так і змінного струмів

або

робоче положення приладу - вертикальне

або

робоче положення приладу - горизонтальне

прилад призначений для роботи при певному куті нахилу (наприклад 60)

або

електричне коло приладу ізольоване від корпусу приладу і випробуване під напругою 2 кВ

знак захисту 1-ї категорії від зовнішніх магнітних полів

знак захисту 1-ї категорії від зовнішніх електричних полів

0,05; 0,1; 0,2; 0,5; 1; 1,5; 2,5; 4

клас точності приладу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]