Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZED.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать
  1. Сутність зед підприємства. Субєкти та принципиЗед. Класифікація видів зед

ЗЕД це спільна діяльність суб’єктів підприємницької діяльності, яка здійснюється на території України або за її межами з участю іноземного партнера.

Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» для суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності встановлено шість основних принципів ЗЕД (ст. 2), а саме:

  1. Суверенітету України у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, що полягає у:

    • виключному праві народу України самостійно та незалежно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність на території України, керуючись законами, що діють на території України;

    • обов'язку України неухильно виконувати всі договори і зобов'язання України в галузі міжнародних економічних відносин.

  2. Свободи зовнішньоекономічного підприємництва, що полягає у:

  • праві суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності здійснювати її в будь-яких формах, які прямо не заборонені чинними законами України;

  • обов'язку додержуватися при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності порядку, встановленого законами України;

  • виключному праві власності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності на всі одержані ними результати зовнішньоекономічної діяльності.

  1. Юридичної рівності і недискримінації, що полягає у:

  • рівності перед законом всіх суб'єктів ЗЕД, незалежно від форм власності, в тому числі держави, при здійсненні ЗЕД;

  • забороні будь-яких, крім передбачених Законом України „Про зовнішньоекономічну діяльність” дій держави, результатом яких є обмеження прав і дискримінація суб'єктів ЗЕД, а також іноземних суб'єктів господарської діяльності за формами власності, місцем розташування та іншими ознаками;

  • неприпустимості обмежувальної діяльності з боку будь-яких її суб'єктів, крім випадків, передбачених цим законом.

  1. Верховенства закону, що полягає у:

  • регулюванні зовнішньоекономічної діяльності тільки законами України;

  • забороні застосуванні підзаконних актів та актів управління місцевих органів, що у будь-який спосіб створюють для суб'єктів ЗЕД умови менш сприятливі, ніж ті, які встановлені законами України.

  1. Захисту інтересів суб'єктів ЗЕД, який засвідчує, що Україна як держава:

  • забезпечує рівний захист інтересів всіх суб'єктів ЗЕД та іноземних суб'єктів господарської діяльності на її території згідно із законами України;

  • здійснює рівний захист всіх суб'єктів ЗЕД України за її межами згідно з нормами міжнародного права;

  • здійснює захист державних інтересів України як на її території, так і за її межами лише відповідно до законів України, умов підписання нею міжнародних договорів та норм міжнародного права.

  1. Принципу еквівалентності обміну, неприпустимості демпінгу при ввезенні та вивезенні товарів.

Світова практика налічує в своєму арсеналі досить велику кількість різноманітних форм зовнішньоекономічної діяльності: зовнішня торгівля, спільне підприємництво, надання послуг, міжнародна співпраця, міжнародні об'єднання і організації, вільні економічні зони та ін.

Зовнішня торгівлянайстаріша форма зовнішньоекономічної діяльності. З її допомогою здійснюється купівля — продаж (експорт-імпорт) товарів широкого асортименту, устаткування, відбувається товарообмін (бартер) виробів, здійснюється купівля-продаж продукції інтелектуальної праці (ліцензій, „ноу-хау”, інжинірингу), консигнація, аукціони, ярмарки, торги.

Спільне підприємництво. Ця форма зовнішньоекономічної діяльності реалізується у вигляді інвестиційних проектів всіх галузей народного господарства, включаючи освіту, науку, охорону здоров'я, кредитно-фінансові сфери, страхування, факторинг.

Надання послуг. Великий розвиток у міжнародному бізнесі отримали; міжнародні перевезення вантажів, посередництво, банківські, біржові послуги, страхування, лізинг, туризм. Швидко розвиваються інформаційно-комп'ютерні послуги через систему Інтернет та ін.

Співпраця. Сьогодні в світовому господарстві і міжнародних відносинах все більшого поширення набувають науково-технічна, економічна, інформаційна та інші види співпраці.

Міжнародні об'єднання і організації. Ця форма ЗЕД відіграє дуже велику роль в організації співробітництва між країнами, регулюванні зовнішньоекономічної діяльності та міжнародної економічної співпраці. Відносяться: ООН з багаточисельними комісіями та інститутами, (СОТ), Світовий банк, (МВФ), Міжнародна асоціація розвитку (МАР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Міжнародне агентство з гарантування інвестицій (БАГІ) міжнародні товарні і валютні біржі, тощо.

Вільні економічні зони (Відповідно до документів Кіотської Конвенції ООН (1973р.) це частина території країни, на якій товари розглядаються як об'єкти, що знаходяться за межами національної митної території (принцип „митної екстериторіальності”), а тому вони не підлягають звичайному митному контролю і оподаткуванню (їх у світі більше 3000)

Згідно із Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» суб'єктами ЗЕД вважаються фізичні і юридичні особи, об'єднання фізичних, юридичних, фізичних і юридичних осіб, структурні одиниці суб'єктів ЗЕД (філії, відділення), спільні підприємства, інші суб'єкти господарської діяльності, Україна в особі її органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]