Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZED_teoriya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

Державні та недержавні органи управління зед

Згідно ст.9 ЗУ " Про ЗЕД " найвищим органом, що здійснює державне регулювання ЗЕД є ВРУ. До компетенції ВРУ належать:прийняття, зміна та скасування законів, що стосуються ЗЕД; затвердження головних напрямів ЗЕД України; 3)розгляд, затвердження та зміна структури органів державного регулювання ЗЕД; укладання міжнародних договорів України; відповідно до законів У. про міжнародні договори У. та приведення чинного законодавства У. у відповідність з правилами, встанов­леними цими договорами; встановлення спеціальних режимів ЗЕД на території У. у відповідності до ст. 24,25 цього Закону; за­твердження списків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню або забороняється згідно з ст. 16, 17 цього Закону.

КМУ: 1) вживає заходів до здійснення ЗЕД У. відповідно до законів У.;2) здійснює координацію діяльності міністерств, державних комітетів та відомств У. по регулюванню ЗЕД діяльності; координує роботу торговельних представництв У. в іноземних державах; 3) приймає нормативні акти управління з питань ЗЕД у випадках, передбачених законами У.; 4) проводить переговори і укладає міжурядові договори У. з питань ЗЕД у випадках, передбачених закона­ми У. про міжнародні договори У., запезпечує виконання міжнародних договорів У. з питань ЗЕД всіма державними органами управління, підпорядкованими КМУ, та залучає до їх виконання інші суб'єкти ЗЕД на договірних засадах; 5) відповідно до своєї компетенції, визначеної законами У., вносить на розгляд ВРУ пропозиції про систему міністерств, державних комітетів і відомств; 6) органів оперативного державного регулювання ЗЕД повноваження яких не можуть бути вищими за повноваження КМУ, які вона має згідно з законами У.

НБУ: 1) здійснює зберігання і використання золотовалютного резерву У. та інших державних коштовностей, які забезпечують платоспроможність У.;2)представляє інтереси У. у відносинах з центральними банками інших держав, міжнародними банками та іншими фінансово-кредитними установами та укладає відповідні міжбанківські угоди;

3) регулює курс національної валюти У. до грошових одиниць інших держав; 4) здійснює облік і розрахунки по наданих і одержаних державних кредитах і позиках, провадить операції з централізованими валютними ресурса­ми, які виділяються з Державного валютного фонду У. у розпорядження НБУ; 5) здійснює інші функції відповідно до ЗУ "Про банки і банківську діяльність" та інших зако­нів У. НБУ може делегувати виконання покладених на нього функцій банку для ЗЕД У.

Державне управління митного контролю У. : - здійснює митний контроль в У. згідно з чинними законами У. АМКУ; - здійснює контроль за додержанням суб'єктами ЗЕД антимонопольного законодавства.

Органи місцевого управління ЗЕД: 1) місцеві Ради народних депутатів У. та їх виконавчі і розпорядчі органи; 2) територіальні підрозділи органів державного регулювання ЗЕД У. Компетенція місцевих Рад народних депутатів У. та їх виконавчих і розпорядчих органів визначається цим Законом та ст.41 ЗУ. "Про місцеві Ради народних депутатів У. та місцеве і регіональне самоврядування".

Виконком сільської, селищної, міської Ради народних депутатів за дорученням Ради:

1) укладає договори з зарубіжними партнерами на реалізацію і придбання продукції за рахунок наявних у них валютних коштів або на іншій основі; 2) сприяє створенню спільних із зарубіжними партнерами підприємств по використанню природних ресурсів місцевого значення, випуску товарів народного споживання і наданню послуг населенню незалежно від підпорядкування співзасновників; 3) сприяє створенню спільних із зарубіжними партнерами наукових, культурних, туристичних, фізкультурно-оздоровчих центрів. інших організацій, пов'язаних із забезпеченням розвитку місцевого господарства, 4) організує прикордонну і прибережну торгівлю; 5) вносить до ВРУ пропозиції про створення зон вільного підприємництва.

Нормативні акти місцевих Рад народних депутатів У. та підпорядкованих їм виконавчих ор­ганів стосовно регулювання ЗЕД приймаються тільки у випадках, прямо передбачених законами У.Місцеві Ради народних депутатів У.та їх виконавчі органи діють як суб'єкти ЗЕД лише через створені ними зовнішньоекономічні комерційні організації, які мають статус юридичної особи У.

Органи державного регулювання ЗЕД У, можуть створювати свої територіальні підрозділи (відділення), якщо це випливає з їх компетенції

Недержавне регулювання ЗЕД відбувається наступними організаціями: 1) Товарними, фондовимі, валютнимі біржами Через ці інститути регулюється попит і пропозиція на товари. Економічний аспект. Він проявляється у тому, що біржа — крупнооптовий ринок і водночас тонкий інструмент реального ціноутворення. Концентрація та централізація величезних товарних мас на готівкових біржах і фінансових ресурсів як з реальним товарним покриттям, так і без нього на строкових біржах дозволяють сформувати економічно обгрунтовану у т.ч прогнозовану ціну, ув'язати рух товарних і гро-шових потоків, з'єднати виробництво і споживання, полегшити планування господарської діяльності численних контрагентів угод. В умо­вах переходу до ринкової економіки та поступового зменшення частки держзамовлення по­ява у нашій країні певної кількості бірж є пер­шим симптомом початку процесу демонополізації. Він дозволить поступово налагодити механізм регулювання попиту і пропозиції, який би зміг би дійсно зацікавити виробника і споживача. Найперша умова для цього — знаходження економічно обгрунтованої ціни. Можна сказати, що товарна біржа є механізмом і інструментом реального ціноутворенн шляхом управління вільною конкуренції між комерційни­ми посередниками, об’єднаними у підприемницьку спілку. Що стосується валютної біржі, то найяскравішим представниками є Українська міжбанківська валютна біржа на якій відбува­ються торги провідними валютами світу. При цьому всі бажаючі можуть купити або продати певну кількість валюти че­рез біржових брокерів - осіб, які зареєстровані на біржі і мають право грати на біржових торгах Функція валютної біржі так ж як і товарної, різниця лише в тому ,що тут біржа виступає регулятором цін на валюту в залежності від того скільки валюти продається і скільки покупається. Фондова біржа являє собою організа­ційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами що можуть вільно купуватися і продаватися. Економічний аспект полягає в тому, що суб'єкт ЗЕД в потрібний йому момент може продати або купити певну кількість акцій при наявності або відсутності зайвих коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]