Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

4,7. Вимоги пожежної безпеки до технологічного обладнання

4.7.1. Технологічне обладнання при нормальних режимах роботи повинно бути пожежобезпечним, а на випадок небезпечних несправностей і аварій необхідно передбачати захисні заходи, що обмежують масштаби наслідків пожежі.

4.7.2. З обслуговуючим персоналом об'єкта повинні бути вивчені характеристики пожежної безпеки речовин і матеріалів, що застосовуються або виробляються (споживаються).

Застосовувати у виробничих процесах і зберігати речовини та матеріали з невивченими параметрами з пожежної і вибухової небезпеки забороняється.

4.7.3. Технологічне обладнання, апарати і трубопроводи, в яких знаходяться речовини, що виділяють вибухопожежо-небезпечні пари, гази і пил, повинні бути герметичними.

4.7.4. Забороняється виконувати виробничі операції на несправному обладнанні, установках і верстатах, які можуть привести до спалахувань і пожеж, а також при відключенні контрольно-вимірювальних приладів, по яких визначаються задані режими температури плавлення, концентрацій горючих газів, парів та інші технологічні параметри.

4.7.5. Гарячі поверхні трубопроводів і обладнання в приміщеннях, в яких вони викликають небезпеку займання матеріалів чи горючих газів, парів, рідин або пилу, повинні ізолюватися негорючими матеріалами для зниження температури поверхні до безпечної величини.

4.7.6. Для контролю за станом повітряного середовища у виробничих і складських приміщеннях, в яких застосовуються або зберігаються речовини і матеріали, спроможні утворювати вибухонебезпечні концентрації газів і парів, повинні влаштовуватися автоматичні газоаналізатори.

За відсутності газоаналізаторів, які серійно випускаються, повинен здійснюватися періодичний лабораторний аналіз повітряного середовища.

4.7.7. В пожежонебезпечних цехах і на обладнанні, яке являє небезпеку вибуху чи запалення відповідно до вимог ГОСТ 12.4.026-76, повинні бути вивішені знаки, що забороняють користування відкритим вогнем, а також знаки, які попереджають про обережність при наявності горючих і вибухових речовин.

5. Вимоги до улаштування і утримання територій, будівель і споруд

5.1. Улаштування і утримання територій

5.1.1. Розбивка, забудівля, благоустрій територій об'єктів роздрібної торгівлі повинні задовольняти вимогам діючих СНиП 111-10-75 і Санітарних правил для підприємств продовольчої торгівлі.

5.1.2. Об'єкти роздрібної торгівлі можуть розміщатися в окремих будівлях, у складі торгово-побутових центрів, ринкових комплексів, а також на перших поверхах готелів та будівель іншого призначення (житлових, адміністративних).

5.1.3. Під'їзд до господарського подвір'я об'єкта необхідно організовувати не з магістральної вулиці чи площі, а із вулиці, розташованої збоку або із сторони внутрішньоквартального проїзду.

5.1.4. На території об'єкта роздрібної торгівлі повинні бути проїзди, пішохідні доріжки та озеленення.

5.1.5. Швидкість руху транспортних засобів на території подвір'я повинна бути вказана на спеціально вивішених або виставлених загальноприйнятих для кожного виду транспорту шляхових знаках згідно з ДСТУ 2586-94.

Швидкість руху автомобільного транспорту не повинна перевищувати:

  • по проїздах на території об'єкта – 10 км/год;

  • на переїздах, перехрещеннях, при в'їзді та виїзді із території об'єкта – 5 км/год;

  • при подачі автомобіля заднім ходом – 3 км/год;

  • для авто- і електронавантажувачів, електрокарів – 3 км/год.

5.1.6. Для гужового транспорту повинна бути виділена спеціальна ізольована дільниця, віддалена від складських і торгових приміщень на відстань не менше 50 м.

5.1.7. Під'їзні колії, тротуари і розвантажувальні площадки повинні бути заасфальтовані або замощені.

5.1.8. На господарському подвір'ї повинні влаштовуватися навіси для тари, сміттєзбірники. Площадка сміттєзбірника повинна розташовуватися на відстані не менше 25 м від об'єкта і від вікон та дверей житлових будинків.

5.1.9. Сміття і відходи повинні регулярно вивозитися за межі об'єкта. У проміжок часу між очистками сміттєзбірників накопичені відходи і площадка навколо них повинні оброблятися 5%-ним розчином хлорного вапна.

5.1.10. На території об'єкта необхідно передбачати влаштування зливової каналізації з відповідним ухилом, а також улаштування поливальних кранів для прибирання території.

5.1.11. Господарську зону об'єкта, що розміщається в житловій будівлі, необхідно розміщувати в торцевій частині.

5.1.12. Стоянка для автомобілів на території об'єкта роздрібної торгівлі організується на відстані не менше 10 м від будівлі, але не далі 150 м від входу до магазину.

5.1.13. Дільниця землі, розміщена між входом-виходом з об'єкта роздрібної торгівлі і стоянкою для автомобілів, не повинна мати різких перепадів з тим, щоб забезпечити можливість доставки купленого товару до багажника автомашини покупця.

5.1.14. Територія об'єкта повинна мати рівну поверхню. Люки, ями, канави необхідно обгородити на висоту 0,8 м або закривати.

5.1.15. Вночі територія об'єкта повинна освітлюватися.

5.1.16. Проїзди і проходи необхідно постійно очищати від сміття, влітку – поливати, взимку – очищати від льоду і снігу, під час ожеледиці – посипати піском.