Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

13.3. Освітлювальні установки і арматура

13.3.1. Для живлення світильників загального освітлення повинна застосовуватися напруга не вище 380/220 В перемінного струму при заземлювальній нейтралі, не вище 220 В перемінного струму при ізольованій нейтралі.

13.3.2. Для живлення окремих ламп необхідно застосовувати напругу не вище 220 В. У приміщеннях без підвищеної небезпеки зазначена напруга допускається для всіх стаціонарних світильників незалежно від висоти їх установки.

13.3.3. Для живлення світильників місцевого стаціонарного освітлення з лампами накалювання повинна застосовуватися напруга:

  • в приміщеннях без підвищеної небезпеки – не вище 220 В;

  • в приміщеннях з підвищеною небезпекою і особливо небезпечних – не вище 42 В.

13.3.4. Світильники з люмінесцентними лампами на напругу 220  В допускається застосовувати за умови неприпустимості їх струмоведучих частин для випадкових дотиків

13.3.5. Струмоведучі частини електроапаратів, розподіль-них пристроїв повинні бути захищені від випадкових дотиків. Не допускається відкрита (без захисних кожухів) установка апаратів.

13.3.6. На лицьовій і зворотній сторонах кожної панелі розподільних щитів і зборок повинні бути чіткі написи, які вказують номер щита і до якої лінії чи агрегату відносяться установлені на панелі прилади і апаратура, а також напруга і рід струму.

13.3.7. Двері приміщень електроустановок (щитів та ін.) повинні бути постійно замкнені.

13.3.8. Штепсельні вилки на напругу 12 В або 42 В не повинні підходити до розеток 220 В, повинні мати різко відмітне від них забарвлення і відповідне маркування.

13.3.9. Конструкція освітлювальної арматури:

  • в сирих приміщеннях повинна мати патрон з корпусом з ізоляційних і вологостійких матеріалів;

  • у виробничих приміщеннях повинна мати закрите чи пилонепроникне виконання;

  • в приміщеннях особливо сирих, з їдкими парами і газами, а також за межами будівель повинна бути виконана з матеріалів, які протистоять впливу середовища або захи­щені від них відповідними покриттями;

  • способи вводу про­водів повинні виключати можливість замикання між собою чи сполучення з металевими частинами арматури.

13.3.9. Електричні світильники, електророзетки, електричні апарати і прилади у вибухонебезпечних виробництвах і складських приміщеннях повинні відповідати вимогам вибухобезпеки розділу 7.3 ПУЕ.

13.3.10. При експлуатації електроосвітлювальних мереж, електроприладів забороняється:

  • експлуатувати провід електромереж з пошкодженою ізоляцією;

  • знімати електропровід з роликів і якорів, кріпити електропровід на цвяхах;

  • підвішувати електроосвітлювальну арматуру на електричний провід;

  • використовувати електропровід для підвішування будь-яких предметів, а також заклеювати його, закривати меблями вимикачі, штепсельні розетки тощо;

  • користуватися розбитими вимикачами, розетками, патронами та іншою несправною арматурою.

13.3.12. Установка та очистка світильників, заміна перегорілих електроламп і ремонт електричної мережі повинні виконуватися при знятій напрузі.

13.3.13. Рекламне освітлення, газосвітильні установки, трансформатори, які живлять їх, магазинні вітрини та ін. повинні відповідати розділу 6.4 "Рекламне освітлення" ПУЕ.