Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

4.4. Евакуація людей з приміщень і будівель

4.4.1. Безпека людей в разі пожежі на об'єктах роздрібної торгівлі забезпечується:

  • об'ємно-планувальними і конструктивними рішеннями шляхів евакуації, раціональним плануванням торгових залів, продуманими напрямками потоків покупців;

  • інженерними рішеннями, спрямованими на обмеження розповсюдження вогню і продуктів горіння (протипожежні перепони, системи протидимового захисту, установки пожежогасіння і т. ін.);

  • постійним утриманням в належному стані спеціального устаткування, що сприяє успішній евакуації людей у випадку пожежі чи аварійної ситуації (системи екстреного оповіщення, аварійне освітлення, знаки безпеки);

  • обмеженим застосуванням горючих матеріалів, а також матеріалів, які можуть швидко розповсюджувати горіння по поверхні; для обробки приміщень, через які проходять шляхи евакуації;

  • установленням з боку адміністрації систематичного контролю за правильністю зберігання і торгівлі пожежонебезпечними товарами, дотриманням запобіжних заходів при проведенні вогневих робіт, правильною експлуатацією електроприладів.

4.4.2. Евакуаційні проходи, виходи, коридори, тамбури, сходи не дозволяється заставляти будь-якими предметами, тарою, товарами і устаткуванням, а також використовувати їх для підсобних робіт.

4.4.3. Закриття на замок дверей евакуаційних виходів під час роботи забороняється. Допускається застосування внутрішніх запорів, які легко відкриваються.

4.4.4. Розстановка технологічного обладнання на об'єктах торгівлі не повинна перешкоджати використанню службових сходових кліток для евакуації покупців.

4.4.5. Справність систем екстреного сповіщення людей про пожежу (звукові, світлові, комбіновані) треба перевіряти під час опрацювання планів евакуації людей.

Власник (керівник) об'єкта визначає коло осіб, що мають право включати систему екстреного сповіщення.

4.4.6. Аварійне освітлення на шляхах евакуації має утримуватись у справному стані.

4.4.7. Використання підіймачів і ліфтів для евакуації людей при пожежі забороняється. Вони повинні бути опущені на перший поверх і вимкнені.

4.4.8. Не допускається влаштовувати на шляхах евакуації розсувні і обертові двері і турнікети, а також гвинтові східці і східці із запобіжними приступками. Двері на шляхах евакуації повинні відкриватися назовні.

4.4.9. На шляхах евакуації забороняється застосовувати пальні і токсичні при горінні оздоблювальні матеріали. Покриття підлог на шляхах евакуації не повинно займатися від короткочасного впливу малокалорійних джерел запалювання (запалений сірник, сигарета тощо).

4.4.10. Виходи і східці для обслуговуючого персоналу повинні бути відокремлені від входів і східців для покупців в магазинах нормованою площею більше 200 м2.

4.4.11. Улаштування евакуаційних виходів через розвантажувальні приміщення не допускається.

4.4.12. В одноповерхових будівлях об'єктів роздрібної торгівлі торговою площею до 150 м2, розміщених в сільських населених пунктах, допускається використовувати як другий вихід з торгового залу вихід через групу неторгових приміщень, виключаючи комори.

4.4.13. На кожному торговому підприємстві опрацьо-вується докладний план евакуації людей з додатком схеми, яку вивішують на видному місці.

4.4.14. Видалення диму на шляхах евакуації людей з приміщень, будівель в початковій стадії пожежі повинно відповідати вимогам СНиП 2.04.05-91.