Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

11.4. Ваговимірювальне обладнання, контрольно-касові апарати

114.1. Ваговимірювальне обладнання повинно відповідати метрологічним, торгово-експлуатаційним і санітарно-гігієнічним вимогам, мати засвідчувальне тавро органів Держстандарту України, інвентарний номер і закріплюватися за працівниками, які ними користуються.

11.4.2. Для забезпечення правильної експлуатації ваговимірювального обладнання і належного ведення вагового господарства необхідно виконувати Правила користування мірами і вимірювальними приладами на підприємствах торгівлі та громадського харчування.

11.4.3. Установка настільних ваг повинна виконуватися так, щоб станина міцно упиралася на всі чотири опори і під час роботи не сталося мимовільного переміщування чи падіння ваг.

Товарні ваги повинні установлюватися на рівній підлозі. При зважуванні важких вантажів ваги повинні бути установлені в спеціальному заглибленні підлоги так, щоб рівні платформи і підлоги співпадали.

11.4.4. Робота на контрольно-касовому обладнанні –електронних контрольно-касових апаратах (ЕККА) вітчизняного і імпортного виробництва здійснюється відповідно до Закону України "Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

11.4.5. Електронні контрольно-касові апарати вітчизняного та імпортного виробництва, призначені для застосування на об'єктах роздрібної торгівлі, підлягають обов'язковій сертифікації.

11.4.6. До роботи на ЕККА повинні допускатися особи, які знають їх будову і правила їх експлуатації.

11.4.7. Живлення ЕККА здійснюється від мережі напругою 220 В.

11.4.8. Не дозволяється втручання в роботу ЕККА після його пуску.

11.4.9. При зупинці ЕККА з невідомої причини необхідно відключити його від мережі.

11.4.10. Закінчивши роботу на ЕККА, необхідно відключити електроживлення.

11.5. Немеханічне обладнання, тара

11.5.1. Стелажі повинні бути виготовлені відповідно до вимог ГОСТ 14757-81.

11.5.2. Стелажі, підтоварники для укладання і зберігання товарів повинні бути міцними, розрахованими на максимальне навантаження, стійкими. Полиці стелажів повинні мати ухил усередину.

Решітки, піддони, стелажі для зберігання харчових продуктів повинні бути виготовлені з матеріалів з гладкою поверхнею, легко піддаватися миттю і дезинфекції. Висота стелажів і піддонів повинна бути не менше 15 см від підлоги.

11.5.3. Улаштування і експлуатація тари повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.3.010-82.

1.5.4. Контейнери повинні виготовлятися у відповідності з вимогами ГОСТ 20259-80, ГОСТ 18477-79.

Стулки, запірні пристрої і петлі дверей, розетки в підлозі і скоби на стінах, рами і кутові фітінги на верхній рамі, а також поверхні стінок і дверей контейнерів повинні виключати можливість порізів і травм при навантаженні, розвантаженні і кріпленні вантажів, строповці та ремонті контейнерів.

11.5.5. Піддони повинні бути виготовлені відповідно до вимог ГОСТ 9570-84. ГОСТ 9078-84.

11.5.6. Піддони ящикові і стоякові повинні мати фіксатори для забезпечення можливості багатоярусного штабелювання і обмеження в процесі транспортування поздовжніх і поперечних переміщень верхніх піддонів відносно нижніх.

11.5.7. Піддони повинні бути розраховані на укладку їх з вантажем в штабелі. При цьому піддон, установлений на підлогу, повинен витримувати навантаження, яке дорівнює не менше чотирикратної номінальної вантажопідіймальності і власній вазі трьох піддонів.

11.5.8. Ящики повинні бути стандартні чи типові певного призначення відповідно до ГОСТ 9396-88.

11.5.9. Тара повинна бути справною, не мати цвяхів, які стирчать, окантованого дроту і заліза, а також бахроми, задирів, защипів, пожолобленості та інших ушкоджень.

Кінці цвяхів, які виступають, повинні бути загнуті та утоплені в деревину, кінці скоб повинні бути підігнуті і щільно притиснуті до деревини.

11.5.10. Бочки повинні бути чисто обстругані, не мати задирів, западин і опуклостей, надломленої клепки.

11.5.11. Мішки повинні бути цілими, чистими, без пропуску стібок. Нитки швів повинні бути закріплені і не мати вільних кінців.

11.5.12. При експлуатації тари треба виконувати такі вимоги:

  • тара не повинна завантажуватися більше номінальної маси брутто;

  • вирівнювання тари на вилах навантажувача виконувати тільки при повторному навантаженні тари на вила;

  • тара, яка укладається в штабель, повинна мати єдину конструкцію і розміри пристроїв, які фіксуються;

  • стінки складної тари, що розкриваються і які знаходяться в штабелі, повинні бути закриті.

11.5.13. При переміщенні і штабелюванні наванта-жувачем тару необхідно влаштовувати на вилах в один ярус. Допускається переміщення тари навантажувачем в декілька ярусів з забезпеченням кріплення штабеля від перекидання і видимості проїжджої частини дороги. Верхній ярус тари не повинен бути вище непорушної рами навантажувача.

11.5.14. Відстань між рядами штабелів повинна бути визначена з урахуванням можливості установки тари в штабель і зняття тари з штабеля вантажозахоплювальними пристроями застосовуваних засобів механізації.

11.5.15. Для перекидання тари необхідно застосовувати вантажопідіймальні механізми і спеціальні перекидачі (пристрої).