Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

13.4. Електроінструмент. Електричні ручні машини і переносні електричні світильники

13.4.1. Електроінструмент, електричні ручні машини, переносні електричні світильники повинні відповідати вимогам діючих ПУЕ, ПТЕ і ПТБ і ГОСТ 12.2.013.0-91.

13.4.2. До роботи з електроінструментом і ручними електричними машинами класу І в приміщеннях з підвищеною небезпекою поразки електричним струмом і за межами приміщень допускається персонал, який має групу по електробезпеці не нижче ІІ, при цьому повинні використовуватися засоби індивідуального захисту.

13.4.3. Ручні електричні машини повинні швидко виключатися і відключатися від електромережі (але не самовільно), бути безпечними в роботі і не мати доступних для випадкового дотику відкритих струмоведучих частин; мати відповідне маркування.

13.4.4. Ручна освітлювальна арматура незалежно від напруги, для якої вона передбачена, повинна задовольняти таким вимогам:

      • корпус і рукоятка повинні бути виконані з теплостійких, вологостійких ізоляційних матеріалів;

      • патрон повинен бути міцно прикріплений до корпусу арматури і не повинен обертатися при загвинчуванні і вигвинчуванні лампи;

      • патрон повинен бути настільки глибоко утоплений у корпусі, щоб при вигвинченій лампі цоколь її був недоступний для дотику;

      • лампа повинна бути надійно захищена від механічне о впливу, а в разі застосування захисної сітки повинна кріпитися до частин арматури, яка складається з ізоляційного матеріалу;

      • запобіжна сітка повинна бути так закріплена на корпусі, щоб зняття її вимагало спеціальних пристроїв; застосування патронів з ключем не допускається;

      • ввід патронів у корпус арматури повинен бути таким, щоб виключався їх натяг, а також щоб усувалася можливість злому або перетирання проводу в місці вводу;

      • рефлектори, гаки або дужки підвішування повинні бути закріплені на ізоляційних частинах арматури.

13.4.5. Переносні світильники повинні бути обладнані захисними скляними ковпаками і металевими сітками. Для цих світильників та іншої переносної та пересувної електроапаратури належить застосовувати гнучкий кабель з мідними жилами, з гумовою ізоляцією в оболонці, стійкою до навколишнього середовища.

Підключення переносних світильників необхідно передбачати від розгалужених коробок із штепсельними розетками.

13.4.6. При проведенні робіт в приміщеннях з підвищеною небезпекою застосовуються переносні електричні світильники напругою не вище 42 В. При роботах в особливо небезпечних умовах повинні використовуватися світильники напругою не вище 12 В.

13.4.7. Перед початком робіт з ручними електричними машинами, ручними світильниками і електроінструментом проводити перевірку:

  • комплектності і надійності кріплення деталей;

  • зовнішнім оглядом справності кабелю (шнура), його захисної трубки і штепсельної вилки, цілісності ізоляційних деталей корпусу, рукоятки і кришок щіткотримачів;

  • наявності захисних кожухів і їх справності;

  • чіткості роботи вимикача;

  • роботи на холостому ходу.

13.4.8. Забороняється видавати для роботи ручні електричні машини, ручні світильники, електроінструмент і допоміжне обладнання до них, які мають дефекти.

13.4.9. При користуванні електроінструментом, ручними електричними машинами і ручними світильниками їх провід чи кабель повинен при можливості підвішуватися. Не допускається безпосередній дотик проводу і кабелю з металевими гарячими, вологими та олійними поверхнями або предметами.

При виявленні будь-яких несправностей робота з ручними електричними машинами чи ручними електричними світильниками негайно припиняється.

13.4.10. Корпус електричних ручних машин на напругу понад 42 В повинен мати спеціальний затискач для приєднання заземлювального проводу з відмітним знаком "З" або "Земля". В машинах на номінальну потужність до 100 Вт допускається з'єднувати жили кабелю пайкою або зварюванням.

13.4.11. Ручні електричні машини, електроінструмент, ручні світильники і допоміжне обладнання до них підлягають періодичним перевіркам і випробуванням. Періодичні випробування машин, інструментів і світильників проводить спеціально закріплений персонал з групою з електробезпеки не нижче III.

13.4.12. Особам, які користуються електроінструментом і ручними електричними машинами, забороняється:

  • передавати ручні електричні машини і електроінструмент навіть на короткий час іншим особам;

  • розбирати ручні електричні машини і електроінструмент та проводити будь-який ремонт (як самого інструмента чи ручної електричної машини, так і проводу штепсельних з'єднань тощо);

  • триматися за провід ручної електричної машини чи елетроінструмента або дотикатися різального інструмент, що обертається;

  • видаляти рукою стружку або тирсу під час роботи до повної зупинки ручної електричної машини;

  • працювати із приставних драбин. Для виконання цих робіт повинні влаштовуватися тривкі риштування чи підмостки;

  • вносити всередину барабанів, котлів, металевих резервуарів і т. ін. переносні трансформатори та перетворювач частоти;

  • залишати ручні електричні машини і електроінструмент без нагляду і включеними в електромережу.

13.4.13. Забороняється експлуатувати електричну машину в разі її несправності, в тому числі при пошкодженні штепсельного з'єднання, кабелю (шнура) або його захисної трубки, кришки щіткотримача, корпуса, рукоятки машини, іскріння щіток на колекторі, появі диму і запаху, характерних для ізоляції, що горить, нечіткій роботі вимикача.