Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

12.4.3. Експлуатація автонавантажувачів і машин підлогового безрейкового електрифікованого транспорту

12.4.3.1. Улаштування автонавантажувачів повинно відповідати вимогам ГОСТ 16215-80 Е.

12.4.3.2. Автонавантажувачі повинні бути обладнані надійними гальмами, які забезпечують гальмовий шлях при швидкості 10 км/год не більше 1,5 м при коефіцієнті зчеплення 0,5.

12.4.3.1. Автонавантажувачі повинні бути обладнані глушниками, іскрогасниками, дзеркалами заднього виду і склоочисниками.

12.4.3.4. Автонавантажувачі з механічною системою підіймання вантажу повинні бути обладнані кінцевими вимикачами для обмеження підйому вантажу і опускання підіймального пристрою.

12.4.3.5. Кінцеві вимикачі підіймального механізму повинні зупиняти пристрої захвату вантажу на відстані не менше 200 мм до верхнього граничного положення.

12.4.3.6. Захватний пристрій повинен забезпечити висоту підіймання вантажу від землі не менше величини шляхового просвіту навантажувача не більше 0,5 м для авто­навантажувачів на пневматичних шинах і 0,25 м для авто­навантажувачів на вантажних стрічках.

12.4.3.7. При перевезенні вантажів через рейкові колії для переїзду автонавантажувача на рівні головки рейок повинен бути укладений настил.

12.4.3.8. Улаштування машин підлогового безрейкового електрифікованого транспорту (електронавантажувачі, електро-візки та ін.) повинно відповідати вимогам ГОСТ 18962-86.

Машини повинні бути обладнані:

    • гальмами з ручним і ніжним управлінням;

    • звуковим сигналом;

    • стоп-сигналом;

    • робочим освітленням (фарами), причому крім освітленої проїжджої частини повинна бути передбачена можливість освітлення робочим освітленням вантажу на машині і місце його укладки;

    • пристроєм, що запобігає користуванню машиною сторонніми особами;

    • автоматичним пристроєм, що відключає двигун пересування і включає гальмо при звільненні водієм рукоятки управління.

12.4.3.10. Електронавантажувачі повинні мати спеціальні пристрої, які запобігають перевантаженню механізмів підіймання.

12.4.3.11. Електронавантажувачі з висотою підіймання понад 2 м повинні бути обладнані огородженням над головою водія або кабіною.

12.4.4. Експлуатація конвеєрів

12.4.4.1. Улаштування конвеєрів всіх типів повинно відповідати вимогам ГОСТ 12.2.022-80.

12.4.4.2. В місцях передачі вантажу, що транспортується із одного конвеєра на інший чи на машину, повинні бути передбачені пристрої, що виключають падіння вантажу з конвеєра чи машини.

12.4.4.3. Прийомна частина конвеєра, яка завантажується вручну штучними вантажами, повинна бути виконана так, щоб забезпечувалось завантаження конвеєра горизонтальним переміщенням вантажу чи з невеликим ухилом вбік завантаження і виключалося підіймання вантажу з підлоги (вантажної площадки, транспортних засобів).

12.4.4.4. Швидкість руху стрічки при ручній вантажо-розбірці повинна бути не більше:

      • 0,5 м/сек – при масі відібраного вантажу до 5 кг;

      • 0,3 м/сек – при масі найбільшого вантажу, що перевищує 5 кг.

12.4.4.5. Стаціонарні конвеєри повинні бути обладнані приймальними площадками, розміщеними не нижче ніж на 0,5 м від вантажної частини конвеєра.

12.4.4.6. У пересувних конвеєрах для тарних вантажів по боках стрічки повинні бути укріплені борти; для приймання мішків з транспорту повинен бути установлений спеціальний приймальний стіл.

12.4.4.7. Похилі дільниці конвеєра, крім підвісних, повинні бути забезпечені уловлювачами для захоплення тягового елемента в разі його обриву.

12.4.4.8. В конвеєрах, установлених з нахилом, повинна бути виключена можливість мимовільного переміщення вантажо-несучого елемента з вантажем при відключенні приводу.

12.4.4.9. Багатопривідні конвеєри повинні мати гальмові пристрої на кожному приводі.

12.4.4.10. Конвеєри в головній і хвостовій частині повинні бути обладнані аварійними кнопками "Стоп".

12.4.4.11. На технологічній лінії, що складається з декількох послідовно встановлених і одночасно працюючих конвеєрів, приводи конвеєрів повинні бути блоковані так, щоб в разі раптової зупинки будь-якого конвеєра попередні конвеєри автоматично відключалися, а наступні продовжували працювати до повного сходу з них вантажу, що транспортується.

12.4.4.12. Роликові неприводні конвеєри повинні мати в розвантажувальній частині обмежувальні упори і пристрої для гасіння інерції рухомого вантажу.

12.4.4.13. У роликових конвеєрах між роликами повинні бути установлені щити, що запобігають попаданню матеріалів, які переміщуються, під ролики. Зазор між краєм щита і роликом повинен бути не більше 0,01 м.

12.4.4.14. Стрічкові конвеєри повинні мати пристрої для натягання стрічок. Натягувальний пристрій повинен бути огороджений.

12.4.4.15. Стрічкові конвеєри, призначені для транспортування мокрих і липких вантажів, повинні мати пристрої для очищення налиплого вантажу з обох боків нижньої вітки стрічки, приводних, кінцевих і відхилених барабанів.

12.4.4.16. Стрічкові конвеєри повинні мати пристрої для вилучення з поверхні нижньої вітки вантажів, що просипалися і упали.

12.4.4.17. На стрічкових конвеєрах довжиною понад 15 м повинні бути передбачені направляючі та центруючі пристрої.

12.4.4.18. Місця сполучення транспортної стрічки шляхом заклепок, болтів та інших пристроїв не повинні мати виступаючих кінців з'єднувальних деталей.

12.4.4.19. В зоні можливого знаходження людей повинні бути огороджені:

  • канати і блоки натягувальних пристроїв та вантажо-натягувальних пристроїв на висоту його переміщення і дільни­ця підлоги під ним;

  • завантажувальні пристрої для насипних вантажів, що періодично очищуються обслуговуючим персоналом;

  • приймальні пристрої, установлені в місцях скидання вантажів з конвеєрів;

  • нижні частини конвеєрів, що виступають у проходи, що пересікаються для людей (провали), за допомогою влаштування навісів, продовжених за габарити конвеєрів не більше ніж на 1 м;

  • дільниці траси конвеєрів, на яких заборонені проходи людей, за допомогою установки уздовж траси поручнів висотою не менше 1 м від рівня підлоги.

12.4.4.20. Пересувні конвеєри, якщо вони не закриті спеціальними кожухами, і конвеєри, установлені в виробничих приміщеннях нижче рівня підлоги, повинні бути огороджені по всій довжині поручнями висотою не менше 1 м від рівня підлоги.

Перила, що огороджують конвеєри, установлені нижче рівня підлоги, повинні бути закриті на висоту не менше 0,15 м від рівня підлоги.

12.4.4.21. Улаштування огорож і розміщення конвеєрів повинно забезпечувати зручне, безпечне і безперешкодне вилучення з-під них сміття і інших відходів.

12.4.4.22. Ухил конвеєрів не повинен перевищувати 30°. Приводи похилих конвеєрів повинні бути обладнані автоматичним гальмом, що виключає можливість руху стрічки під впливом ваги вантажу.

12.4.4.23. Забороняється спиратися на конвеєр, переходити через стрічку, що рухається, і навантажувати її невластивим вантажем. Регулювання і натягування стрічки необхідно виконувати тільки після зупинки конвеєра.

12.4.4.24. Забороняється працювати на конвеєрі у випадках перекосу і пробуксовки стрічки, накидати будь-які матеріали на барабан під рухому стрічку з метою усунення її пробуксовки, очищати стрічку конвеєра на ходу вручну і провадити прибирання під стрічкою і барабанами при працюючому конвеєрі.

12.4.4.25. Забороняється працювати з пересувними конвеєрами при зламаній ходовій частині, відсутності обмежувального болта на підіймальній рамі. В разі виявлення несправності забороняється продовжувати роботу на конвеєрі.

12.4.4.26. Забороняється переміщати конвеєр в робочому положенні. Перед пересуванням і після закінчення роботи необхідно опустити конвеєр в крайнє нижнє положення.