Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

4.3. Вимоги безпеки до вибухопожежонебезпечних приміщень і складів

4.3.1. Магазини по продажу легкозаймистих матеріалів, а також горючих рідин (масел, фарб, розчинників та ін.) треба розміщувати в окремих будівлях. В цих будівлях допускається розміщати інші магазини і підприємства побутового обслуговування за умов відділення їх протипожежною стіною І-го типу.

4.3.2. Всі вибухопожежонебезпечні товари не дозволяється зберігати в підвальних і цокольних поверхах.

4.3.3. Комори горючих товарів і товарів в горючій упаковці треба розміщати біля зовнішніх стін, відділяючи їх протипожежними перегородками і типу від торгового залу площею 250 м2 і більше.

4.3.4. Двері комор для зберігання горючих матеріалів повинні мати межу вогнестійкості не менше 0,6 год. Не допускається торгівля легкозаймистими і горючими рідинами, фасованими в скляний посуд місткістю більше 1 л кожний.

4.3.5. Продаж пожежонебезпечних товарів без попереджуючих написів забороняється; ці товари повинні мати етикетку з написом: "Вогненебезпечно".

Пожежонебезпечні побутові товари в аерозольних упаковках повинні постачатися з попереджуючим написом: "Вогненебезпечно, не розпорошувати поблизу вогню".

4.3.6. Розміщати товари побутової хімії, лаки, фарби, розчинники і товари в аерозольній упаковці ближче 0,5 м від приладів опалення, в віконних вітринах і на шляхах евакуації забороняється.

4.3.7. При зберіганні легкозаймистих і горючих рідин, а також пожежонебезпечних матеріалів необхідно виконувати такі правила:

  • тару з-під легкозаймистих і горючих рідин і нітрофарб зберігати із щільно закритими покришками в окремих приміщеннях чи площадках;

  • переливати і перекачувати легкозаймисті рідини із однієї ємності в іншу тільки при денному світлі;

  • зберігати целулоїд можна тільки в спеціальних відсіках, вдалині від опалювальних приладів, електропроводів і ламп розжарювання;

  • зберігати сірники необхідно в окремих неспалимих приміщеннях в упакованому вигляді;

  • зберігати вату, пряжу, папір, хутро, бавовну та інші волокнисті горючі матеріали на спеціальних складах (у відсіках);

  • зберігати бутлі з кислотою слід групою не більше, ніж по 100  шт. в кожній групі і розміщувати в два чи чотири ряди. Між групами повинен бути прохід шириною не менше 1 м;

  • бутлі треба щільно упаковувати в корзини або облаштовувати, обкладаючи їх соломою чи стружкою;

забороняється:

  • користуватися стальними ломами при перекочуванні бочок;

  • зберігати на складі зламані і незакриті пробками бочки;

  • користуватися для відкручування пробок інструментом, що виготовлений з металу, який може давати іскри під час удару;

  • зберігати більше 5 тис. аерозольних упаковок в складах загального призначення;

  • застосовувати відкритий вогонь для освітлення складських приміщень;

  • зберігати спецодяг і інші матеріали в приміщеннях тарозберігання;

  • зберігати масла і мастильні матеріали, олійні фарби, оліфу і смолу разом з іншими горючими матеріалами.

4.3.9. Площадки для установки бутлів повинні бути обладнані навісами і устелені кислотостійкими матеріалами і по краях мати стічні канави для відведення кислоти, що розлилась.

4.3.10. Продаж гасу населенню допускається в спеціально призначених для цього магазинах (крамницях), а в господарських магазинах – тільки в розфасованому вигляді.

4.3.11. В приміщеннях для продажу гасу необхідно передбачати не менше двох виходів назовні. Підлога повинна бути устелена негорючими матеріалами, рівень підлоги повинен бути нижче відмітки землі, торгові зали повинні бути ізольовані негорючою перегородкою І-го типу від приміщень, в яких установлені резервуари або ємності із запасом гасу.

4.3.12. Трубопроводи, по яких гас із резервуарів надходить в роздавальні баки, повинні бути закріплені непорушно, вентилі установлюють у роздавального бака і резервуара. Ємність роздавального бака не повинна перевищувати 100 л.

4.3.13. Приміщення комор для гасу повинні бути обладнані вибухозахищеними освітлювачами; установлювати запобіжники, вимикачі, штепселі і рубильники забороняється.

4.3.14. При роздрібній торгівлі гасом в сільській місцевості відкриті площадки чи палатки необхідно розміщати не менше ніж на 15 м від ближчих будівель.

4.3.15. В коморах при магазинах по продажу гасу дозволяється зберігати гас в резервуарах чи бочках місткістю не більше 5 м3.

4.3.16. Прилавок для видачі гасу слід оббити металевим листом, що виключає іскроутворення під час удару. В магазинах, обладнаних гасомірами, прилавок не обов'язковий.

4.3.17. Зберігання пакувальних матеріалів (стружка, солома, папір і т. ін.) в приміщеннях для торгівлі гасом не допускається.

4.3.18. Зберігання тари з-під легкозаймистих і горючих рідин допускається тільки на спеціальних ізольованих огорожею площадках.

4.3.19. Продаж вогнестрільної зброї, боєприпасів і піротехнічних виробів дозволяється в спеціалізованих магазинах на верхніх поверхах.

4.3.20. Зберігати порох в магазинах можна тільки в спеціальній коморі з вогнестійкими стінами, стелею і без вікон.

4.3.21 Дозволяється тримати в магазинах не більш, як по одному ящику з димним і бездимним порохом, а також споряджених набоїв в кількості 15 тис. шт.

4.3.22. Викладати порох разом із капсулями і набоями на прилавок можна тільки для передачі покупцеві.

4.3.23. В кожному торговому приміщенні повинно бути не менше двох шаф: одна – для зберігання пороху, інша – для зберігання капсул і споряджених набоїв. Забороняється зберігати в одній шафі порох разом із капсулами або спорядженими набоями.

4.3.24. Продаж пороху дозволяється тільки в заводській упаковці. Розкривати заводську упаковку ящиків з боєприпасами у приміщеннях складів забороняється.

4.3.25. Магазини, які торгують горючими і легко-займистими матеріалами, забезпечуються необхідними засобами пожежогасіння; продавці повинні бути проінструктовані щодо пожежної безпеки і знати засоби пожежогасіння.