Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

7.2. Вентиляція, кондиціювання повітря

7.2.1. Загальні вимоги до улаштування

7.2.1.1. Вентиляція приміщень об'єктів роздрібної торгівлі повинна відповідати вимогам СНиП 2.04.05-91, СНиП 2.08.02-89, СНиП 2.09.04-87, ГОСТ 12.4.021-75* і Санітарним правилам для підприємств продовольчої торгівлі.

7.2.1.2. Стан повітряного середовища у виробничих приміщеннях і на робочих місцях повинен відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005-88.

7.2.1.3. В холодний період року в робочу зону повинно подаватися повітря з температурою не вище 25 і не нижче 13° С.

Нормовані величини температури, відносної вологості і руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень наведені в додатку 9.

7.2.1.4. Вентилятори (крім віконних) не дозволяється розміщувати безпосередньо в виробничих приміщеннях.

7.2.1.5. Роботи, при виконанні яких відбувається утворення і виділення пилу, газу або пари, повинні проводитися в ізольованих приміщеннях, обладнаних примусовою припливно-витяжною вентиляцією. В місцях утворення пилу, парів і газів повинні бути влаштовані місцеві відсмоктувачі. Виконання цих робіт без улаштування вентиляції забороняється.

7.2.1.6. В торгових залах магазинів допускається застосовувати рециркуляцію повітря. При цьому зовнішнє повітря повинно подаватися в обсязі не менше 20 м3/год з розрахунку на одну людину.

Не допускається застосовувати рециркуляцію повітря в торгових залах з хімічними, синтетичними речовинами і пальними рідинами.

7.2.1.7. В магазинах з окремими залами по продажу продовольчих і непродовольчих товарів повинні бути окремі для кожного залу системи припливно-витяжної вентиляції.

7.2.1.8. Магазини, розміщені на перших поверхах житлових чи інших будівель, повинні мати системи вентиляцій, незалежні від систем вентиляції цих будівель.

7.2.1.9. В продовольчих магазинах торговою площею 3500 м2 і більше при розрахунковій температурі зовнішнього повітря для теплого періоду року (параметри А) 25° С і вище треба передбачати системи кондиціювання повітря.

7.21.10. В магазинах з торговою площею до 250 мг допускається проектувати вентиляцію з природним спонуканням.

7.2.1.11. В приміщеннях магазинів, обладнаних венти-ляцією з механічним спонуканням, обсяг витяжки повинен бути повністю компенсований припливом повітря.

7.2.1.12. В системах механічної припливної вентиляції повинна бути передбачена очистка зовнішнього повітря, що подається, та його підігрів взимку. Забір повітря для припливної вентиляції повинен здійснюватися в зоні найменшого забруднення на висоті не менше 2 м від землі.

7.2.1.13. Система вентиляції підприємств, розміщених в будівлях іншого призначення, повинна бути окремою від системи вентиляції цих будівель.

7.2.1.14. В складських і торгових приміщеннях продовольчих і непродовольчих товарів системи вентиляції повинні бути роздільними.

7.2.1.15. Шахти витяжної вентиляції повинні бути над коником даху чи поверхнею плоскої покрівлі не менше 1 м.

7.2.1.16. Камери для охолодження і зберігання овочів, фруктів, ягід і зелені повинні бути обладнані механічною припливною вентиляцією, не зв'язаною з іншими системами вентиляції підприємства.

7.2.1.17. В приміщеннях розфасовки сипучих продуктів в місцях термопакування харчових продуктів в полімерну плівку необхідно передбачати обладнання місцевої витяжної вентиляції з механічним спонуканням, а також витяжної вентиляції в мийних приміщеннях.

7.2.1.18. Машинні відділення фреонових установок повинні мати припливну і витяжну вентиляцію, що забезпечує трикратний приплив і чотирикратну витяжку. Витяжна вентиляція є одночасно аварійною.

7.2.1.19. В місцях зберігання легкозаймистих рідин, лаків, фарб і товарів побутової хімії припливно-витяжна вентиляція повинна забезпечувати постійний повітрообмін.

7.2.1.20. Для видалення шкідливих речовин і речовин, які мають неприємний запах, а також тепла і водяної пари з місць утворення і виділення повинні застосовуватися системи місцевих відсмоктувачів, роздільні від системи загально-обмінної витяжної вентиляції.

7.2.1.21. Для огородження від обдування повітря, що надходить через отвори до постійних робочих місць, розташованих поблизу воріт, технологічних отворів і дверей, необхідно установлювати перегородки або екрани.

7.2.1.22. Зміст шкідливих речовин в повітрі робочої зони не повинен перевищувати установлених гранично допустимих концентрацій.

Концентрація шкідливих речовин в повітрі робочих зон виробничих, допоміжних і підсобних приміщень наведена в додатку 10.