Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

12.2. Вимоги до процесів виконання вантажно-розвантажувальних робіт

12.2.1, Вантажно-розвантажувальні роботи треба виконувати у відповідності з правилами, нормами і інструкціями про охорону пращ, схемами укладки різноманітних вантажів та іншими нормативно-технічними документами.

12.2.2. Безпека виконання вантажно-розвантажувальних робіт повинна бути забезпечена:

  • вибором засобів виробництва робіт, підіймально-транспортного обладнання і технологічного оснащення;

  • підготовкою і організацією місць проведення робіт;

  • застосуванням засобів захисту працюючих;

  • проведенням медичного огляду осіб, допущених до робіт, і їх навчанням.

12.2.3. Способи укладки і кріплення вантажів повинні забезпечувати їх стійкість при транспортуванні і складуванні» розвантаженні транспортних засобів і розбиранні штабелів, а також можливості механізованого навантаження і розвантаження. Маневрування транспортних засобів з вантажами після зняття кріплення із вантажів не допускається.

12.2.4. Місця виконання вантажно-розвантажувальних робіт повинні бути обладнані знаками безпеки згідно з вимогами ГОСТ 12.4.026-76.

12.2.5. Рух транспортних засобів в місцях виконання вантажно-розвантажувальних робіт повинен бути організований за схемою, яка затверджується власником (керівником) об'єкта, з установкою відповідних шляхових знаків. Вантажі на транспортних засобах повинні бути установлені та закріплені так, щоб під час транспортування не зміщувались і не падали.

При роботі на навантажувачах необхідно, щоб висота підіймання вантажу від землі під час його перевезення не перевищувала 0,5 м на пневматичних шинах.

12.2.6. Максимальна швидкість руху транспортних засобів на території об'єкта повинна бути установлена залежно від стану транспортних шляхів, інтенсивності вантажних і людських потоків, специфіки транспортних засобів і вантажів.

В виробничих приміщеннях максимальна швидкість руху транспортних засобів не повинна перевищувати 5 км/год.

В приміщеннях магазину-складу по торгівлі лісовими і будівельними матеріалами швидкість перевезення вантажу не повинна перевищувати 6 км/год, у вузьких проїздах і на поворотах – 3 км/год.

12.2.7. Транспортування необхідно виконувати транспортними засобами, що мають пристрої, які виключають можливість їх експлуатації сторонніми особами. Залишати транспортні засоби можна за умови, якщо вжито заходів запобігання їх мимовільному руху, а на підіймально-транспортному – якщо опущено піднятий вантаж.

12.2.8. Строповку вантажів треба виконувати інвентарними стропами відповідно до Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів. Перед підійманням і переміщенням вантажів повинні бути перевірені стійкість вантажів і правильність їх строповки. Способи строповки повинні виключати можливість падіння вантажів.

12.2.9. При переміщенні вантажів авто- і електро-навантажувачами необхідно застосовувати робочі пристрої (вилочні захвати, гаки, ковші та ін.).

12.2.10. Розміщення і закріплення вантажу на транспортному засобі повинні забезпечувати:

  • безпеку роботи водія і оточення; стійкість транспортних засобів; оглядовість фронту робіт;

  • проглядання світлових і сигнальних приладів, номерних знаків і реєстраційних номерів.

12.2.11. При переміщенні вантажу підіймально-транспортним обладнанням знаходження працюючих на вантажі і в зоні його можливого падіння не допускається.

12.2.12. Забороняється переміщення вантажу над приміщеннями і транспортними засобами, де знаходяться люди.

12.2.13. Вантажно-розвантажувальні роботи вантажо-підіймальними механізмами треба виконувати тільки за відсут­ності людей в кабіні транспортного засобу.

12.2.14. Перевезення людей на транспортних засобах допускається тільки при наявності додаткових сидінь, виконаних відповідно до документації підприємства-виготовлювача транспортного засобу.

12.2.15. Після закінчення і в перерві між роботами вантаж, вантажозахоплювальні пристрої і механізми не залишати в піднятому положенні.

12.2.16. Не допускається перевезення небезпечних вантажів в транспортних засобах, не пристосованих для транспортування вантажів даного виду.

12.2.17. При виконанні робіт з тарно-штучними вантажами необхідно використовувати контейнери, пакети, засоби пакетування, а також спеціалізовані вантажозахоплювальні пристрої, що виключають випадіння вантажів.

12.2.18. Дахи контейнерів, пристрої для їх строповки і кріплення до транспортних засобів повинні бути очищені від сторонніх предметів, льоду і снігу. Строповку контейнерів необхідно проводити за всі стропувальні вузли.

При ручній строповці (відстроповці) контейнерів повинні застосовуватися спеціальні драбини та інші засоби, які забезпечують безпеку працюючих.

12.2.19. Не допускається укладка в штабель вантажів у зламаній тарі або вантажів, які мають неправильну форму; упаковки, що не забезпечує стійкість штабелів.

12.2.20. При укладці на піддони вантаж не повинен виступати за межі піддонів більше ніж на 20 мм з кожної сторони.

12.2.21. Висота штабеля при ручній укладці не повинна перевищувати 2 м.

12.2.22. Не допускається впритул укладати штабель до штабеля з метою запобігання обвалам при розбиранні сусіднього штабеля.

12.2.23. Не допускається укладка в штабелі вантажів в слабкій упаковці, яка не витримує навантаження від верхніх рядів або має неправильну форму вантажів, що не забезпечує стійкість штабеля.

12.2.24. Мішки необхідно укладати в штабелі по три або по п'ять у вигляді зрізаної піраміди. Виконувати розбирання верхніх рядів шляхом спуску мішків по лотках. Між рядами вантажу в паперових мішках повинна бути прокладка з дошок.

12.2.25. Висота укладки бочок з соліннями в горизон-тальному (лежачому) положенні повинна бути не більше трьох рядів з обов'язковою укладкою прокладок між рядами і установленням стояків з підкосами для попередження розкатування крайніх бочок. При укладці бочок в горизонтальному положенні (лежачи) між двома стінами складу впритул допускається висота в 4 ряди.

12.2.26. Брати вантажі тільки з верхнього ряду штабеля, переконавшись в стійкості середнього штабеля. Підіймати дрібні штучні і сипкі вантажі необхідно в тарі, розміщуючи при цьому вантаж не менше ніж на 10 см нижче рівня бортів.

12.2.27. При розвантаженні ящичних вантажів з метою запобігання травмуванню рук кожне місце необхідно заздалегідь оглянути. Цвяхи, які стирчать і кінці металевої оббивки, забити.