Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

7.2.2. Експлуатація вентиляційних установок

7.2.2.1. Перед пуском в експлуатацію новозмонтованих вентиляційних установок, а також після їх реконструкції повинні бути проведені випробування і наладка з складанням актів і паспортів на вентиляційні установки.

7.2.2.2. Експлуатація вентиляційних установок повинна здійснюватися з дотриманням основних вимог охорони праці:

  • вентиляційне обладнання може бути включене тільки за умов огородження решітками чи кожухами приводних пасів, з'єднувальних муфт і інших обертових частин; забороняється захаращувати вентиляційні камери, канали і площадки сторонніми предметами;

  • чистка і ремонт (в тому числі підтягування болтів) електродвигунів, вентиляторів, насосів та ін. не повинні провадитися до повної зупинки обертових частин;

  • при виявленні ударів чи вібрації обладнання повинно бути негайно відключене.

7.2.2.3. Власник (керівник) наказом по об'єкту призначає відповідальних осіб за експлуатацію, контроль за технічним станом і обслуговуванням вентиляційного обладнання.

7.2.2.4. Експлуатаційний режим роботи установок (систем) вентиляції повинен визначатися робочими інструкціями, в яких передбачаються строки профілактичного обслуговування вентиляційних камер, повітроводів, фільтрів та іншого вентиляційного обладнання, а також заходи щодо пожежної безпеки, порядок дій обслуговуючого персоналу при виникненні пожежі чи аварії.

7.2.2.5. Вентиляційні камери повинні бути постійно зачинені на замок. Вхід стороннім особам в них заборонений.

7.2.2.6. При експлуатації вентиляційних систем забороняється:

  • використовувати вентиляційні канали у вигляді димоходів;

  • підключати до вентиляційних каналів газові і опалювальні прилади;

  • випалювати накопичені в повітроводах, зонтах жирові відкладення та інші горючі речовини;

  • зачиняти витяжні канали, отвори і решітки;

  • залишати двері вентиляційних камер у відчиненому положенні.

8. Вимоги до освітлення

8.1. Природне освітлення

8.1.1. Природне освітлення об'єктів повинно відповідати вимогам СНиП ІІ-4-79 і СНиП 2.08.02-89.

Приміщення з постійним перебуванням людей повинні мати природне освітлення.

8.1.2. Допускається не передбачати природне освітлення для санітарно-побутових приміщень: умивальні, убиральні, душові, гардеробні, а також приміщення особистої гігієни жінок, ліфтові, холи, коридори, проходи і переходи, машинні відділення ліфтів і приміщення для фреонових установок.

В камерах для охолодження природне освітлення не допускається.

8.1.3. Шибки світлових отворів необхідно очищати від пилу і бруду не менше двох разів на рік, а в приміщеннях з чималим виділенням пилу – в міру забруднення.

Для очи­щення світлових отворів повинні використовуватися спеціальні пристрої (пересувні драбини і т. ін.), що забезпечують зруч­не і безпечне виконання зазначених робіт.

8.2. Штучне освітлення

8.2.1. Штучне освітлення повинно відповідати вимогам ГОСТ 12.2.007.13-88 і СНиП М-4-79.

8.2.2. Штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, евакуаційне (аварійне освітлення для евакуації), охоронне. При необхідності частина світильників того або іншого виду освітлення може використовуватися для чергового освітлення.

8.2.3. Робоче освітлення треба передбачати для всіх приміщень будівель, а також дільниць відкритих просторів, призначених для роботи, проходу людей і руху транспорту.

8.2.4. Робоче освітлення в виробничих і допоміжних приміщеннях повинно встановлюватися із застосуванням електричних чи люмінесцентних ламп у вигляді загального освітлення (з рівномірним чи локалізованим розміщенням світильників) і комбінованого (загальне плюс місцеве).

Застосування одного місцевого освітлення не допускається.

8.2.5. Освітлення, що створюється робочим освітленням в приміщеннях магазинів, повинно бути не менше таких величин (СНиП И-4-79).

Штучне освітлення в торгових залах – не менше 400 лк, приміщеннях для підготовки товарів – 200 лк, в коморах – 50 лк; коефіцієнт природного освітлення в торгових залах і приміщеннях для підготовки товарів при боковому освітленні повинен бути 0,4-0,5, при верхньому – 2.

8.2.6. Лампи розжарювання і газорозрядні лампи, що застосовуються для загального або місцевого освітлення, повинні бути укладені в захисну і світлорозсіювальну арматуру. Застосування відкритих ламп не допускається.

8.2.7. Відстань від світильників до товару, виробів і тари, що знаходяться в складських приміщеннях, повинна бути не менше 0,5 м.

8.2.8. Для обмеження сліпучої дії світильники загального освітлення у виробничих приміщеннях повинні бути встановлені таким чином, щоб вихідні отвори не розташовувались в прямовисній або похилій площині, якщо вони можуть потрапити в поле зору працюючих.

8.2.9. Для місцевого освітлення повинні передбачатися світильники з непрозорими відображувачами, що мають захисний кут не менше 30 °. Допускається передбачати світильники місцевого освітлення з відбивачами, що мають захисний кут від 10 до 30°, при розміщенні їх нижче рівня очей працюючого.

8.2.10. Для зовнішнього освітлення площадок і місць проведення робіт, розташованих поза будівлями, висота установки освітлювальних приладів повинна бути для:

  • автомобільних доріг – не менше 6,5 м;

  • території – не менше 3,5 м.

8.2.11. Найменше освітлення робочих поверхонь виробничих приміщень і територій об'єктів, які потребують обслуговування, при аварійному режимі повинно складати 5 % освітлення, нормованого для робочого освітлення при системі загального освітлення, але не менше 2  лк всередині будівель і не менше 1 лк – для територій об'єктів.

8.2.12. Світильники аварійного освітлення повинні відрізнятися від світильників робочого освітлення типом, розміром чи спеціально нанесеними на них знаками. Арматура аварійного освітлення повинна мати відмітне забарвлення.

8.2.13. Світильники аварійного освітлення в приміщеннях можуть бути використані для евакуаційного освітлення.

8.2.14. В процесі експлуатації освітлювальних установок необхідно періодично:

  • не рідше 1 разу на рік перевіряти рівень освітлення в контрольних точках і рівень загального освітлення приміщень;

  • перевіряти стан освітлювальної установки (її відповідність проекту, наявність шибок, решіток, сіток в світильниках та ін.) в строки, визначені особою, відповідальною за електрогосподарство;

  • проводити чистку ламп і освітлювальної арматури.