Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

4.2. Вимоги пожежної безпеки до утримання території, будівель і приміщень

4.2.1. Автомобільні дороги і проїзди на території об'єкта повинні забезпечувати проїзд до пожежних вододжерел і засобів пожежогасіння, а також до будівель і споруд.

4.2.2. Між будівлями повинні бути протипожежні розриви, величина яких залежить від ступеня вогнестійкості будівель. Протипожежні розриви між будівлями повинні відповідати вимогам будівельних норм. Ступінь вогнестійкості будівель приведений в додатку 2.

4.2.3. Протипожежні розриви між будівлями забороняється використовувати для складування матеріалів, устаткування, пакувальної тари і стоянки автотранспорту.

4.2.4. Сміття і виробничі відходи необхідно систематично вивозити на спеціально відведені дільниці.

4.2.5. Забороняється спалювання тари і пакувальних матеріалів на території об'єкта.

4.2.6. Вогневі роботи необхідно виконувати у відповідності з розділом 8.1 "Зварювальні та інші роботи" Правил пожежної безпеки в Україні.

4.2.7. На пожежонебезпечних дільницях території паління заборонено. На видних місцях цих дільниць розміщують попереджувальні написи.

4.2.8. На території об'єкта необхідно установити таблички з вказівкою порядку виклику пожежної охорони, знаків місць розміщення первинних засобів пожежогасіння та інших знаків безпеки (ГОСТ 12.4.026-76), а також схем руху транспорту з позначенням розміщення будівель, водоймищ, гідрантів, узгодивши це з місцевим органом Державного пожежного нагляду.

4.2.9. Територія магазина-складу по торгівлі лісовими і будівельними матеріалами повинна бути огороджена, в суху спекотну погоду щодня зрошуватися водою.

4.2.10. Пиломатеріали повинні зберігатися на відкритих площадках об'єкта в штабелях, висота яких не повинна перевищувати 8 м, а штабелів круглого лісу – 3 м.. Кількість штабелів в групі не повинна перевищувати 12.

Відстань між штабелями в групі – 2 м, між групами – 25 м. Ширина штабеля круглого лісу не повинна перевищувати довжину колоди, а довжина штабеля – 100 м.

Перед формуванням штабелів, підштабельні місця повинні бути очищені до грунту від трав'яного покриття, горючого сміття і відходів,

4.2.11. В разі зберігання лісопиломатеріалів в будівлях, ширина проходу між штабелями і частинами, що виступають вище стін будівель, повинна бути не менше 0,8 м. Підлога повинна бути з негорючих матеріалів.

4.2.12. На кожному об'єкті повинна бути визначена категорія приміщень виробничого і складського призначення з вибухопожежної і пожежної небезпеки з урахуванням ОНТП 24-86 (додаток 3).

Визначення категорій приміщень з вибухопожежної і пожежної небезпеки на стадії проектування визначається розробниками технологічного процесу відповідно до вимог ОНТП 24-86. Для діючих об'єктів роздрібної торгівлі категорії по вибухопожежній і пожежній небезпеці визначаються технологами цих об'єктів чи організаціями, що мають відповідних фахівців і дозвіл (ліцензію ) на це Державного пожежного нагляду.

4.2.13. Об'єкти роздрібної торгівлі торговою площею більше 100 м2, розміщені в будівлях іншого призначення, треба відділяти від інших підприємств і приміщень протипожежними стінами ІІ-го типу і перекриттями II-го типу.

4.2.14. Вогнезахисна обробка дерев'яних конструкцій будівель, передбачена проектом, повинна щороку підлягати контролю якості і при необхідності відновлюватися.

4.2.15. Улаштування протипожежного захисту технологічних та дверних отворів у внутрішніх стінах і міжповерхових перекриттях (протипожежні двері, заслінки, шибери, водяні завіси та ін.) повинні постійно знаходитися у дієздатному стані.

При пересіченні протипожежних перепон різноманітними комунікаціями зазори між ними і будівельними конструкціями (на всю їх товщину) не повинні мати нещільності, через які можуть проникати продукти горіння.

4.2.16. Захисний шар штукатурки або іншого вогнезахисного покриття будівельних конструкцій споруд повинен підтримуватися в належному експлуатаційному стані.

4.2.17. Комори треба поділяти на відсіки площею не більше 700 м2, допускаючи в межах кожного відсіку установку сітчастих перегородок або перегородок, які не досягають до стелі.

Видалення диму в цьому випадку передбачається на відсік в цілому.

4.2.18. З комор площею більше 50 м2 треба передбачати видалення диму через віконні отвори або спеціальні шахти. При розміщенні таких комор в підвалі чи цокольних поверхах (заглиблених більше ніж на 0,5 м) має бути не менше двох люків чи вікон шириною 0,9 м і висотою 1,2 м. Площа такого відсіку повинна бути не більше 700 м2.

4.2.19. З комор площею до 50 м2, що мають виходи в коридори, видалення диму допускається передбачати через вікна, розміщені в кінці коридорів.

З комор, що примикають до розвантажувальних приміщень і платформ, зв'язаних з ними дверними і віконними отворами, видалення диму не вимагається.

4.2.20. Товари в складських приміщеннях треба розміщувати на стелажах або в штабелях, ширина проходу між якими повинна бути не менше 1 м. Навпроти дверних отворів необхідно мати вільний прохід, ширина якого повинна бути не менше ширини дверей, але не менше 1 м.

4.2.21. Протипожежні двері в отворах, що з'єднують секції складів, торгові і підсобні приміщення, повинні утримуватись у справному стані.

4.2.22. Організовувати зберігання горючих товарів чи негорючих товарів в горючій упаковці в приміщеннях, що не мають віконних отворів або шахт видалення диму, не допускається.

4.2.23. Зберігання товарів, що мають підвищену пожежну небезпеку (одеколон, духи, сірники і т. ін.), не дозволяється сумісно з іншими товарами. Для їх зберігання в магазинах необхідно виділяти спеціальне приміщення (комору).

4.2.24. В магазинах забороняється:

  • проводити вогневі роботи під час перебування людей в торгових залах;

  • розміщувати відділи і секції для продажу парфумерних товарів поблизу виходів і біля шляхів евакуації;

  • зберігати одночасно в магазині понад 15 тис. аерозольних упаковок;

  • викладати целулоїдні та інші пожежонебезпечні вироби в вітринах;

  • складувати і зберігати товари в торгових залах магазинів з прилавками;

  • установлювати металеві грати на вікнах. При необхідності установки на вікнах приміщень, де перебувають люди, ґратів, останні повинні розкриватися, розсуватися або зніматися. Під час перебування в цих приміщеннях людей, грати повинні бути відчинені (зняті). Установлювати глухі (нез'ємні) ґрати можна в складах, коморах, кімнатах для зберігання зброї і боєприпасів та в інших приміщеннях, в разі відсутності в цих приміщеннях постійного робочого місця;

  • облицьовувати горючими матеріалами поверхні конструкцій в коридорах, сходових клітках, вестибюлях;

  • розміщувати на шляхах евакуації і в сходових клітках пункти по ремонту годинників, граверні та інші майстерні;

  • розміщувати торгові автомати та торгувати товарами на площадці сходових кліток, в тамбурах і на інших шляхах евакуації.

4.2.25. В магазинах з великою кількістю покупців доставка товарів на робочі місця повинна бути здійснена до відкриття магазину.

4.2.26. В робочий час завантаження товарів і розвантаження тари повинні здійснюватися із тильного боку магазину і не перешкоджати виходу покупців із торгових залів.

4.2.27. Горищні приміщення необхідно утримувати в чистоті і постійно замикати на замок з вказівкою на дверях місця знаходження ключа.

4.2.28. Паління в складах і торгових приміщеннях забороняється. Палити дозволяється тільки в спеціально відведених і обладнаних засобами пожежогасіння місцях з написом "Місце для паління".