Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

11.7. Обладнання для кафетеріїв

11.7.1. Улаштування і утримання приміщень підприємств громадського харчування повинні відповідати вимогам СНиП 2.08.02-89 і Санітарним правилам для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що виробляють м'яке морозиво.

11.7.2. Технологічні процеси, улаштування і експлуа­тація технологічного обладнання повинні здійснюватися у відповідності з ГОСТ 12.3.002-75, ГОСТ 12.2.003-91, Са­нітарними правилами організації технологічного процесу і гігієнічними вимогами до виробничого обладнання, Керівництвами (інструкціями) по експлуатації обладнання, розробленими заводами-виготовлювачами і цими Правилами.

11.7.3. Кавоварка. Відкривати крани подачі пари і гарячої води на кавоварку плавно, без ривків. Забороняється експлуатація ка­воварки при відсутності води в котлі, несправності манометра, сигнальної лампочки рівня води, датчика автоматичного включення живлення котла.

11.7.4. Млинок для кави з дозатором ДО-15-а (для кавоварки). Після роботи механізм млинка для кави необхідно очищати тільки щіткою чи сухою ганчіркою. Зовнішні поверхні млинка для кави протирати сухою ганчіркою.

11.7.5. Апарат для варіння сосисок. Перед включенням апарату для варіння сосисок заповнити резервуар водою, помістити в апарат варильну або пропарювальну вкладку, включивши апарат при допомозі вимикача. Воду в резервуарі нагрівати при максимальному ступені нагріву елементів, по досягненні необхідної температури перевести на середній чи слабкий нагрів. Завантажити в варильну або пропарювальну сосиски для проведення обробки.

Забороняється експлуатація апарату без води.

При роботі на апараті для смаження сосисок необхідно у міру готовності знімати їх з валиків за допомогою виделки.

Після закінчення роботи вимкнути датчики-реле температури і перемикач, відімкнути апарат від електромережі.

11.7.6. Кип'ятильник установлюється на рівних і міцних підставках. Перед включенням кип'ятильника в роботу необхідно перевірити наявність води у водопровідній мережі, заповнити живильну коробку кип'ятильника.

Автоматика кип'ятильника повинна забезпечувати:

  • неможливість включення електронагрівачів при відсутності води в живильній коробці і кип'ятильній посудині чи при рівні її нижче допустимої межі;

  • відключення електронагрівачів при пониженні рівня води в живильній коробці і кип'ятильній посудині нижче допустимої межі;

  • відключення електронагрівачів при наповненні збірника кип'ятку і включення їх при зниженні рівня до заданої межі.

Забороняється експлуатація кип'ятильника з несправною системою автоматики.

Живильний клапан повинен забезпечувати припинення надходження води з водопроводу при досягненні рівня води в перекидній трубі нижче її краю на 55 – 56 мм для кип'ятильників продуктивністю 25  –  50  л і 70 мм – для кип'ятильників продуктивністю 100 л.

Під час роботи кип'ятильника не повинно бути парування, викиду кип'ятку. З метою уникнення опіку парою і кип'ятком забороняється відкривати кришку збірника кип'ятку.

Після закінчення роботи вимкнути кип'ятильник, злити кип'яток із збірника кип'ятку, закрити крани зливу кип'ятку і на трубопроводі підводу холодної води.

11.7.7. Плита електрична. Поверхня плити повинна бути рівною і гладкою. Не до­пускається до роботи плита із деформованим настилом.

Зазор між плитками настилу при укладці повинен складати 2,5 – 4 мм.

Плита повинна мати бортову поверхню і поручні. Поручні повинні бути розташовані від бортів плити на відстані не менше 0,1  м.

Зазор між поверхнями прилягання верхніх кромок дверцят камери жарової шафи плити і корпусом повинен бути не більше 3  мм.

Повністю відкриті дверці жарової шафи плити не повинні мимовільно закриватися.

Конструкція плит із конфорками для безпосереднього смаження повинна забезпечувати стік залишків жиру в знімні збірники.

Перед початком роботи електроплити треба перевірити справність терморегулятора і роботу перемикачів.

Забороняється держати конфорки електроплити незаванта-женими при включенні на максимальну потужність.

Не слід перегрівати плиту з метою уникнення жолоблення настилу і зв'язаної з цим небезпеки опіків при розбризкуванні рідини.

Не допускається штучне охолодження розігрітих плит настилу або конфорок водою.