Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

11.3. Холодильне обладнання і установки

11.3.1. Експлуатація холодильного обладнання і установок на об'єктах роздрібної торгівлі повинна здійснюватися з дотриманням вимог ГОСТ 12.2.003-91, ГОСТ 23833-79 Е, Правил будови і безпечної експлуатації фреонових холодильних установок, Керівництва з експлуатації (РЕ) холо­дильного обладнання заводу-виготовлювача, а також ПТЕ і ПТБ.

11.3.2. Прийом в експлуатацію новозмонтованої чи реконструйованої холодильної установки повинен проводитися у відповідності з вимогами СНиП 3.05.5-84 і СНиП 3.01.04-87.

11.3.3. Для утримання холодильного обладнання і установок у справному стані та їх безпечної експлуатації власник (керівник) зобов'язаний:

  • забезпечити холодильні установки необхідним штатом обслуговуючого персоналу або укласти договір з спеціалізованою організацією на комплексне технічне обслуговування;

  • призначити особу, відповідальну за справний стан, правильну і безпечну експлуатацію холодильних установок;

  • розробити інструкції по експлуатації (обслуговуванню) холодильних установок;

  • організувати навчання і перевірку знань персоналу, що експлуатує установки.

11.3.4. До обслуговування холодильних установок допускаються особи віком не молодші 18 років, які пройшли медичний огляд і мають посвідчення про закінчення спеціального учбового закладу чи курсів з експлуатації холодильних установок.

11.3.5. Періодична перевірка знань обслуговуючого персоналу повинна проводитися комісією не рідше одного разу в 12 місяців.

Результати перевірки заносяться в журнал, а також в посвідчення, і підписуються членами комісії.

11.3.6. Планові огляди і ревізії холодильних установок повинні виконуватися у відповідності з затвердженим графіком, який складається з урахуванням рекомендацій РЕ і умов експлуатації кожної установки.

11.3.7. Експлуатація холодильної установки повинна бути відображена в добовому журналі її роботи.

11.3.8. Доступ до рухомих частин машини дозволяється тільки після повної зупинки і прийняття всіх заходів проти пуску машини сторонніми особами.

11.3.9. Недопустима експлуатація холодильних камер із знятим огородженням повітроохолоджувача, без піддона випарника, а також без піддона для збору конденсата.

11.3.10. Забороняється експлуатація холодильного обладнання без огородження машинного відділення; зі зламаними приладами захисної автоматики; видалення інею з випарника механічним способом за допомогою скребків.

11.3.11. Для відкриття місця витоку хладону дозволяється користуватися галоїдними та іншими течієшукачами, мильною піною, полімерними індикаторами герметичності.

Наявність слідів масла в роз'ємних з'єднаннях, бульбашок при обмилюванні зварних з'єднань, зміни кольору полум'я показує на витік хладону.

11.3.12. При виявленні витоку хладону холодильне обладнання повинно бути негайно відключене, приміщення провітрене.

Палити і користуватися відкритим полум'ям забороняється.

11.3.13. Пуск холодильної установки після її зупинки на тривалий час (понад 24 год.) може бути здійснений тільки після перевірки справності установки і з дозволу особи, відповідальної за безпечну експлуатацію.

11.3.14. Механічне очищення від водяного каменю трубок кожухотрубних апаратів (конденсаторів і випарювачів з міжтрубним кипінням) повинно виконуватися тільки після звільнення їх від хладону під безпосереднім спостереженням особи, відповідальної за безпечну експлуатацію установки.

11.3.15. Застосування зварювання і паяння при ремонті фреонових машин, апаратів і трубопроводів на діючих установках повинно виконуватись під спостереженням технічного персоналу і за наявності письмового дозволу особи, відповідальної за безпечну експлуатацію установки.

11.3.16. Завантаження холодильного прилавка продуктами здійснювати після пуску холодильної машини і досягнення температури, необхідної для зберігання продуктів.

11.3.17. Всі холодильні установки на підприємствах продовольчої торгівлі повинні бути оснащені термометрами для контролю температурного режиму зберігання харчових продуктів.

11.3.18. Забороняється складувати поблизу холодильного обладнання готову продукцію, тару та інші предмети. Проходи поблизу машин і апаратів повинні бути завжди вільними, а підлоги проходів – у справному стані.

11.3.19. Аміачні холодильні установки повинні відповідати вимогам Правил будови і безпечної експлуатації аміачних холодильних установок.