Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

9. Вимоги до зниження виробничого шуму і вібрації

9.1. Загальні вимоги

9.1.1. Характеристики, допустимі рівні шуму на робочих місцях, загальні вимоги до захисту від шуму, визначаються відповідно до ГОСТ 12.1.003-83 і СНиП ІІ-12-77.

9.1.2. Рівні шуму на робочих місцях виробничих, торгових приміщень і на території об'єкта повинні відповідати діючим санітарним нормам допустимих рівнів шуму на робочих місцях і становити не більше 80 дБ.

9.1.3. В об'єктах продовольчої торгівлі, розміщених в житлових будівлях, необхідно передбачати віброзвукозахисні заходи, що забезпечують належні рівні праці робітників і умови проживання людей.

Гранично допустимі рівні звукового тиску і рівні звуку на постійних робочих місцях викладені в додатку 11.

9.2. Захист від шуму

9.2.1. Зниження шуму, що впливає на людину, повинно здійснюватися:

  • технічними засобами боротьби з шумом (зменшенням шуму машин в джерелі, застосуванням технологічних процесів, при яких звуковий тиск на робочих місцях не перевищує допустимі рівні та ін.);

  • будівельно-акустичними заходами;

  • організаційними заходами (вибором раціонального режиму праці і відпочинку, скороченням часу знаходження в шумних умовах, лікувально-профілактичними та іншими заходами).

9.2.2. Зниження шуму від вентиляційних, опалювальних, холодильних установок і установок кондиціювання повітря треба забезпечувати такими заходами:

  • обмежувати окружні швидкості обертання коліс вентиляторів і швидкість руху повітря;

  • постачати системи шумоглушниками і звукоізолювати повітроводи;

  • передбачати установку вентиляторів і електродвигунів на вібро- і звукопоглинальних основах;

  • забезпечувати розрив між фундаментами під обладнанням і стінами будівель;

  • укривати, при необхідності, в камері із звуко-ізоляційними стінками або виносити за межі приміщення електродвигуни, встановлені відкрито в робочому приміщенні;

  • з'єднувати вхідні і вихідні отвори кожуха вентилятора із повітроводами з допомогою гнучких вставок;

  • періодично оглядати і заміняти підшипники вентилятора;

  • усувати стукання шківів або з'єднувальних муфт, клинопасових і плоскопасових передач;

  • підтримувати стійке балансування колеса вентилятора і ротора електродвигуна.

10. Вимоги до організації технологічних процесів і робочих місць

10.1. Загальні вимоги

10.1.1. Всі технологічні процеси повинні бути організовані та виконуватися у відповідності з вимогами ГОСТ 12.3.002-75, ГОСТ 12.3.009-76, ГОСТ 19846-74, керівництвами з експлуатації обладнання, розробленими заводами-виготовлювачами, що містять вимоги безпеки при виконанні робіт цього виду і Санітарними правилами для підприємств продовольчої торгівлі.

10.1.2. Безпека технологічних процесів повинна бути забезпечена:

  • вибором форм і методів їх організації; складом торгових і виробничих приміщень; розміщенням торгово-технологічного обладнання і організацією робочих місць;

  • способом зберігання і транспортування товарів;

  • фаховим відбором і навчанням працюючих;

  • застосуванням засобів захисту працюючих.

10.1.3. Організація робочого місця повинна забезпечувати найменшу витрату сил і часу продавця на виконання технологічних процесів.

10.1.4. Робочі місця продавців повинні оснащуватися необхідним обладнанням і інвентарем у відповідності з нормами технічного оснащення торгових об'єктів.

10.1.5. Робітник повинен до початку роботи перевірити своє робоче місце, справність торгово-технологічного обладнання, інвентаря і пристроїв. При наявності пошкоджень або несправності повідомити власника (керівника) об'єкта.

10.1.6. Робоче місце повинно утримуватися в чистоті, захаращення робочих місць і проходів не допускається.

10.1.7. Робоче місце продавця необхідно розташовувати з урахуванням найбільш зручного зв'язку з підсобними приміщеннями.

10.1.8. Робочий запас товару повинен розміщуватися на прилавку і за продавцем в середній частині пристінного обладнання в радіусі зони максимальної досяжності (на рівні від 0,5 до 0,8 м від підлоги і від 1,5 до 1,65 м по ширині).

10.1.9. Вся порожня тара повинна прибиратися з робочого місця і складуватися в спеціально відведених для цього місцях.

10.1.10. На робочих місцях продавця між прилавком і пристінним обладнанням повинен бути справний дерев'яний настил висотою 50 – 60 мм від підлоги для запобігання переохолодженню ніг.

10.1.11. На робочому місці продавця повинні бути встановлені зручні стільці для відпочинку. Не дозволяється використовувати для цих цілей ящики та інші випадкові предмети.

10.1.12. На робочому місці контролера-касира повинні бути обертові крісла з регулюванням висоти сидіння (в межах 0,35-0,4 м), шириною 0,6 м і глибиною 0,35-0,4 м. Крісла повинні мати напівм'яку оббивку і злегка прогнуту поверхню сидіння.