Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

12.4.5. Експлуатація електроталей, вантажних візків, автомобілів з вантажопідіймальними бортами

12.4.5.1. Корпуси електрообладнання електричних талей повинні бути заземлені. Корпус кнопкового управління талі, яка управляється з підлоги, повинен бути виконаний з ізоляційного матеріалу або заземлений не менше, ніж двома провідниками.

У вигляді одного із заземлючих провідників може бути використаний тросик, на якому підвішений кнопковий апарат. Кріпити ручні талі до трубопроводів та їх підвісок забороняється.

Електричні талі повинні бути обладнані кінцевими вимикачами для автоматичної зупинки вантажозахоплювального механізму, які влаштовуються так, щоб після зупинки вантажозахоплювального органу при підійманні без вантажу зазор між ними і упором був не менше 50 мм,

12.4.5.2. При підійманні вантажу електричними талями доводити обойму гака до кінцевого вимикача і користуватися останнім для автоматичної зупинки забороняється.

Електричні талі повинні бути забезпечені двома гальмами: електромагнітним та вантажоупорним, і обладнані обмежником вантажопідіймальності та обмежником нижнього положення гакової підвіски.

12.4.5.3. Улаштування вантажних візків повинно відповідати вимогам ГОСТ 13188-67.

12.4.5.4. Вантажні ручні візки повинні мати жорсткі пристрої, що забезпечують стійкість різних вантажів, поручні для зручності їх пересування.

12.4.5.5. Розміри платформ 3- і 4-х колісних візків повинні бути такими, щоб вантажі максимальних габаритів, на які розраховані візки, розміщувалися в межах її платформи.

Швидкість руху ручних візків не повинна перевищувати 5 км/год.

12.4.5.6. Вантажі, укладені на вантажні візки з рухомими вилами типу ТГВ-1250, повинні бути встановлені на піддони або в будь-яку транспорту тару, розміри якої не перевищують в плані 1000 x 1200 мм і конструкція якої дозволяє завести під дно вили візка.

12.4.5.7. При використанні візків підлога повинна бути рівною і мати тверде покриття. Пандуси повинні мати ухил не більше 3°. Проїзди необхідно держати вільними.

12.4.5.8. Перед початком роботи треба переконатися у справності візка. Забороняється користуватися зламаним візком.

12.4.5.9. При переміщенні вантажу униз по похилій підлозі робітник повинен знаходитися позаду візка. При необхідності зупинку гідравлічного візка зробити опусканням вантажу. При переміщенні вантажу, укладеного в високий штабель, необхідно залучити другого робітника для підтримки штабеля.

12.4.5.10. Забороняється:

  • підіймати, переміщати вантаж, який перевищує вантажо-підйомність візка;

  • знаходження людей в зоні дії рами візка і на шляху переміщення вантажу.

12.4.5.11. Візки для переміщення бочок (струги) повинні мати запобіжні скоби на кінцях рукояток і пристрої для захисту рук в випадку падіння чи зміщення вантажів з візка.

12.4.5.12. Після закінчення роботи візок ставиться на рівну поверхню, при цьому рама гідравлічного візка опускається в горизонтальне положення.

12.4.5.13. При користуванні візками з підіймальними платформами заздалегідь перевіряють справність підіймального механізму, а після цього влаштовують на них вантаж.

12.4.5.14. Перед укладкою вантажів на підіймальну площадку гідравлічного візка перевіряється справність гідравлічного насоса шляхом невеликого підіймання і опускання площадки вхолосту.

12.4.5.15. При експлуатації автомобілів з вантажо-підіймальними бортами забороняється:

  • перебування сторонніх людей в зоні виконання вантажно-розвантажувальних робіт;

  • підіймати вантажі в нестабільному положенні;

  • переміщати автомобіль;

  • залишати борт-підіймач з піднятою в горизонтальне положення платформою;

  • підлазити під платформу з метою перевірки технічного стану чи ремонту.

12.4.5.16. Після закінчення навантаження (розван-таження) платформа повинна бути приведена в транспортне положення і надійно закріплена фіксатором, а ланцюг постачання електродвигуна – знеструмлене.