Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

10.2. Ручна обробка

10.2.1. Розкривання ящиків виконувати тільки з торцевого боку відповідним інструментом (цвяходерами, кліщами), при цьому цвяхи, що стирчать, виривати, металеву оббивку загинати всередину ящика. Забороняється зали­шати в порожній тарі бите скло.

10.2.2. Бочки необхідно розкривати тільки відбійниками. Забороняється збивати обручі і вибивати дно бочок за допомогою сокири, лома та інших випадкових предметів.

10.2.3. При розпорюванні мішків лезо ножа тримати від себе, не можна допускати різких рухів ножем.

10.2.4. Підводити роликовий лом під вантаж необхідно з двох місць ззаду і в одному місці спереду по напрямку руху. Дотримуватися обережності при роботі з роликовими ломами.

10.2.5. Правити ніж об мусат необхідно осторонь від робочих, зайнятих на інших операціях.

10.2.6. Для відкриття консервних банок користуватися призначеним для цього інструментом.

10.2.7. Для доставання риби з акваріумів і цистерн використовувати дротяні черпаки.

10.2.8. Перенесення гострих, ріжучих, колючих інструментів виконувати в чохлах, піхвах. Зберігати інструмент в пеналах.

10.2.9. Миття посуду від залишків продуктів, а також прибирання полиць, стелажів виконувати за допомогою щіток, йоржів, дерев'яних лопаток.

10.2.10. При прибиранні приміщень чистку і протирання дверного полотна проводити при замкнених або підклинених дверях.

10.2.11. Перед початком миття вікон перевіряти міцність і справність рам, відсутність битого скла.

10.2.12. На робочому місці продавця електротоварів і радіотоварів повинні бути установлені необхідні електро-вимірювальні і випробувальні прилади і обладнання.

10.2.13. Підставки під прасками повинні знаходитися на одному рівні із столами і мати з трьох боків бортики. Столи для прасування швацьких виробів повинні бути оббиті сукном чи повстю.

10.2.14. Дзеркала, які знаходяться в торговому залі і примірювальних кабінах, повинні бути надійно закріплені.

10.2.15. Штанги, з яких складаються примірювальні кабіни, повинні бути міцно закріплені.

11. Вимоги охорони праці до торгово-технолопчного обладнання

11.1. Загальні вимоги

11.1.1. Улаштування і експлуатація торгово-технологічного обладнання повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.003-91 і ГОСТ 12.2.092-94, Правилам будови електроустановок (ПУЕ), Правилам технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕ), Правилам техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів (ПТБ), санітарним нормам і правилам організації технологічних процесів і гігієнічним вимогам до виробничого обладнання, нормативно-технічній документації заводів-виготовлювачів.

11.1.2. На кожному об'єкті повинні бути інструкції по безпечній експлуатації обладнання, розроблені і затверджені власником (керівником) і узгоджені з профспілковим комітетом.

11.1.3. Робітники, допущені до роботи на обладнанні, повинні бути забезпечені і ознайомлені під розпис з інструкцією по експлуатації даного виду обладнання. Не допускаються до експлуатації обладнання ненавчені і сторонні особи.

Перед початком роботи необхідно оглянути обладнання і випробувати його на холостому ходу, якщо інше не передбачено заводом-виготовлювачем.

11.1.4. Обладнання повинно утримуватися в чистоті, бути повністю укомплектовано. Зняття будь-яких вузлів і деталей, а також експлуатація обладнання без них не допускається.

Забороняється знімати змінний механізм з приводу до повної зупинки електродвигуна.

11.1.5. Після закінчення роботи все обладнання і механізми повинні бути переведені в положення, яке виключає можливість їх пуску сторонніми особами; електроживлення обладнання повинно бути відключене, зовнішні поверхні насухо протерті. Санітарна обробка, чистка і миття виконуються тільки після відключення обладнання від електромережі.

11.1.6. Електрична схема обладнання повинна передбачати захист електродвигуна агрегату від тривалих перевантажень, а також автоматичний захист всіх елементів від струмів короткого замикання.

11.1.7. Забороняється працювати на зламаному електрообладнанні за відсутності заземлення (занулення), огородження, електроблокування, інших запобіжних пристроїв, передбачених нормативно-технічною документацією на відповідне обладнання.

11.1.8. Рухомі і обертові частини обладнання повинні мати захисні кожухи і огородження, які виключають можливість травмування обслуговуючого персоналу, а також попадання сторонніх предметів. Захисні огородження повинні легко зніматися (підійматися) для санітарної обробки обладнання чи його частин і мати електроблокування, яке виключає можливість включення машини із знятими огородженнями.

11.1.9. Якщо на металевих частинах обладнання виявлена напруга (відчуття струму), електродвигун працює на дві фази (гуде), заземлюючий провід обірваний, необхідно зупинити машину і негайно доповісти про це керівнику об'єкта.

11.1.10. Працюючі на механічному обладнанні повинні бути одягнені в щільно прилягаючий неушкоджений спецодяг і головні убори. Особи, одягнені без додержання зазначених вимог, до експлуатації обладнання не допускаються.