Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

6.2. Вимоги до систем каналізації

6.2.1. Всі об'єкти роздрібної торгівлі, обладнані внутрішнім водопроводом, повинні мати внутрішню каналізацію. Системи каналізації повинні відповідати вимогам СНиП 2.04.03-85 і Санітарним правилам для підприємств продовольчої торгівлі.

6.2.2. Підприємства продовольчої торгівлі повинні бути обладнані роздільними системами побутової і виробничої каналізації із самостійними випусками.

6.2.3. Допускається не обладнувати каналізацією непродовольчі магазини з торговим залом площею до 150 м2, розташовані в районах, що не мають мережі каналізації.

6.2.4. За відсутності централізованих систем каналізації в сільській місцевості допускається за узгодженням з санепідемстанцією улаштування колодязів і вигрібних ям для збору стічних вод.

6.2.5. Системи каналізації підприємств продовольчої торгівлі, розміщених в будівлях іншого призначення чи прибудовах до них, необхідно передбачати окремими від систем каналізації цих будівель.

6.2.6. Каналізаційні трапи повинні встановлюватися в усіх відділеннях підприємства. Трапи повинні мати решітки і гідравлічні затвори та розташовуватися у місці виходу стічних вод з обладнання.

6.2.7. Прокладка трубопроводів побутових стічних вод в приміщення для прийому, зберігання, підготовки харчових продуктів до продажу і підсобних приміщеннях підприємств не допускається, а трубопроводів виробничих стічних вод допускається тільки за умови укладення їх в оштукатурені короби, без установки ревізій.

6.2.8. Умови очищення, вилучення і спуску стічних вод повинні бути узгоджені з органами Держсаннагляду і відповідати вимогам діючих Правил охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами.

6.2.9. Не допускається організація дрібнороздрібної торгівлі напоями на розлив в місцях, де відсутні каналізація і водопровід. Забороняється скидання стічних вод після миття посуду безпосередньо на прилеглу територію.

6.2.10. Для магазинів, розміщених в районах, що не мають каналізації, допускається влаштування дворових убиралень з водонепроникними вигрібними ямами, розміщеними не менше, ніж за 25 м від магазину.

Вигрібні ями можуть заповнюватися не більше ніж на 2/3 обсягу, після чого їх вміст повинен вивозитися.

6.2.11. Внутрішні частини убиралень (сидіння, підлога, стінки навколо очків) повинні щодня дезинфікуватися 3-5 %-ним освітленим розчином хлорного вапна.

7. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ СИСТЕМ ОПАЛЕННЯ

І ВЕНТИЛЯЦІЇ

7.1. Опалення

7.1.1. Виробничі приміщення, торгові зали об'єктів роздрібної торгівлі повинні бути забезпечені опаленням відповідно до вимог СНиП 2.04.05-91, ТОСТ 12.1.005-88 і Санітарних правил для підприємств продовольчої торгівлі.

7.1.2. Подача тепла системами опалення повинна передбачатися в холодний період року в усіх приміщеннях з постійним чи тривалим (більше 2 год.) перебуванням людей, а також в приміщеннях, в яких підтримка позитивної температури необхідна за технічними умовами.

7.1.3. Розміщення нагрівальних приладів повинно забезпечувати захист працюючих від потоків холодного повітря при розташуванні постійних робочих місць на відстані 2 м і менше від вікон в зовнішніх стінах.

7.1.4. Робочі місця, де проводяться операції, зв'язані з постійним зіткненням з мокрими і холодними предметами (розбирання мороженого м'яса, риби), повинні бути обладнані пристроями для обігріву рук.

7.1.5. Всі трубопроводи пари і гарячої води повинні бути покриті теплоізоляційним матеріалом, а опалювальні прилади – огороджені. Температура на поверхні цих захисних засобів не повинна перевищувати 45° С.

7.1.6. Системи опалення магазинів, що розташовуються в житлових чи інших будівлях, а також в прибудовах до них, необхідно приєднувати у вигляді окремих віток до систем опалення цих будівель.

7.1.7. Тамбури входів для покупців в магазинах з торговими залами загальною площею 150 м2 і більше при розрахунковій температурі зовнішнього повітря -15° С і нижче повинні бути обладнані повітряними чи повітряно-тепловими завісами.

7.1.8. Розвантажувальні приміщення повинні мати окрему вітку трубопроводів системи опалення.

7.1.9. При експлуатації опалювальних пристроїв забороняється захаращувати прилади опалення будь-якими предметами чи матеріалами, сушити будь-що на опалювальних приладах і трубопроводах.