Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

13.7. Захисні засоби

13.7.1. Персонал, обслуговуючий електроустановки, повинен мати всі необхідні засоби захисту, що забезпечують безпеку його роботи (діелектричні рукавички, килимки, покажчики напруги, слюсарно-монтерський інструмент з ізольованими ручками та ін.).

13.7.2. Електрозахисними засобами користуватися за їх прямим призначенням в електроустановках напругою не вище тієї, на яку вони розраховані. Перед вживанням засобу захисту персонал зобов'язаний перевірити його справність, відсутність зовнішніх пошкоджень, очистити і обтерти від пилу, перевірити по штампу строк придатності.

У діелектричних рукавичках перед вживанням треба перевірити відсутність проколів шляхом зкручування їх вбік пальців. Забороняється користуватися засобами захисту, строк придатності яких закінчився.

13.7.3. Всі електрозахисні засоби, що знаходяться в експлуатації, повинні бути пронумеровані, за винятком килимків, підставок, плакатів і знаків безпеки, нумерація яких необов'язкова.

На об'єктах необхідно вести журнал обліку і утримання засобів захисту, в якому зазначають найменування, інвентарний номер, місцезнаходження, дати періодичних випробувань і оглядів.

При експлуатації засоби захисту потрібно піддавати періодичним і позачерговим випробуванням (які проводяться після ремонту).

13.7.4. Забороняється користуватися зламаними засобами захисту або тими, що не пройшли перевірку. На витриманих випробування засобах захисту повинен бути нанесений штамп. Непридатні засоби захисту, або ті, що не витримали випробування, повинні бути вилучені із експлуатації.

13.7.5. Засоби захисту, крім ізольованих підставок, діелектричних килимків, переносних заземлень, огороджень, плакатів і знаків, одержаних для експлуатації від заводів-виготовлювачів чи зі складів, повинні бути перевірені по нормах експлуатаційних випробувань.

Засоби захисту, що знаходяться в експлуатації, повинні зберігатися в сухих, спеціально відведених місцях. В місцях схову повинен бути перелік засобів захисту.

13.7.6. В процесі експлуатації повинні випробовуватися:

  • гумові діелектричні рукавички напругою 6 кВ – протягом 1 хв один раз в 6 місяців;

  • калоші напругою 3,5 кВ – протягом 1 хв. один раз в 12 місяців;

  • боти напругою 15 кВ – протягом 1 хв. один раз в 36 місяців

13.7.7. Прийоми надання першої допомоги потерпілим викладені в додатку 12.

Додаток 1

ПЕРЕЛІК ПРИМІЩЕНЬ, ДЛЯ ЯКИХ ПОВИННА

БУТИ ПЕРЕДБАЧЕНА АВТОМАТИЧНА

ПОЖЕЖНА СИГНАЛІЗАЦІЯ

(витяг із СНиП 2.08.02-89)

Будівлі

Приміщення

Магазини

Всі приміщення, крім приміщень зберігання та підготовки до продажу м’яса, риби, фруктів і овочів (в негорючій упаковці), металевого посуду, негорючих будівельних матеріалів, а також приміщень, наведених у примітці.

Примітка

Не слід передбачати автоматичну пожежну сигналізацію:

  • вбиралень (туалетних), умивальних, кімнат особистої гігієни жінок, камер охолодження, мийних, душових та інших приміщень з мокрим процесом;

  • венткамер, насосних, бойлерних та інших приміщень для інженерного обладнання будівель, в яких відсутні горючі матеріали, а також

  • приміщень, обладнаних автоматичним пожежегасінням.

Додаток 2