Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

4.6. Вимоги пожежної безпеки при експлуатації систем опалення і вентиляції

4.6.1. Всі магазини, склади повинні мати центральне опалення. Улаштування пічного опалення на об'єктах торгівлі, що будуються, забороняється.

Дозволяється влаштування та експлуатація систем місцевого водяного опалення чи електрообігрівальних приладів (масляні, водяні), незалежно від установленої потужності, при одержанні офіційного дозволу на це енергонагляду районних енергетичних управлінь і місцевих органів Державного пожежного нагляду.

4.6.2. Власник (керівник) об'єкта торгівлі зобов'язаний наказом призначити осіб, відповідальних за експлуатацію та справний технічний стан опалювальних систем.

4.6.3. Перед початком опалювального сезону котельні, калориферні установки і прилади опалення повинні бути ретельно перевірені і відремонтовані. Зламані опалювальні пристрої експлуатувати не можна.

4.6.4. Переустаткування печей під газове паливо та експлуатація газового устаткування повинні проводитися у відповідності з Правилами безпеки у газовому господарстві.

4.6.5. Не допускається експлуатація котлів, печей та інших опалювальних приладів, які не мають нормативних протипожежних розділок (відступок) від горючих конструкцій будівлі.

4.6.6. При роботі котельної на рідкому паливі біля кожної форсунки повинен бути установлений піддон з піском, а на паливопроводі – не менше двох вентилів (біля топки та біля ємності з паливом).

Котельні, вбудовані в будови об'єктів торгівлі, не допускається переводити із твердого палива на рідке. В котельних приміщеннях допускається установлення витратних баків місткістю не більше 1 м3.

4.6.7. При улаштуванні пічного опалення необхідно:

  • прибити поблизу кожної печі на дерев'яній підлозі передтопковий металевий лист розміром 70 x 50 см;

  • проводити очищення димоходів і печей від сажі перед початком, а також протягом усього опалювального сезону, але не рідше одного разу на 3 міс. (результати очищення повинні фіксуватися в журналі);

  • проводити опалення печей тільки спеціально визначеною особою і припиняти топити піч не менш як за 2 год. до закінчення роботи підприємства.

4.6.8. В приміщеннях котельних забороняється:

  • проводити роботи, не пов'язані з експлуатацією котельної установки, допускати в котельну і доручати спостереження за роботою котлів стороннім особам;

  • допускати підтікання рідкого палива чи витоку газу в місцях сполучення трубопроводів і форсунок;

  • подавати паливо, коли форсунки або газові пальники згасли;

  • працювати при зіпсованих чи відключених приладах контролю та регулювання за режимом топки;

  • розпалювати котельні установки без попередньої їх продувки повітрям;

  • сушити одяг, взуття, товари і інші горючі матеріали на котлах і паропроводах;

  • допускати до роботи на котельних установках осіб, які не пройшли спеціальної підготовки.

4.6.9. Експлуатаційний і протипожежний режим роботи установок вентиляції повинен визначатися виробничими інструкціями.

В інструкціях необхідно передбачати заходи пожежної безпеки, терміни профілактичного обслуговування вентиляційних камер, повітроводів, фільтрів, вогнезатримуючих клапанів та іншого обладнання.

4.6.10. Черговий персонал, здійснюючий нагляд за вентиляційними установками, зобов'язаний проводити планові профілактичні огляди вентиляторів, повітроводів, вогне-затримуючих пристроїв, камер зрошення та вживати заходів щодо усунення будь-яких несправностей або порушень режиму їх роботи, які можуть спричинити виникнення чи поширення пожежі.

4.6.11. Необхідно здійснювати постійний контроль за станом автоматичних вогнезатримуючих пристроїв (заслінки, шибери, клапани), які влаштовуються на повітроводах в місцях перерізу протипожежних перепон.

4.6.12. При експлуатації автоматичних вогнезатримуючих пристроїв необхідно:

систематично перевіряти їх загальний технічний стан; вчасно очищати від забруднення горючим пилом чутливі елементи приводу задвижок.

4.6.13. Пристрої блокування вентиляційних систем з автоматичною пожежною сигналізацією і системами пожежогасіння повинні утримуватися у справному стані.

4.6.14. При виникненні пожежі вентиляцію необхідно негайно вимкнути.

4.6.15. При експлуатації вентиляційних установок не­обхідно стежити за тим, щоб в місцях забирання чистого повітря була виключена можливість виникнення горючих, токсичних газів і парів, а також диму, іскор, відкритого вогню.

4.6.16. На об'єктах, обладнаних протидимовим захистом, необхідно не рідше одного разу на тиждень перевіряти наявність замків і пломб на щитах електроживлення автоматики, захисних щитків, а також готовність системи протидимового захисту до роботи шляхом коротко­часного (3-5 хв) включення вентилятора за допомогою кнопок ручного пуску.

4.6.17. Для підтримки системи протидимового захисту в дієздатному стані необхідно:

  • періодично очищати від забруднення і пилу вентиляційні решітки, клапани, виконавчі механізми; кінцеві вимикачі, жалюзійні заслінки вентиляторів від обмерзання в зимовий час;

  • не допускати порушення цілісності повітроводів і їх з'єднань.

4.6.18. Біля пульту ручного управління приладами системи протидимного захисту повинна бути інструкція про порядок включення їх в роботу.