Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

5.4. Приміщення. Загальні вимоги до улаштування і утримання

5.4.1. Приміщення об'єктів роздрібної торгівлі по своїх конструктивних рішеннях і плануванню повинні відповідати вимогам нормативних документів про охорону праці, надавати можливість для комплексної механізації вантажно-розвантажувальних робіт та застосування засобів горизонтального і вертикального транспорту.

5.4.2. Забороняється розміщення в житлових будівлях (перший, другий і цокольний поверхи) спеціалізованих рибних і овочевих магазинів, магазинів будівельних та хімічних товарів, магазинів з наявністю в них вибухопожежонебезпечних речовин і матеріалів, а також магазинів сумарною торговою площею більше 1000 м2 (відповідно до СНиП 2.08.01-89).

5.4.3. Не допускається завантаження товарів з боку подвір'я житлового будинку, де розташовані вікна і входи в квартири.

Завантаження треба виконувати із торців житлових будівель, що не мають вікон, зі сторони магістралей – тільки при наявності спеціальних завантажувальних приміщень.

5.4.4. В магазинах продовольчої торгівлі, що працюють з тарою, обладнанням (контейнерами), повинні бути приміщення для зберігання тари і контейнерів.

5.4.5. Улаштування і утримання приміщень підприємств громадського харчування (кафетеріїв та ін.), що знаходяться при об'єктах роздрібної торгівлі, повинні здійснюватися відповідно до вимог СНиП 2.08,02-89 і Санітарних правил для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що виробляють м'яке морозиво.

5.4.6. В об'єктах роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію харчових продуктів і харчових товарів, складські і торгові приміщення повинні бути окремими.

5.4.7. В магазинах продовольчої торгівлі повинні передбачатися ізольовані окремі приміщення для прийому і зберігання склотари від населення площею не менше 18 м2, а в універсамах – не менше 36 м2.

5.4.8. В магазинах для прийому овочів і хліба повинні бути передбачені окремі двері або люки безпосередньо в комори.

5.4.9. Улаштування порогів в приміщеннях магазинів не допускається, за винятком мийних, вбиралень і душових, відмітку підлоги в яких треба приймати на 0,2 м нижче відмітки підлоги сусідніх приміщень.

5.4.10. Входи, виходи і сходи в магазинах повинні бути окремими для покупця і для обслуговуючого персоналу.

5.4.11. Східці службового користування повинні бути огороджені поручнями з решітками висотою не менше 0,9 м.

5.4.12. Забороняється захаращувати проходи і площу підлоги біля робочих місць.

5.4.13. Приміщення магазинів повинні бути світлими, сухими, підлога має бути тривкою, гладкою, щільною, без щілин, вибоїн і пустот. Застосування асфальтових підлог не допускається.

5.4.14. Магазини повинні бути забезпечені достатньою кількістю урн. Урни повинні щодня промиватися і дезинфікуватися 5%-ним освітленим розчином хлорного вапна.

5.4.15. Для механізованого прибирання приміщень треба застосовувати машини для прибирання підлоги і пристрої для очистки освітлювальної арматури,

5.4.16. Всі приміщення повинні бути розташовані з урахуванням поточності, максимального скорочення шляхів, відсутності зустрічних потоків і перехрещення сировини і готових харчових продуктів, персоналу та відвідувачів.

5.4.17. Приміщення магазинів поділяються на такі групи:

  • торгові приміщення (торгові зали, зали кафетеріїв, зали демонстрації нових товарів і інші приміщення для обслуговування покупця);

  • приміщення для приймання і зберігання товарів і приміщення для підготовки товарів до продажу (приймальні, розвантажувальні, комори, камери для охолодження, фасувальні і комплектувальні);

  • підсобні приміщення (приміщення для зберігання тари, упаковки матеріалів, інвентаря, білизни, контейнерів, підсобні приміщення кафетеріїв, пункти прийому склотари, мийні та ін.);

  • адміністративні і побутові приміщення (службові приміщення, приміщення персоналу, гардеробні, душові, приміщення особистої гігієни жінок, убиральні та ін.);

  • технічні приміщення (вентиляційні камери, машинні відділення ліфтів і холодильних установок, камери для кондиціювання повітря, електрощитова, насосна, при місцевому теплопостачанні – котельна та ін.).

5.4.18. Торгові зали повинні бути технологічно пов'язані з приміщеннями для підготовки товарів до продажу, приміщеннями для приймання і зберігання товарів.

5.4.19. Торгові зали повинні мати природне освітлення.

5.4.20. Ширина проходів в торгових залах між одиницями устаткування, а також між устаткуванням і стінами приміщень повинна відповідати нормам, зазначеним в додатку 5.

5.4.21. При наявності в торгових залах вітрин необхідно забезпечити зручний доступ до виставлених взірців товарів, можливість протирання шибок і прибирання простору між ними.

5.4.22. Для продажу кондитерських виробів із кремом при площі торгового залу більше 54 м2, треба передбачати камери для охолодження із розрахунку 1 м2 площі камери на кожні 18 мг площі торгового залу для продажу цих виробів.

5.4.23. Стіни в торгових залах продовольчих магазинів повинні мати вологостійку обробку на висоту не менше 2 м.

5.4.24. Приміщення для приймання і зберігання товарів не повинні бути прохідними.

5.4.25. Площу приміщень для підготовки товарів до продажу допускається збільшувати на 2 м2 при улаштуванні проходу крізь ці приміщення в камери для охолодження.

5.4.26. Площу камер для охолодження в магазинах по продажу дієтичних товарів допускається збільшувати на 20%, скорочуючи відповідно площі комор.

5.4.27. Висота камер для охолодження повинна бути не менше 2,4 м від підлоги до стелі.

5.4.28. При прийманні овочів безпосередньо в комори площу комор треба збільшувати на 6 мг.

5.4.29. До площ комор для хліба треба додавати 1,7 м2 на кожні 10 м2 площі торгового залу для продажу хліба.

5.4.30. Ширина коридорів приміщення для приймання і зберігання товарів і приміщення для підготовки товарів до продажу повинна бути не менше 1,6 м.

5.4.31.Норми площ комор, камер для охолодження і приміщень для підготовки товарів до продажу в продовольчих магазинах треба приймати згідно з додатком 6.

5.4.32. Норми площ комор і приміщень для підготовки товарів до продажу в непродовольчих магазинах треба приймати згідно з додатком 7.

5.4.33. Стіни в приміщеннях для приймання та зберігання товарів і приміщеннях для підготовки товарів до продажу повинні мати вологостійку обробку на висоту не менше 2 м.

5.4.34. Вхід сторонніх осіб в приміщення для приймання і зберігання товарів і приміщення для підготовки товарів до продажу в продовольчих магазинах допускається при обов'язковому використанні санітарного одягу.

5.4.35. Підсобні приміщення повинні бути розміщені безпосередньо біля розвантажувальної площадки. Приміщення, розміщені в підвалі, повинні бути забезпечені зручним сполученням (сходами, підіймачами, підіймальними пристроями).

5.4.36. Стіни і стеля підсобних приміщень повинні бути побілені, мати гладку поверхню.

5.4.37. Мийні приміщення повинні мати вологостійку обробку на висоту не менше 2 м.

5.4.38. Тара харчових продуктів повинна зберігатися у порядку і чистоті в спеціальному приміщенні. Захаращення тарою коридорів і підсобних приміщень не допускається.

5.4.39. Обгортковий папір, пакети та інші пакувальні матеріали повинні зберігатися в спеціально відведеному для цього приміщенні (місці) на стелажах, полицях, шафах. Забороняється зберігання їх безпосередньо на підлозі.

5.4.40. Магазини повинні бути забезпечені достатньою кількістю прибирального інвентаря і миючих засобів, які мають зберігатися в спеціально виділеному приміщенні чи місці.

5.4.41. Об'єкти роздрібної торгівлі повинні бути обладнані адміністративними і побутовими приміщеннями відповідно до вимог СНиП И-77-80 і ВСН 54-87. Площі адміністративних і побутових приміщень приведені в додатку 8.

5.4.42. Приміщення персоналу повинні бути обладнані вішалками для одягу і умивальниками із змішувачами холодної і гарячої води, пристроями питного водопостачання, побутовими холодильниками.

5.4.43. Гардеробні і душові для працівників об'єктів продовольчої торгівлі повинні бути обладнані за типом санпропускників.

5.4.44. Приміщення особистої гігієни жінок необхідно передбачати в магазинах площею 650 м2 і більше, при кількості працюючих жінок понад 14.

5.4.45. В приміщеннях особистої гігієни жінок повинні передбачатися місця для роздягання; процедурні кабіни, обладнані гігієнічними душами з індивідуальними змішувачами холодної і гарячої води; умивальник з підводкою холодної і гарячої води.

Місця для роздягання повинні бути обладнані лавками із 2 гачками над кожним місцем. Кількість місць для роздягання визначається із розрахунку 3 місця на 1 кабіну. Площу роздягання треба приймати з розрахунку 0,7 м на одне місце.

5.4.46. Зберігання санітарного одягу повинно здійснюватися відкритим способом, для чого гардеробні побутових приміщень обладнуються вішалками або відкритими шафами і підставками для взуття.

Не допускається спільне зберігання санітарного одягу, спецодягу і домашнього одягу.

5.4.47. Кількість місць в гардеробних необхідно приймати при зберіганні одягу:

  • на вішалках – рівним кількості працюючих в двох найбільш численних суміжних змінах;

  • в шафах – рівним списковій кількості працюючих.

5.4.48. Стіни і перегородки гардеробних, душових, переддушових, убиралень, приміщень особистої гігієни жінок повинні бути виконані на висоту 2 м із матеріалів, що допускають їх миття гарячою водою з застосуванням миючих засобів. Стіни і перегородки зазначених приміщень вище відмітки 2 м, а також стеля повинні мати водостійке покриття.

5.4.49. Приміщення передубиралень повинні бути обладнані вішалками для санітарного одягу, умивальними раковинами для миття рук з підводкою холодної і гарячої води через змішувач, електрорушником або рушником разового користування, дзеркалом. Поблизу умивальних раковин повинно бути мило. Унітази рекомендується обладнати педальним спуском.

Технічні приміщення допускається розташовувати в підвальних поверхах при забезпеченні необхідних санітарно-гігієнічних умов.

6. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ВОДОПРОВІДНИХ

СИСТЕМ І КАНАЛІЗАЦІЇ

6.1. Вимоги до систем водопостачання

6.1.1. Всі виробничі і допоміжні будівлі об'єктів роздріб­ної торгівлі повинні бути обладнані системами господарсько-питного, виробничого внутрішнього водопроводу і гарячого водопостачання і відповідати вимогам СНиП 2.04.01-85 і Санітарним правилам для підприємств продовольчої торгівлі.

6.1.2. Не допускається будівництво нових об'єктів без улаштування внутрішнього водопроводу і каналізації.

6.1.3. Об'єкти повинні бути забезпечені водою безперебійно і в достатній кількості. Орієнтовні норми видачі води на миття обладнання, посуду, підлог, панелей та ін., визначені нормами технологічного проектування ВНТП 532/739-85.

6.1.4. Вибір джерела централізованого господарсько-питного водопостачання повинен провадитися відповідно до ГОСТ 17.1.3.03-77, ГОСТ 2761-84 і підлягати узгодженню з органами Держсаннагляду.

6.1.5. Вода, яка використовується для технологічних, господарсько-побутових і питних потреб, повинна відповідати вимогам ГОСТ 2874-82.

6.1.6. За відсутності в районі розміщення магазину централізованого господарсько-питного водопроводу допускається влаштування місцевої системи водопостачання з вибором джерела за узгодженням з місцевою санітарно-епідеміологічною станцією.

Допускається при необхідності за узгодженням з місцевою санітарно-епідеміологічною станцією використання для господарсько-питних потреб привізної води.

6.1.7. Доставка питної води повинна провадитися в спеціальних промаркованих цистернах, оцинкованих бочках, флягах, бідонах (виготовлених з матеріалів, дозволених органами охорони здоров'я), щільно закритих кришками, спеціальним транспортом, призначеним для перевезення харчових продуктів.

Приміщення, де установлюються ємності для запасу питної води, повинні бути ізольовані і утримуватися в чистоті.

6.1.8. Ємності для перевезення і зберігання води необхідно після звільнення очищати, ретельно промивати і щотижня дезинфікувати.

6.1.9. Для поливу території і зовнішнього обмивання автомашин використовується технічна вода; водопроводи технічної і питної води повинні бути роздільними і пофарбовані в різні кольори, не мати з'єднання між собою.

Поливальні крани повинні бути установлені в:

  • гардеробній робочого одягу;

  • убиральнях, обладнаних трьома і більше унітазами;

  • умивальних приміщеннях при кількості душів три і більше;

  • умивальних приміщеннях при кількості умивальників більше п'яти;

  • приміщеннях при необхідності мокрого прибирання підлоги;

  • складських приміщеннях для зберігання продовольчих товарів, при зберіганні яких можливе забруднення підлог і стелажів.

6.1.11. На підприємствах продовольчої торгівлі повинні бути обладнані мийні приміщення для миття інвентаря, посуду, тари, які оснащаються мийними ваннами (не менше двох) із підводом гарячої і холодної проточної води через змішувачі з підключенням їх до каналізаційної мережі (з розривом струменя не менше 20 мм від верху приймальної лійки).

6.1.12. На підприємствах продовольчої торгівлі, де провадиться реалізація фляжного молока (з молочних бідонів на розлив), повинні бути додатково обладнані мийні приміщення для миття бідонів.

6.1.13. Всі фасувальні приміщення повинні бути обладнані двогніздовими мийними ваннами з підводом гарячої і холодної води, установкою змішувачів і підключені до каналізації з повітряним розривом не менше 20 мм.

6.1.14. За відсутності централізованого гарячого водопостачання необхідно передбачати в мийних приміщеннях установку електрокип'ятильників, водонагрівачів та ін. для забезпечення об'єкта гарячою проточною водою в достатньому обсязі.

6.4.15. Приміщення підготовки харчових продуктів до реалізації, кафетерії, приміщення персоналу повинні бути обладнані умивальниками з підводом гарячої і холодної проточної води через змішувач.

6.4.16. Шлюз при камері харчових відходів необхідно обладнати мийницею для миття бачків і умивальником з підключенням їх до систем холодного і гарячого водопостачання і каналізації.