Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

12.4.2. Експлуатація ліфтів

12.4.2.1. Експлуатація вантажних ліфтів повинна відповідати вимогам Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів. Електричне обладнання ліфтів і його установка повинні відповідати ПУЕ, ПТЕ і ПТБ.

12.4.2.2. Об'єкти роздрібної торгівлі, здійснюючи експлуатацію ліфтів, повинні мати дозвіл (ліцензію) органу Держнаглядохоронпраці України на виконання цих робіт. Дозвіл необхідно одержати в порядку, установленому Правилами будови і безпечної експлуатації ліфтів.

Дозвіл органу Держнаглядохоронпраці України на експлуатацію і ремонт вантажних малих ліфтів (вантажо-підіймальністю не більше 250 кг) не вимагається.

12.4.2.3. Нововстановлений ліфт, крім вантажного малого, до впровадження в експлуатацію повинен бути зареєстрований, а той, що перебуває в експлуатації, після його реконструкції повинен бути перереєстрований в органі Держнаглядохоронпраці України.

Вантажний малий ліфт повинен бути зареєстрований у власника чи в спеціалізованій організації.

12.4.2.4. Власник ліфта повинен забезпечити його утримання у справному стані і безпечну експлуатацію.

Для цього необхідно:

  • призначити особу, відповідальну за організацію робіт по технічному обслуговуванню і ремонту ліфтів;

  • призначити особу, відповідальну за організацію експлуатації ліфта, – допускається покласти цей обов'язок на особу, відповідальну за організацію робіт по технічному обслуговуванню і ремонту;

  • забезпечити персонал, обслуговуючий ліфти виробничими інструкціями, а осіб, відповідальних за організацію робіт по технічному обслуговуванню, ремонту ліфтів і організацію експлуатації ліфтів, Правилами будови і безпечної експлуатації ліфтів, посадовими інструкціями, нормативно-технічною документацією;

  • організувати проведення періодичних оглядів, технічного обслуговування і ремонту ліфтів;

  • призначити електромеханіка;

  • організувати навчання і періодичну перевірку знань персоналу, здійснюючого обслуговування ліфтів.

12.4.2.5. Для експлуатації і ремонту ліфтів власник може залучати спеціалізовану по ліфтах організацію. В цьому випадку в договорі між ними повинні бути визначені обов'язки і права сторін з урахуванням п. 12.4.2.4.

12.4.2.6. Управління вантажним ліфтом самостійного користування і вантажним малим ліфтом, обладнаним постами управління більше ніж на одній вантажній площадці, здійснюється особами, що користуються цими ліфтами, пройшли відповідний інструктаж і перевірку навиків по управлінню ліфтами.

12.4.2.7. Відповідальність за організацію робіт по технічному обслуговуванню і ремонту ліфта та за організацію його експлуатації повинна бути покладена наказом по об'єкту Роздрібної торгівлі на осіб, в штаті яких вони працюють. Ці особи повинні володіти відповідною кваліфікацією і пройти атестацію.

12.4.2.8. Посада, прізвище, ім'я, по батькові і підпис осіб відповідальних за організацію робіт по технічному обслуговуванню і ремонту ліфта і за його справний стан, а також дата і номер наказу про призначення і закріплення за ними ліфта повинні бути занесені в паспорт ліфта.

12.4.2.9.  Технічне обслуговування ліфта повинно проводитися електромеханіком у відповідності з його виробничою інструкцією і інструкцією по експлуатації ліфта.

Електромеханіками назначаються особи не молодші 18 років, які пройшли медичний огляд і мають практичний стаж не менше 6-ти місяців.

12.4.2.10. Електромеханік повинен бути навчений по відповідній програмі і атестований кваліфікаційною комісією. Особам, які пройшли атестацію, видається посвідчення.

12.4.2.11. Електромеханік повинен періодично, не рідше одного разу в 12 міс. проходити повторну перевірку знань. Додаткова чи позачергова перевірка знань повинна про водитися:

  • при переході з одного об'єкта на інший;

  • за вимогою інспектора Держнаглядохоронпраці або особи, відповідальної за організацію робіт по технічному об­слуговуванню;

  • при переводі електромеханіка на обслуговування ліфтів іншої конструкції.

12.4.2.12. Результати атестації, повторної, додаткової і позачергових перевірок повинні бути оформлені протоколом і записані в посвідченні і журналі.

12.4.2.13. Кожний ліфт повинен підлягати щозмінному огляду електромеханіком. Результати огляду заносяться в журнал прийому і передачі зміни.

12.4.2.14. Користуватися ліфтом, у якого вийшов зазначений в паспорті термін роботи, не допускається.

12.4.2.15. У вантажному ліфті одночасне транспор-тування пасажирів і вантажів не допускається, при цьому особи, які супроводжують вантаж, не вважаються пасажирами.

12.4.2.16. В шахтах, машинному і блоковому приміщеннях ліфта забороняється зберігати предмети, які не відносяться до його експлуатації.

12.4.2.17. Машинне і блокове приміщення, приміщення для розташування лебідки і блоків вантажного малого ліфта повинні бути замкнені, а підходи до дверей цих приміщень – вільними. На дверях машинного (блокового) приміщення повинен бути напис: "Машинне (блокове) приміщення ліфта. Стороннім вхід заборонений".