Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

11.9. Обладнання для приготування і продажу напоїв

11.9.1. Експлуатація торгових автоматів, сатураторних установок повинна відповідати вимогам, викладеним в розділі 11.8 цих Правил, ПУЕ, ПТЕ і ПТБ, і Керівництву з експлуатації, яке додається заводом-виготовлювачем до кожного автомата.

11.9.2. Працівники, які обслуговують торгові автомати і сатураторні установки, повинні бути забезпечені інструкціями з їх експлуатації.

11.9.3. Обслуговуючий персонал зобов'язаний строго виконувати інструкції, своєчасно перевіряти справність дії арматури, контрольно-вимірювальних приладів і запобіжних пристроїв.

11.9.4. Балон з вуглекислим газом повинен бути установлений у вертикальному положенні і закріплений за допомогою хомута.

З'єднання балона з установкою повинно виконуватися обов'язково через редукційний вентиль, який забезпечений манометром і запобіжним клапаном. При роботі з балоном необхідно розмістити вихідний отвір балона вбік від працюючого.

11.9.5. Для попередження гідравлічного удару не допускається різка подача в сатуратор води і вуглекислого газу.

11.9.6. При підвищенні тиску в сатураторі вище допустимого (при цьому стрілка манометра перейде за червону риску і запобіжний клапан не відкриється) необхідно негайно припинити роботу, закрити вентиль балона, відкрити повітряний кран на сатураторі і викликати особу, відповідальну за сатураторну установку.

Запобіжний клапан сатуратора повинен бути відрегульований на граничний тиск не вище 0,25 МПа (2,5 кГс/см2).

11.9.7. Якщо головка вентиля балона обертається туго або через вентиль проходить газ, необхідно відключити балон від установки і замінити. Балони з головкою вентиля, яка туго обертається, повинні бути вилучені з експлуатації.

11.9.8. Не допускається обмерзання вентиля балона з вуглекислим газом і редуктора. Обмерзлий вентиль (редуктор) треба закрити і відігріти, поливаючи його холодною водою чи поклавши на нього змочену в холодній воді тканину.

Відігрівати вентиль (редуктор) балона гарячою водою забороняється.

11.9.9. Забороняється залишати балони з вуглекислим газом приєднаними до установки по закінченні роботи.

11.9.10. Установлений в корпусі торгового автомата балон з вуглекислим газом повинен бути надійно закріплений за допомогою спеціальної скоби.

11.9.11. При відчиненні дверей відсіку блоку управління автомат повинен знеструмлюватися за допомогою блокувального вимикача. При закриванні дверей відсіку блоку управління блокувальний вимикач повинен включатися самими дверима.

11.9.12. Виконувати санітарну обробку автомата після відключення його від електромережі, уникаючи попадання води на електроапаратуру.

Виконувати заміну табличок найменування товарів при вимкнутому автоматі.

11.9.13. При установці автомата необхідно передбачити площу для його обслуговування і ремонту. Ця площа повинна бути не менше 1,5 м по ширині автомата і 1,2 м по глибині. Установка автомата повинна виконуватися не ближче 0,5 м від різноманітного роду предметів, товарів, торгового обладнання та ін.

11.9.14. Під час перерви в роботі автомата (вночі чи протягом дня) необхідно перекрити вентилі подачі води і вуглекислого газу та відключити автомат від електромережі.

11.9.5. Забороняється проводити ремонт комунікацій (заміну шлангів, підтяжку кріпильних хомутиків і нарізних з'єднань), що знаходяться під тиском, залишати в автоматі інструмент, запасні деталі, запас сиропу, тару та інші сторонні предмети.

12. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДО ВАНТАЖНО-РОЗВАНТАЖУВАЛЬНИХ РОБІТ

ПО ПЕРЕМІЩЕННЮ ВАНТАЖІВ

12.1. Загальні вимоги

12.1.1. Виконання вантажно-розвантажувальних робіт і експлуатація підіймально-транспортного обладнання повинні проводитися у відповідності з вимогами ГОСТ 12.3.009-76, ГОСТ 12.3.002-75, ГОСТ 12.3.010-82, ГОСТ 12.3.20-80, ГОСТ 19846-74.

12.1.2. Вантажно-розвантажувальні роботи треба виконувати механізованим способом за допомогою підіймально-транспортного обладнання, площадок зрівнювальних засобів і засобів малої механізації.

Піднімати і переміщувати вантажі вручну необхідно при дотриманні норм, установлених чинним законодавством. Вантажопідіймальні машини, вантажозачіпні пристрої, контейнери і пакети, що застосовуються при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт, повинні задовольняти вимогам державних стандартів або технічних умов на них.

12.1.3. Для виконання вантажно-розвантажувальних робіт з урахуванням особливостей технологічного процесу, безпечної експлуатації і утримання у справному стані підіймально-транспортного обладнання власник (керівник) об'єкта призначає наказом відповідального інженерно-технічного працівника, в підпорядкуванні якого знаходиться персонал, обслуговуючий це обладнання.

12.1.4. До виконання вантажно-розвантажувальних робіт допускається персонал, який пройшов навчання і перевірку знань безпеки праці відповідно до Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці, Типового положення про спеціальне навчання, інструктажі та перевірку знань з питань пожежної безпе­ки на підприємствах, в установах та організаціях України.

12.1.5. До керування вантажопідіймальним і транспорт­ним обладнанням допускаються особи не молодші 18 років, які пройшли медичний огляд відповідно до Положення про медичний огляд працівників певних категорій.

12.1.6. Вантажно-розвантажувальні роботи, що викону­ються вручну, повинні проводитися при дотриманні норм, які обмежують підіймання та перенесення важких речей залежно від статі і віку працівників.

12.17. Гранично допустима маса при підійманні та переміщенні вантажів при чергуванні з іншою роботою (до двох разів на годину) для жінок – 10 кг.

Підіймання і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни – 7 кг.

Сумарна маса вантажу, що переміщається, протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати для жінок:

  • з робочої поверхні – 350 кг;

  • з підлоги – 175 кг.

У масу вантажу, що переміщається, включається маса тари і упаковки.

При переміщенні вантажу на візках або у контейнерах докладене зусилля не повинно перевищувати 10 кг.

12.1.8. Переміщення вантажів з робочої поверхні для чоловіків старше 18 років не повинно перевищувати 50 кг. Вантаж масою понад 50 кг треба переміщати не менше ніж двом чоловікам.

Підіймання вантажу з укладкою в штабель вручну не повинно перевищувати 2 м – для чоловіків і 1,5 м – для жінок.

12.1.9. Перенесення вантажу на носилках по горизонтальному шляху треба здійснювати на відстані не більше 50 м.

Перекидати і опускати носилки необхідно по команді робітника, що йде позаду. Не допускається переносити ван­тажі на носилках по драбині.

12.1.10. Робітники, зайняті на вантажно-розвантажуваль­них роботах, повинні бути забезпечені спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту за установленими нормами відповідно до НАОП 7.1.00-2.02-80.