Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

12.3. Вимоги до місць виконання вантажно-розвантажувальних робіт

12.3.1. На площадках для укладки вантажів повинні бути позначені грані штабелів, проходів і проїздів між ними. Не допускається розміщувати вантажі в проходах і проїздах. Ширина проїздів повинна забезпечувати безпеку руху транспортних засобів і підйомно-транспортного обладнання.

12.3.2. Місця виконання вантажно розвантажувальних робіт, включаючи проходи і проїзди, повинні мати достатнє природне і штучне освітлення.

12.3.3. Для освітлення залізничної рампи в місцях розвантаження вагонів повинні влаштовуватися електричні розетки, розраховані на напругу до 42 В для підключення переносних ламп.

12.3.4. Уздовж передньої кромки автомобільної і заліз­ничної рампи треба влаштовувати знімні відбійні бруски перетином 150 x 150 мм для попередження провалу коліс вантажопідіймального транспорту за край рампи.

12.3.5. Розміри вантажно-розвантажувальних площадок повинні забезпечувати відстань між габаритами транспортних засобів з вантажем не менше 1 м.

При проведенні навантаження і розвантаження поблизу будівель відстань між будівлею і транспортним засобом з вантажем повинна бути не менше 0,8 м, при цьому необхідно передбачити тротуар, відбійний брус і т. ін.

Для навантаження і розвантаження штучних вантажів повинні передбачатися спеціальні площадки (платформи, естакади, рампи) на висоті підлоги кузова транспортного засобу. Рампи збоку під'їзду транспортних засобів повинні бути завширшки не менше 1,5 м і з ухилом не більше 5°. Ширина естакади, призначеної для переміщення на ній транспортних засобів, повинна бути не менше 3 м.

12.3.6. Склади, розміщені в підвальних або напівпідвальних приміщеннях з драбинами висотою понад 1,5 м або при числі маршів більше одного, повинні бути обладнані люками і трапами для спуску вантажів безпосередньо в складське приміщення.

12.4. Підйомно-транспортне обладнання

12.4.1. Загальні вимоги

12.4.1.1. Підіймально-транспортне обладнання, яке застосовується при проведенні вантажно-розвантажувальних робіт, повинно відповідати вимогам ГОСТ 12.2.003-91, Правилам будови і безпечної експлуатації ліфтів, Правилам будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, а також вимогам безпеки, викладеним в технічному пас­порті на обладнання конкретного виду.

12.4.1.2. Установка, випробування і технічний огляд підіймально-транспортного обладнання і вантажозахоплювальних пристроїв повинні бути виконані відповідно до Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів, Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів та іншої нормативно-технічної документації.

12.4.3. Навантажувачі всіх типів, авто- і електрокари, електровізки підлягають обов'язковій реєстрації і обліку органами Держнаглядохоронпраці України у відповідності з Правилами реєстрації та обліку великотоннажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування.

12.4.4. Підіймально-транспортне обладнання, транспортні засоби при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт повинні бути в стані, що виключає їх мимовільне переміщення.

12.4.5. Вага вантажів, що переміщаються, не повинна перевищувати вантажопідіймальність підіймально-транспортного обладнання і допоміжних пристроїв, зазначених в технічному паспорті.

12.4.1.6. Виконувати переміщення великогабаритних вантажів, що обмежують видимість водію, необхідно в супроводі спеціально виділеного і проінструктованого сигнальника.

12.4.1.7. Самохідні машини повинні бути обладнані зву­ковою і світловою сигналізацією. На машині чи в зоні її експлуатації повинні бути вивішені інструкції по експлуатації, попереджувальні написи, знаки та плакати про охорону праці.