Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

11.8. Експлуатація посудин, що працюють під тиском

11.8.1. Експлуатація посудин, що працюють під тиском: води з температурою вище 115°  С або іншої рідини з температурою, що перевищує температуру кипіння при тиску 0,07 МПа (0,7 кГс/см2); пари чи газу понад 0,07 МПа (0,7 кГс/см2), а також балонів, призначених для транспортування і зберігання газів під тиском понад 0,07 МПа (0,7 кГс/см2), повинна відповідати вимогам Правил будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском.

11.8.2. Власник (керівник) зобов'язаний забезпечити утримання посудину справному стані і безпечні умови їх роботи.

З цією метою необхідно:

  • призначити наказом з числа інженерно-технічних працівників, які пройшли в установленому порядку перевірку знань Правил будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, відповідальних за справний стан і безпечну дію посудин, а також відповідальних по нагляду за технічним станом і експлуатацією посудин;

  • призначити необхідну кількість осіб обслуговуючого персоналу, які навчені і мають посвідчення на право обслуговування посудин;

  • забезпечити проведення технічних оглядів, діагностики в установлені строки;

  • забезпечити порядок і періодичність перевірки знань працівниками Правил будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском;

  • організовувати періодичну перевірку знань персоналом інструкцій по режиму роботи і безпечному обслуговуванню посудин;

  • забезпечити інженерно-технічних працівників Правилами будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, і керівними вказівками по безпечній експлуатації посудин, а обслуговуючий персонал – інструкціями по режиму роботи і безпечному обслуговуванню посудин.

11.8.2. До обслуговування посудин можуть бути допущені особи не молодші 18 років, які пройшли медичний огляд, навчені за відповідною програмою, атестовані і мають посвідчення на право обслуговування посудин.

11.8.3. Періодична перевірка знань персоналу, обслуговуючого посудини, повинна проводитися не рідше 1 разу в 12 місяців.

Позачергова перевірка знань проводиться:

  • при переході на інше підприємство;

  • в разі внесення змін в інструкцію по режиму роботи і безпечному обслуговуванню посудин;

  • за вимогою інспектора Держнаглядохоронпраці або відповідального по нагляду за технічним станом і експлуатацією посудин.

11.8.4. Експлуатація і зберігання балонів на об'єктах роздрібної торгівлі повинні проводитися відповідно до вимог інструкції, затвердженої в установленому порядку.

11.8.5. При експлуатації балонів газ, що знаходиться в них, забороняється опрацьовувати повністю.

Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше 0,05  МПа (0,5 кГс/см2).

11.8.6. Випуск газів з балонів в ємності з меншим робочим тиском повинен провадитися через редуктор, призначений для даного газу і пофарбований в відповідний колір.

11.8.7. Балони з газом можуть зберігатися як в спеціальних приміщеннях, так і на відкритому повітрі, в останньому випадку вони повинні бути захищені від атмосферних опадів і сонячних променів.

11.8.8. Балони з газом, установлені в приміщеннях, повинні знаходитися на відстані не менше 1 м від радіаторів опалення та інших опалювальних приладів і печей і не мен­ше 5 м – від джерел тепла з відкритим вогнем.

11.8.10. Заповнені балони з насадженими на них башмаками повинні зберігатися в вертикальному положенні. Для запобігання від падіння балони повинні встановлюватися в спеціально обладнані гнізда, клітки або огороджуватися бар'єром.

11.8.11. Балони, що не мають башмаків, можуть зберігатися в горизонтальному положенні на дерев'яних рамах чи стелажах.

При зберіганні на відкритих площадках дозволяється укладати балони з башмаками в штабелі з прокладками із мотузки, дерев'яних брусків або гуми між горизонтальними рядами. Вентилі балонів повинні бути повернуті в один бік.

11.8.12. Переміщення балонів в пунктах наповнення і споживання газів повинно відбуватися на спеціально пристосованих для цього візках або за допомогою інших пристроїв.

11.8.13. Перевезення заповнених газами балонів повинно виконуватися на ресорному транспорті чи на автокарах в горизонтальному положенні, обов'язково з прокладками між балонами.

Всі балони під час перевезення повинні вкладатися вентилями в один бік.

Дозволяється перевезення балонів в спеціальних контейнерах, а також без контейнерів у вертикальному положенні, обов'язково з прокладками між ними і огородженням від можливого падіння.

11.8.14. Транспортування і зберігання балонів повинні виконуватися з навернутими ковпаками.