Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаток до курсової..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
369.28 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоді та спорту України

Київський національний торговельно-економічний університет

Вище комерційне училище

Дослідницько-пошукова робота до творчої роботи

Тема: «Короп фарширований»

Спеціальність: «Кухар»

Кваліфікація: «5 розряд»

Виконав учень: Пку-221

Кубішин Владіслав Валерійович

Викладач : Ілюшко Світлана Федорівна

Майстер виробничого навчання:

План

1.Обгрунтування використання нових видів сировини (різноманітних добавок) при приготуванні страви . Розроблення технологічної картки.

2. Технологічна схема приготування страви з обґрунтуванням виконаних операцій.

3. Типові помилки та шляхи їх попередження при приготуванні страви.

4. Рекомендації кваліфікованого кухаря.

5. Документація матеріально-відповідальної особи.

6.Список використаної літератури.

  1. В зв’язку з чим використовують біологічно активні добавки?

Н ам з вами очевидно, що сучасна людина віддалилася від природи настільки, що найчастіше й не дуже розуміє, що таке природа. Але ж споконвічно людина була створена таким чином, що повноцінно функціонувати могла лише у симбіозі із природою, споживаючи з їжею повний спектр натуральних продуктів, що включали в себе необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів, вітамінів і калорій. Поживність добового раціону наших предків була, як мінімум удвічі вище нашої, але й витрачали вони енергію в значно більшому обсязі завдяки фізичній праці. Наш спосіб життя й харчування такий, що фізична активність стала набагато меншою, а обсяг і, особливо, поживність їжі значно зменшилися. При цьому ми недоодержуємо з їжею багатьох необхідних нам речовин. Коли вперше вчені звернули на це увагу – з’явилися вітаміни. Згодом прийшло розуміння, що заповнити нестачу багатьох речовин, не збільшуючи при цьому поживність їжі, можна тільки використовуючи спеціальні препарати – біологічно активні добавки.

Що таке бад?

БАД – біологічно активні харчові добавки – комплекс біологічно активних речовин, які одержують із мінеральної, рослинної або тваринної сировини. БАДи призначені для вживання одночасно з їжею або введення до складу харчових продуктів. Біодобавки можуть випускатися в таблетках, капсулах і розчинах. Важливо враховувати, що БАДи не є ліками й вводяться в харчовий раціон тільки з метою регуляції функцій організму в рамках фізіологічних норм.

Усі баДи ділять на нутрицевтики й парафармацевтики

Нутрицевтики – харчові добавки у вигляді додаткових джерел вітамінів, мікроелементів і макроелементів, амінокислот, білків, жирів, вуглеводів і деяких інших речовин, які необхідні для нашої життєдіяльності. Нутрицевтики створені для оптимізації харчування здорової людини, ліквідації дефіциту харчових речовин, а щодо також хворої людини, то - задовільнити її потреби у харчових речовинах.

Парафармацевтики – від латинського «пара» (поруч) і "фармацевтики" (лікарські засоби) – це харчові добавки, які здатні регулювати деякі процеси в нашому організмі й застосовуються з метою профілактики певних хвороб або допоміжної терапії в комплексі з ліками. На відміну від нутрицевтиків парафармацевтики набагато ближче до ліків, адже більшість компонентів, що містяться в парафармацевтиках, використовуються в складі лікарських засобів. Але в парафармацевтиках, ці речовини, не перевищують терапевтичну дозу, тому при прийманні парафармацевтиків не повинні виникати побічні реакції.

Для чого потрібні баДи?

Насамперед, не слід ставитися до біодобавок як до ліків, тому що вони не здатні вилікувати людину , але яке в чомусь допомогти вони все-таки можуть… Ні для кого не секрет, що багато факторів навколишнього світу здатні впливати на наш організм. От, наприклад, уживання кави й чаю зменшує здатність організму накопичувати вітаміни, мінерали й мікроелементи. Викурювання лише однієї сигарети в добу знижує кількість вітаміну С на 30-100 мг. Уживання алкоголю негативно впливає на засвоєння вітамінів і мінералів. Саме у таких ситуаціях можуть надати свою допомогу біодобавки. Звичайно, відразу до сигарет БАДи не викликають і відмовитися від чарочки за святковим столом теж не змусять, зате допомагають поповнити нестачу вітамінів, які ми недоотримуємо з їжею.

Зараз випускають біологічно активні добавки до їжі, полівітамінні й вітамінно-мінеральні комплекси, які, як стверджують їх виробники, просто необхідні школярам, студентам, вагітним жінкам, людям похилого віку, а також людям, що піддаються підвищеному нервово-психічному й фізичному навантаженню. БАДи можуть застосовуватися з метою профілактики захворювань. Також вони допомагають реабілітуватися після важкого курсу лікування. Справжня біодобавка покликано допомогти нам у лікуванні (але не лікувати!), зміцнити здоров’я, підвищити якість життя.

Кілька десятиліть існування у світі харчових добавок привели до розуміння того, що найбільш ефективним і прогресивним напрямком буде випуск добавок не з одним-двома головними компонентами, а створення комплексних систем, розрахованих на вирішення конкретних проблем. Таким є, наприклад, склад біодобавок «Здорове волосся», «Міцні нігті», «Жіноче здоров’я» та інші. У такі комплекси входять, як правило, вітаміни, мікроелементи, екстракти трав, амінокислоти та інше.