Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

11.6. Інвентар та інструменти, спецодяг

11.6.1. Інвентар та інструменти повинні бути виготовлені з матеріалів, дозволених органами охорони здоров'я для контакту з харчовими продуктами, які легко піддаються миттю і дезинфекції.

11.6.2. Колоди для розрубу м'яса і риби, розбиральні дошки повинні бути виготовлені з твердих порід дерева, з гладкою поверхнею, без тріщин.

11.6.3. Колода для розрубу м'яса повинна встановлюватися на хрестовині або спеціальній підставці, зовні фарбуватися олійною фарбою, щодня по закінченні роботи зачищатися ножем і посипатися сіллю. Періодично колоду спилюють і обстругують.

Для кожного виду продуктів повинні бути окремі розбиральні дошки і ножі з чіткою маркіровкою, які повинні зберігатися в відповідних відділах на спеціально відведених місцях.

11.6.4. Гаки для підвішування м'яса повинні бути виготовлені з нержавіючої сталі (допускаються і лужені гаки).

11.6.5. Для збору відходів і сміття в приміщеннях магазинів повинні бути металеві чи пластмасові педальні бачки з кришками.

Прибиральний інвентар торгових, складських та інших приміщень (тази, відра, щітки та ін.) повинен бути маркований, закріплений за окремими приміщеннями, зберігатися окремо в закритих, спеціально виділених для цього шафах або стінних нішах.

Для прибирання камер для охолодження, холодильних шаф, торгових вітрин, що охолоджуються, прилавків і полиць повинен бути спеціально визначений для цього маркірований інвентар.

11.6.6. Ножі, молотки повинні мати гладкі, без задирок, зручні і міцні насаджені дерев'яні рукоятки. Різальні частини ножів необхідно заточувати регулярно і своєчасно. Ножі і мусати повинні мати на рукоятках запобіжні виступи.

11.6.7. Кравецькі ножиці для розрізання сукняних тканин повинні бути легкими, добре наточеними, довжиною до 180 мм.

11.6.8. Абразивні інструменти. Експлуатація заточуваль­ного верстату і застосування абразивного інструменту повинні задовольняти вимогам ГОСТ 12.3.028-82.

11.6.9. Абразивні круги повинні бути замкнуті в кожухи.

Верстати повинні мати підручники і захисний екран, шарнірно з'єднаний з кронштейном, який має блокувальний пристрій. Перед установкою абразивні круги повинні бути випробувані.

Під час роботи на абразивному крузі необхідно слідкувати за тим, щоб зазор між абразивним кругом і підручником не перевищував 3 мм; якщо зазор понад 3 мм – негайно припинити роботу.

Краї підручника з боку круга повинні бути без вибоїн, відколів і інших дефектів.

Не допускається застосування абразивних кругів, що мають ушкодження і дають при простукуванні деренчливий звук, забороняється заточувати деталі боковою (торцевою) поверхнею круга, а також застосовувати абразивний інструмент кустарного виготовлення.

Підручники необхідно установлювати так, щоб верхня точка зіткнення виробу знаходилася вище горизонтальної площини, яка проходить через центр круга, але не більше ніж на 10 мм.

Під час роботи на заточувальному верстаті робітник повинен знаходитися збоку, а не напроти круга.

11.6.10. На роботах, пов'язаних з забрудненням чи здійснюваних в несприятливих температурних умовах, працівникам торгівлі повинні видаватися безкоштовно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту за установленими нормами відповідно до НАОП 7.1.00-2.02-80.

Спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.4. 011-89.

11.6.11. Продавцям по продажу продовольчих і непродовольчих товарів при постійній роботі в неопалених приміщеннях, палатках, кіосках, ларьках або при розносній (розвізній) торгівлі повинні додатково видаватися безкоштовно теплий спецодяг, спецвзуття (куртка бавовняна на утеплювальній прокладці, валянки, калоші на валянки).

11.6.12. Власник (керівник) компенсує працівнику видатки на придбання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо установлений нормами строк видавання цих засобів порушено і робітник був вимушений придбати їх за власні кошти.

В разі дострокового зношення цих засобів не з вини робітника власник (керівник) зобов'язаний замінити їх за свій рахунок.

11.6.13. Робітникам торгівлі, які стикаються при роботі з харчовими продуктами, повинні видаватися безкоштовно санітарний одяг, санітарне взуття і санприладдя за установленими нормами відповідно до НАОП 7.1,00-2.01-83, НАОП 7.1.00-5.01-83.