Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

13.5. Захист від статичної електрики і вторинних проявів блискавки

13.5.1. Все технологічне і транспортне обладнання, де можуть накопичуватися заряди статичної електрики, з метою її відводу, повинно бути надійно заземлено і становити собою єдиний нерозривний на всій довжині електричний ланцюг, що приєднується не рідше ніж через 25 м до заземлювального пристрою.

13.5.2. З систем обладнання, що знаходиться в ланцюзі, треба виділяти і заземляти (незалежно від заземлення всього ланцюга) повітродувки та інші пристрої, що є джерелами інтенсивного і швидкого виникнення небезпечних потенціалів статичної електрики.

13.5.3. На кожному об'єкті повинні бути складені інструкції по експлуатації системи захисту від статичної електрики, що враховують особливості даного об'єкта, а також системи захисту від вторинних проявів блискавки.

13.6. Зарядка акумуляторних батарей

13.6.1. Зарядка акумуляторних батарей повинна виконуватися в спеціально для цього призначених приміщеннях.

13.6.2. Забороняється:

  • входити в акумуляторну з відкритим вогнем (запаленим сірником, цигаркою та ін.);

  • користуватися в акумуляторній електронагрівальними приладами (електроплитками і т. ін.).

13.6.3. В акумуляторній і тамбурі забороняється Власто-вувати вимикачі, запобіжники і штепсельні розетки, а також випрямні пристрої, мотор-генератори, електродвигуни та ін.

13.6.4. Експлуатаційне обслуговування акумуляторної батареї виконується спеціально підготовленим персоналом з групою по електробезпеці не нижче ІІІ.

13.6.5. Припливно-витяжна вентиляція зарядного примі-щення повинна забезпечувати семикратний обмін повітря на годину.

Включення вентиляції зарядного приміщення в загальну вентиляцію забороняється.

13.6.6. Відсмоктування газів повинно виконуватися як з верхньої, так і з нижньої зон приміщення, причому відсмоктування з верхньої зони повинно бути більш інтенсивним.

13.6.7. Приготовляючи кислотний електроліт, необхідно:

  • сірчану кислоту змішувати з дистильованою водою в спеціальних посудинах (керамічних, пластмасових тощо);

  • кислоту з бутлів виливати у воду за допомогою спеціальних пристроїв. Переливати кислоту вручну, а також вли­вати воду в кислоту забороняється.

13.6.8. При виготовленні лужного електроліту флакон з лугом треба відкривати обережно, без застосування великих зусиль.

Щоб полегшити відкривання флакона, пробка якого залита парафіном, дозволяється прогрівати горловину фла­кона ганчіркою, змоченою в гарячій воді.

13.6.9. Великі шматки їдкого калію необхідно розколювати, покриваючи їх чистою тканиною. Наливши в чисту сталеву, фарфорову чи пластмасову посудину дистильовану воду, необхідно за допомогою сталевих щипців, пінцета або металевої ложки покласти туди шматки подрібненого їдкого калію і перемішувати сталевою чи скляною паличкою до повного розчинення.

Робочі, які приготовляють електроліт, повинні бути одягнуті в захисний одяг (кислотостійкий костюм, захисні окуляри і гумові рукавички). Штани костюма повинні одягатися поверх халяв чобіт.

13.6.10. Пролита кислота повинна бути негайно знешкоджена розчином їдкого калію, розчином поташу або соди.

13.6.11. Електроліт, пролитий на стелажі, потрібно витерти ганчіркою, змоченою в нейтралізованому розчині, а пролитий на підлогу – спочатку посипати тирсою і зібрати, після цього змочити це місце нейтралізованим розчином і протерти сухими ганчірками.

13.6.12. Акумуляторні батареї, які установлюються для зарядки, з'єднують між собою щільно прилеглими (притиснутими) затискачами (для кислотних акумуляторних батарей) або плоскими наконечниками (для лужних акумуляторних батарей), які мають надійний електричний контакт, що вик­лючає можливість іскріння.

З'єднувати затискачі акумуляторних батарей дротом "закруткою" забороняється.

13.6.13. Контроль за ходом зарядки повинен здійснюватися тільки за допомогою контрольних приладів (термометра, навантажувальної вилки, ареометра тощо).

13.6.14. Напруга акумуляторних батарей повинна перевірятися тільки навантажувальною вилкою. Перевіряти акумуляторну батарею коротким замиканням забороняється.

13.6.15. Для огляду акумуляторних батарей використо-вують переносні електричні лампи напругою до 42 В. Переносні електролампи повинні задовольняти вимогам діючих ПТЕ і ПТБ.

13.6.16. Випрямні установки, що застосовуються для зарядки акумуляторних батарей, повинні мати з боку перемінного струму розділювальний трансформатор і апарат захисту.

13.6.17. З'єднувальні муфти на зарядних агрегатах повинні бути огороджені запобіжними сітками.

13.6.18. В приміщеннях зарядної повинні бути захисні засоби (гумові калоші, рукавички, гумовий чи вовняний фартух, інструмент з ізольованими ручками); скляний чи фарфоровий кухоль ємністю 1,5 – 2 л з носиком для виготовлення електроліту і доливання його в посудини; нейтралізуючий розчин соди (5 %) для кислотних батарей і борної кислоти або оцтової есенції (одна частина есенції на шість частин води) для лужних батарей.

13.6.18. На всіх посудинах повинні бути зроблені чіткі написи з найменуванням вмісту.