Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oTVET_PO_ODS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Строки досудового слідства по кримінальних справах, порядок і умови їх продовження. Зміст постанови про порушення клопотання про продовження строків досудового слідства.

Своєчасне та бистре проведення слідства є однією із найважливіших умов успішного розкриття злочину, правильного вирішення справи і забезпечення прав та інтересів учасників процесу.

У зв’язку з цим КПК передбачає чіткі і конкретні строки досудового слідства (ст. 120 КПК).

Досудове слідство у кримінальних справах повинно бути закінчено протягом двох місяців. В цей строк включається час з моменту порушення справи до направлення її прокуророві з обвинувальним висновком чи постановою про передачу справи до суду для розгляду питання про застосування примусових заходів медичного характеру або до закриття чи зупинення провадження в справі. Цей строк може бути продовжено районним, міським прокурором, військовим прокурором армії, флотилії, з'єднання, гарнізону та прирівняним до них прокурором у разі неможливості закінчити розслідування — до трьох місяців.

В особливо складних справах строк досудового слідства, встановлений частиною 1 цієї статті, може бути продовжено прокурором Автономної Республіки Крим, прокурором області, прокурором міста Києва, військовим прокурором округу, флоту і прирівняним до них прокурором або їх заступниками на підставі мотивованої постанови слідчого — до шести місяців.

Далі продовжувати строк досудового слідства можуть лише у виняткових випадках Генеральний прокурор України або його заступники.

При поверненні судом справи для провадження додаткового слідства, а також відновленні закритої справи строк додаткового слідства встановлюється прокурором, який здійснює нагляд за слідством, в межах одного місяця з моменту прийняття справи до провадження. Дальше продовження зазначеного строку провадиться на загальних підставах.

Правила, викладені в цій статті, не поширюються на справи, в яких не встановлено особу, що вчинила злочин. Перебіг строку слідства в таких справах починається з дня встановлення особи, яка вчинила злочин.

При продовженні строків слідства складається постанова, яку затверджує відповідний прокурор, що вправі продовжити строки.

Відповідно до вимог спільної вказівки ГПУ, МВС, СБУ, ДПА «Про дотримання встановлених законом строків досудового слідства та тримання обвинувачених під вартою» від 27.04.04 при продовженні строків у постанові (поданні) зазначати у яких межах установлено даний строк (до скількох місяців) не вказуючи дату його закінчення.

Постанова про порушення клопотання щодо продовження досудового слідства повинна містити таку інформацію:

Дату вчинення кожного злочину, коротку фабулу, коли й ким порушено справу, за якою статтею, дані про рух справи з часу її порушення (дати зупинення слідства, об’єднання кримінальних справ в одне провадження, передачі справи з одного органу до іншого). Якщо справа поверталась на додаткове розслідування, вказати дати її направлення прокурору, до суду, винесення постанови (ухвали) про повернення справи на додаткове розслідування.

Дати затримання підозрюваних, звільнення чи взяття під варту, анкетні дані кожного заарештованого, стосовно неповнолітніх обвинувачених указувати: рід заняття на час вчинення злочину, чи перебував на обліку в кримінальній міліції у справах неповнолітніх, підстави, наявність громадського вихователя, дані про батьків.

Коли, за якою статтею КК пред’явлено обвинувачення, його коротка фабула стосовно кожного обвинуваченого та його показання. Які конкретно зібрані докази по кожному епізоду злочинної діяльності (коротко викласти їх суть, не обмежуючись посиланням на протоколи).

Стан на якому перебуває досудове слідство, обсяг необхідної роботи та орієнтовні строки всіх зазначених заходів, причини, які затримують час слідства.

При повторному порушенні клопотання про продовження строків вказати, чи виконано слідчі дії вказані у попередньому клопотанні, їх результат, які причини невиконання та вжиті у зв’язку з цим заходи впливу.

Постанову про продовження строку слідства підписувати:

Перед прокурором району (міста) – начальнику слідчого підрозділу , а слідчому прокуратури самостійно.

Перед прокурором області:

  • у справах, що перебувають в провадженні слідчих прокуратури – прокурору що здійснює нагляд

  • у справах що перебувають в провадженні ОВС, СБУ та податкової міліції начальнику слідчого підрозділу і прокурору, що здійснює нагляд.

Перед Генеральним прокурором України.

  • у справах, що перебувають в провадженні слідчих прокуратури – прокурору області;

  • у справах що перебувають в провадженні ОВС, СБУ та податкової міліції начальнику слідчого підрозділу і прокурору області.

Для вирішення питання про продовження строків слідства слідчий зобов’язаний звернутися з постановою про порушення клопотання до прокурора, який здійснює нагляд:

За 5 днів до завершення 2-х місячного строку;

За 10 днів при продовженні строку слідства від 4 до 6 місяців за погодженням з прокурором, який здійснює нагляд;

За 15 днів при продовженні строків понад 6 місяців за погодженням з прокурором області.

Разом з клопотанням про продовження строків надається:

Окрема довідка про докази;

Пояснення про причини, внаслідок яких виникла необхідність продовження процесуальних строків;

План розслідування справи;

Копія постанови про створення слідчо-оперативної групи з урахуванням слідчих дій, які необхідно виконати;

Протокол оперативної наради у прокурора, який підтримав клопотання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]