Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oTVET_PO_ODS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Форма і зміст процесуальних актів, які відносяться до основних положень досудового слідства.

Загальні положення досудового слідства можна розглянути як встановлені законом і обумовлені принципами кримінального процесу правила, що виражають характерні особливості досудового слідства, як самостійної стадії процесу, і визначають найбільш суттєві вимоги, що пред’являються до порядку провадження слідчих дій та прийняття рішень незалежно від характеру розслідуваної кримінальної справи і кількості осіб, які притягаються до кримінальної відповідальності. Загальні положення досудового слідства містять правові положення, що забезпечують єдиний і обов’язковий по всіх кримінальних справах процесуальний порядок розслідування. Основні положення досудового слідства викладені у главі 11 КПК України (ст. ст. 111-130 КПК).

Стаття 111. Провадження досудового слідства - (загальна норма, не передбачає складання процесуальних актів).

Стаття 112. Підслідність - передбачає можливість винесення постанов про визначення підслідності та про передачу кримінальної справи за підслідністю (більш детально див. питання № 18).

Стаття 113. Початок провадження досудового слідства - (загальна норма).

Стаття 114. Повноваження слідчого – передбачає можливість надання слідчим доручення і вказівок про провадження розшукових та слідчих дій і вимагати від органів дізнання допомоги при провадженні окремих слідчих дій. Такі доручення і вказівки слідчого є для органів дізнання обов'язковими і підлягають виконанню в десятиденний строк (більш детально див. питання № 18).

Стаття 114-1. Повноваження начальника слідчого відділу – передбачає надання письмових вказівок.

Стаття 115. Затримання слідчим підозрюваного у вчиненні злочину – складається протокол про затримання підозрюваного (більш детально див. питання № 40).

Стаття 116. Місце провадження досудового слідства – передбачає необхідність передачі справи за підслідністю (більш детально див. питання № 18).

Стаття 117. Розв'язання спорів про підслідність

Стаття 118. Окремі доручення – надання окремого доручення (дивись вище)

Стаття 119. Провадження слідства в справі декількома слідчими – постанова прокурора про призначення в справі декількох слідчих (більш детально див. питання № 20).

Стаття 120. Строки досудового слідства – постанова про порушення клопотання про продовження строків слідства (більш детально див. питання № 21).

Стаття 121. Недопустимість розголошення даних досудового слідства - у необхідних випадках слідчий попереджає свідків, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, захисника, експерта, спеціаліста, перекладача, понятих, а також інших осіб, які присутні при провадженні слідчих дій, про обов'язок не розголошувати без його дозволу даних досудового слідства. Винні в розголошенні даних досудового слідства несуть кримінальну відповідальність за статтею 387 КК України

Стаття 122. Порядок роз'яснення прав потерпілому – постанова про визнання особи потерпілою у якій роз’яснюються права (більш детально див. питання № 33).

Стаття 123. Визнання цивільним позивачем – постанова про визнання цивільним позивачем (більш детально див. питання № 53)

Стаття 124. Притягнення як цивільного відповідача – постанова при притягнення цивільного відповідача (більш детально див. питання № 54);

Стаття 125. Обов'язок забезпечення цивільного позову і передбаченої законом конфіскації майна – постанова про накладення арешту на майно (більш детально див. питання № 39)

Стаття 126. Порядок забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна (більш детально див. питання № 39)

Стаття 127. Залучення понятих – (загальна норма)

Стаття 128. Залучення перекладача - слідчий роз'яснює перекладачеві його обов'язки і попереджає про кримінальну відповідальність за відмову виконати обов'язки перекладача, а також за завідомо неправильний переклад, про що відбирає від нього підписку.

Стаття 128-1. Участь спеціаліста при проведенні слідчих дій - перед початком слідчої дії, в якій бере участь спеціаліст, слідчий пересвідчується в особі та компетентності спеціаліста, з'ясовує його стосунки з обвинуваченим і потерпілим та роз'яснює спеціалістові його права й обов'язки. Про виконання слідчим цих вимог зазначається у протоколі слідчої дії.

Стаття 129. Розгляд клопотань слідчим – постанова про часткове задоволення клопотання або про його відхилення (див. питання № 24)

Стаття 130. Постанова слідчого і прокурора – не передбачає винесення конкретних процесуальних актів, загальні вимоги до змісту постанови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]