Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oTVET_PO_ODS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Форма і зміст процесуальних актів прокурора на стадії порушення кримінальної справи.

На стадії порушення кримінальної справи прокурор здійснює нагляд за точним дотриманням и виконанням законів органами і службовими особами, уповноваженими порушувати кримінальні справи.

Відповідно до ст. 100 КПК України нагляд за законністю порушення справи здійснює прокурор. Слідчий і орган дізнання зобов'язані не пізніше доби направити прокуророві копію постанови про порушення кримінальної справи або про відмову в порушенні такої справи. Якщо справу порушено без законних підстав, прокурор закриває її, а у випадках, коли в цій справі ще не провадилося слідчих дій, скасовує постанову про порушення справи.

У разі безпідставної відмови в порушенні справи слідчим або органом дізнання прокурор своєю постановою скасовує постанову слідчого або органу дізнання і порушує справу.

Тобто прокурор повинен здійснювати нагляд за дотриманням законів при порушенні справи чи при відмові для того, щоб по заявам та повідомленням про злочини не допустити незаконного і необґрунтованого порушення справи.

  1. Форма і зміст протоколу огляду місця події.

Відповідно до ст. 84 КПК при провадженні слідчих дій під час досудового слідства і дізнання, в судових засіданнях ведуться протоколи. Загальні реквізити протоколів визначені у ст. 85 КПК.

Огляд – передбачена законом слідча дія з метою безпосереднього сприйняття, виявлення, вивчення і фіксації слідчим стану, властивостей та ознак об’єктів, можливо пов’язаних із вчиненням злочину.

Ретельний та якісний огляд місця подія запорука розкриття злочину.

Мета огляду:

  • виявлення слідів, речових доказів – носіїв інформації;

  • імовірне встановлення механізму злочину та інших обставин, що доказове значення;

  • фіксація всього виявленого у тій послідовності і у тому вигляді, у якому спостерігалося під час проведення слідчої дії;

Відповідно до ст. 190 КПК з метою виявлення слідів злочину та інших речових доказів, з'ясування обстановки злочину, а також інших обставин, які мають значення для справи, слідчий проводить огляд місцевості, приміщення, предметів та документів.

Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до порушення кримінальної справи. В цих випадках, при наявності для того підстав, кримінальна справа порушується негайно після огляду місця події.

Про результати огляду слідчий складає протокол.

Огляд житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою судді. Постанова судді оскарженню не підлягає.

У невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, а також за письмовою згодою володільця огляд житла чи іншого володіння особи може бути проведено без постанови судді.

Для проведення у невідкладних випадках огляду місця події в житлі чи іншому володінні особи, який здійснюється за її заявою або повідомленням про вчинений щодо неї злочин, а так само у разі відсутності цієї особи або неможливості отримати від неї згоду на проведення невідкладного огляду місця події, рішення суду не потребується.

Огляд проводиться в присутності не менше двох понятих і, як правило, удень.

Слідчий може запросити для участі в огляді спеціалістів, не заінтересованих в результатах справи.

В необхідних випадках слідчий проводить вимірювання, складає план і креслення оглянутого місця та окремих предметів, а також по можливості фотографує їх.

Органи внутрішніх справ зобов'язані подавати слідчому допомогу в проведенні огляду. ( ст. 191 КПК)

Приклад:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]