Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oTVET_PO_ODS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Підстави винесення, форма і зміст постанови про порушення кримінальної справи.

Орган дізнання, слідчий, прокурор, суддя зобов’язані приймати заяви та повідомлення про вчинення злочинів, але порушувати кримінальні справи кожен з них зобов’язаний у межах власної компетенції, які визначаються як характером територіальної підслідності (підсудності) так і характером злочину.

Зокрема суддя має право порушувати лише справи, про злочини передбачені ст. 27 ч.1 КПК.

Відповідно до ст. 94 КПК України приводами до порушення кримінальної справи є:

1) заяви або повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян;

2) повідомлення представників влади, громадськості або окремих громадян, які затримали підозрювану особу на місці вчинення злочину або з поличним;

3) явка з повинною;

4) повідомлення, опубліковані в пресі;

5) безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину.

Справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.

При наявності приводів і підстав, зазначених у статті 94 КПК, прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані винести постанову про порушення кримінальної справи, вказавши приводи і підстави до порушення справи, статтю кримінального закону, за ознаками якої порушується справа, а також дальше її спрямування.

Якщо на момент порушення кримінальної справи встановлено особу, яка вчинила злочин, кримінальну справу повинно бути порушено щодо цієї особи.

Після порушення справи:

1) прокурор направляє справу для провадження досудового слідства або дізнання;

2) слідчий починає досудове слідство, а орган дізнання починає дізнання;

3) суд справу про злочин, зазначений у частині першій статті 27 КПК, призначає до розгляду.

Постанова про порушення справи окрім даних передбачених ст. 130 КПК (місце, час, посада особи, що виносить постанову, справа, обґрунтування прийнятого рішення, посилання на відповідні статті КПК) повинна мати в описовій частині данні про приводи та підстави до порушення кримінальної справи. У резолютивній частині наводиться зміст прийнятого рішення, стаття та частина КК України, за ознаками яких порушено справу. Якщо постанова виноситься слідчим або дізнавачем у резолютивній частині вказується і про прийняття справи до свого провадження.

У разі порушення кримінальної справи прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані вручити копію відповідної постанови особі, щодо якої порушено справу, та потерпілому негайно. При неможливості негайного вручення копія постанови вручається не пізніше трьох діб з моменту її винесення.

У разі неможливості вручення зазначеним особам копії постанови про порушення кримінальної справи протягом строків, визначених частиною 1 цієї статті, через їх хворобу, неможливість встановлення місця перебування чи з інших поважних причин, копія

постанови вручається протягом трьох діб з моменту явки, приводу чи встановлення місця перебування цих осіб.

Якщо особа відмовляється одержати копію постанови про порушення кримінальної справи, прокурор, слідчий, особа, яка провадить дізнання, або суддя складають відповідний протокол. (ст. 98-2 КПК)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]