Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oTVET_PO_ODS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Форма і зміст протоколів ознайомлення обвинуваченого із постановою про призначення експертизи і висновком експерта.

При призначенні і проведенні експертизи обвинувачений має право (ст.. 197 КПК) заявити відвід експертові, просити про призначення експерта з числа вказаних ним осіб, просити про постановку перед експертизою додаткових питань, давати пояснення експертові, пред'являти додаткові документи, ознайомлюватися з матеріалами експертизи і висновком експерта після закінчення експертизи, заявляти клопотання про призначення нової або додаткової експертизи.

Обвинуваченому за його клопотанням слідчий може дозволити бути присутнім при проведенні експертом окремих досліджень і давати пояснення. Слідчий повинен ознайомити обвинуваченого з постановою про призначення експертизи і роз'яснити йому його права, встановлені цією статтею, про що складається протокол з додержанням вимог статті 85 КПК.

Постанова про призначення судово-психіатричної експертизи не оголошується обвинуваченому в тих випадках, коли його психічний стан робить це неможливим.

У випадках, коли експертиза призначається до притягнення особи як обвинуваченого, правила цієї статті застосовуються до підозрюваного у вчиненні злочину.

Знайомлячи обвинуваченого (нідозрюваного) з постановою про призначення експертизи, слідчий має роз'яснити мету експертизи та питання, які ставляться перед експертом, з'ясувати, чи немає в обвинуваченого якихось клопотань з цього приводу. Усні заяви заносяться до протоколу,, письмові приєднуються до справи. Заяви і клопотання обвинуваченого мають бути розглянуті слідчим відповідно до ст. 129 КПК України протягом трьох діб і або ж задовольняються, або ж слідчий виносить мотивовану постанову про відмову в їх задоволенні, знайомлячи з нею обвинуваченого і роз'яснюючи йому право на оскарження прийнятого рішення прокуророві.

Отримавши висновки експерта, слідчий знайомить з ними обвинуваченого, про що складається протокол. При цьому знову ж таки з'ясовується, чи має обвинувачений заяви та клопотання. Подані заяви і клопотання розглядаються в згаданому вище порядку.

П Р О Т О К О Л

ознакомления обвиняемого с постановлением о назначении экспертизы и

разъяснении в связи с этим процессуальных прав.

г. Донецк 30 декабря 2003 г.

Старший следователь прокуратуры Киевского района г. Донецка юрист 3 класса Курило Д.Н., в связи с расследованием уголовного дела № 04-28737 в соответствии с требованиями ст. 197 УПК Украины объявил обвиняемому по ст. 115 ч.1 УК Украины Дубограеву Олегу Васильевичу о том, что по его делу назначена медико-криминалистическая экспертиза и ознакомил его с постановлением от 18.12.2003 г. и разъяснил, что он в связи с этим, согласно ст. 197 УПК Украины, имеет право:

  1. Заявить отвод эксперту.

  2. Просить о назначении эксперта из числа указанных лиц.

  3. Просить о постановке перед экспертизой дополнительных вопросов.

  4. Давать объяснения эксперту.

  5. Предъявить дополнительные документы.

  6. Ознакомиться с материалами экспертизы и заключением эксперта после окончания экспертизы.

  7. Заявить ходатайство о назначении новой или дополнительной экспертизы.

  8. С разрешения лица, производящего расследование, присутствовать при производстве экспертом отдельных исследований и давать объяснения эксперту.

Обвиняемый Дубограев О.В., ознакомившись с постановлением о назначении экспертизы и изучив предоставленные ему права, заявил: права разъяснены и понятны, с постановленим ознакомлен, заявлений и ходатайств не имею (пишет собстьвенноручно).

Ознакомление обвиняемого с постановлением о назначении экспертизы и разъяснение ему в связи с этим процессуальных прав производилось в помещении прокуратуры Киевского района г. Донецка, в кабинете № 6, о чем в соответствии с требованиями ст. ст. 85, 197 УПК Украины составлен настоящий протокол.

Протокол мной прочитан, записан верно, замечаний и дополнений нет.

Обвиняемый ______________________ О.В. Дубограев

Старший следователь прокуратуры

Киевского района г. Донецка

юрист 3 класса ______________ Д.Н. Курило

аналогичным образом оформляется протокол об ознакомлении с заключсением експертизы.

Стаття 202 КПК Пред’явлення обвинуваченому матеріалів експертизи

Під матеріалами експертизи слід розуміти як висновок експерта, так і додатки до нього: схеми, рисунки, пояснення, довідки, окремі відомості щодо застосованої методології дослідження. Не слід вважати матеріалами експертизи досліджувані експертом речові докази. Вони є окремим видом доказів. Зважаючи на це, слідчий знайомить обвинуваченого саме з юридичним документом — висновком експерта та додатками до нього, які не мають самостійного доказового значення. Інші докази у справі, в тому числі і речові докази, на основі яких були зроблені висновки експерта, пред'являються обвинуваченому по закінченні розслідування в числі всіх інших матеріалів кримінальної справи.

Зауважимо, що захисник обвинуваченого може бути присутнім при проведенні будь-яких слідчих дій, в яких бере участь його підзахисний. Тому слідчий за наявності клопотання обвинуваченого знайомить його з висновком експерта в присутності захисника.

Матеріали судово-психіатричної експертизи самого обвинуваченого обвинуваченому не пред'являються, якщо психічний стан останнього не дозволяє йому зрозуміти зміст і значення висновку експерта. Вони надаються для ознайомлення захисникові обвинуваченого.

Строки пред'явлення матеріалів експертизи для ознайомлення законом не встановлені, а отже визначаються самим слідчим з тим розрахунком, щоб обвинувачений і захисник мали змогу не лише ознайомитись з висновком експерта, а й скористатись наданими їм правами на досудовому слідстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]