Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oTVET_PO_ODS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Форма і зміст процесуальних актів, які складаються під час провадження досудового слідства про діяння неосудних або обмежено осудних осіб.

При досудовому слідстві провадяться всі необхідні слідчі дії для всебічного і повного з'ясування обставин вчиненого суспільно небезпечного діяння й особи того, хто його вчинив, а також обставин, які характеризують цю особу та її психічне захворювання.

По закінченні досудового слідства, якщо буде встановлено неосудність або обмежену осудність особи, що вчинила суспільно небезпечне діяння, складається постанова про направлення справи до суду для вирішення питання про застосування примусових заходів медичного характеру. В постанові повинні бути викладені всі обставини, які підтверджують вчинення цією особою суспільно небезпечного діяння, а також дані, які підтверджують, що ця особа захворіла на психічну хворобу. Ця постанова разом зі справою надсилається прокуророві.

Приклад

Постанову "Затверджую"

Прокурор м. Енська,

радник юстиції

(дата) (підпис)

Постанова про направлення справи до суду для вирішення питання про застосування примусових заходів медичного характеру

м. Енськ Дата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А.Р., розглянувши матеріали кримінальної справи, порушеної за фактом крадіжки грошових коштів (сума) з каси і хуліганства за ознаками злочинів, передбачених чч. З, 4 ст. 81 і ч. 2 ст. 206 КК України,

встановив:

Захаров М.П., який раніше працював столяром в Енському міськторзі, в ніч з 3 на 4 грудня 199_р. виламав вхідні двері в касу Енського міськторогу з метою викрасти гроші, перепиляв петлю дверцят сейфу, а потім знайшов ключ у ящику стола, яким і відкрив сейф. Захаров М.П. викрав (сума), які залишились після часткової виплати заробітної плати працівникам торгу.

На столі касира він залишив аркуш паперу з непристойним малюнком і нецензурними словами на адресу працівників, які не одержали зарплату. З вкраденими грошима Захаров зник. Раніше, в 199_ р., він був засуджений за злісне хуліганство до двох років позбавлення волі. 2 березня 199_ р. Захаров М.П. був виявлений у м. Енську, де перебував на лікуванні у венерологічному диспансері. Затриманий був направлений етапом до слідчого ізолятора № 1 УВС м. Енська. Коли Захаров М.П. був у диспансері, він декілька разів обдирав крейду на стіні біля свого ліжка, заявляв, що "хтось" за ним слідкує, "підслуховує" його думки. В дитинстві Захаров М.П. упав з коня і переніс травму голови.

У даній справі була проведена стаціонарна судово-психіатрична експертиза, за висновком якої Захаров М.П. має психічне захворювання у формі шизофренії, початок якого відноситься до періоду вчинення ним суспільно небезпечних діянь. Отже, в момент викрадення грошей із сейфу він був позбавлений можливості усвідомлювати свої дії і керувати ними. Зараз Захаров М.П. перебуває в хворобливому стані, який виявляється у значному зниженні інтелекту, ворожому ставленні до оточуючих та ін. Він становить небезпеку для суспільства і потребує застосування до нього примусових заходів медичного характеру — поміщення до психіатричної лікарні спеціального типу (а. с. 40—44).

При проведенні слідства у даній справі були здійснені всі необхідні слідчі дії для всебічного і повного з'ясування обставин викрадення великої суми грошей із сейфу міськторгу, вчинення злісного хуліганства і особи Захарова М.П.

Зібрані докази повністю підтверджують, що Захаров М.П. відкрив сейф і викрав (сума). Нестача названої суми зафіксована документальною ревізією (а. с. 20—26), факти зламу дверей в касу і розкриття сейфу відображені у протоколі огляду місця злочину (а. с. 8—10). За висновком почеркознавчої експертизи, на аркуші паперу з непристойним малюнком, залишеним на столі касира, є напис, виконаний рукою Захарова М.П. (а. с. ЗО—32). Висновком технічної експертизи встановлено, що петля дверцят сейфу перепилена ножовочним полотном, знайденим у портфелі, • вилученому у Захарова М.П. при затриманні. На склянці, яка стояла на столі в касі, експерт виявив відбитки його пальців (а. с. 33—34).

Допитана слідчим касир Пастух А.П. пояснила, що напередодні зламу каси і викрадення грошей Захаров М.П. підходив до неї і цікавився, чи одержав зарплату його знайомий Пасик І.Т. (а. с. 8). Свідок Ройман З.П. показала, що вона познайомилась з Захаровим М.П. в аеропорту м. Енська і він їй розповів, що працює в міськторзі, виїхав з дому, оскільки міліція хоче забрати в нього гроші, і дав їй на зберігання (сума) (а. с. 12—15).

Свідок Іншина Л.П. пояснила, що з Захаровим М.П. познайомилась у своєї подруги, він їй показував багато грошей і розповів, що його переслідують працівники міліції, хочуть дізнатися, де він зберігає гроші і як їх витрачає (а. с. 16—18). Свідок Тонян М.Г. розповів, що в сквері грав з Захаровим М.П. в карти і виграв у нього (сума) (а. с. 19—21).

Допитана як свідок лікар вендиспансеру Німан З.А. пояснила, що Захарова М.П. знає як хворого, ні з ким він майже не спілкувався, скаржився, що його хтось шукає і переслідує, обдирав крейду біля свого ліжка, шукав шнур від радіо, хотів його перерізати, щоб йому було спокійніше (а. с. 25—27).

В характеристиці Захарова М.П. сказано, що він працював у будгрупі Енського міськторгу столяром 3-го розряду, порушував трудову дисципліну, був грубий, розламав столярний станок. Йому було оголошено дві догани. З торгу був звільнений в зв'язку з прогулом (а. с. 6).

Із зібраних доказів видно, що Захаров М.П. вчинив суспільно небезпечні діяння, передбачені чч. З, 4 ст. 81 і ч. 2 ст. 206 КК України, в стані неосудності і тому відповідно до ст. 12 КК України не підлягає кримінальній відповідальності.

Беручи до уваги, що Захаров М.П. і в даний час є душевнохворим, за своїм психічним станом, характером суспільно небезпечних діянь становить небезпеку для суспільства і потребує примусового лікування в психіатричній лікарні спеціального типу, керуючись статтями 416, 417 КПК України,

постановив:

дану постанову направити разом із справою прокуророві м. Енська для вирішення питання про можливість передачі до суду справи Захарова Миколи Петровича, 195_ р. народження, уродженця м. Енська Кримської області, освіта — 8 класів середньої школи, раніше працював столяром в Енському міськторзі, неодруженого, судимого за злісне хуліганство, для застосування до нього примусових заходів медичного характеру.

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу

(підпис)

Список осіб, яких належить викликати в судове засідання

1. Особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння — Захаров Микола Петрович, перебуває в санчастині слідчого ізолятора № 1 УВС м. Енська.

2. Свідки: Пастух Ганна Тихонівна, проживає в м. Енську, вул. Дачна, буд. 7 (а. с. 9); Ройман Зоя Павлівна, проживає в м. Енську, вул. Берегова, буд. 5, кв. 2 (а. с. 16), Тонян Микола Гаврилович, проживає в м. Енську, вул. Профспілок, буд. 15, кв. 6 (а. с. 19); Німан Зінаїда Абрамівна, проживає в м. Енську, вул. Центральна, буд. 5, кв. 18 (а. с. 25).

3. Експерт-психіатр Волков Марк Борисович (Енська обласна психоневрологічна лікарня) (а. с. 40).

Представник цивільного позивача від Енського міськторгу повідомляється письмово про день розгляду справи в суді.

Довідка з кримінальної справи

1. Кримінальну справу порушено 4 грудня 199_ р.

2. Слідство зупинено за невстановленням місця перебування обвинуваченого ЗО січня 199_ р.

3. Постнову про арешт Захарова М.П. і його відправлення етапом винесено 25 січня 199_ р.

4. Захаров М.П. розшуканий, взятий під варту, слідство відновлено 2 березня 199_ р.

5. Попереднє слідство закінчено 23 травня 199_ р.

6. Заявлений цивільний позов на суму 6380 крб.

7. Майна, яке підлягає арешту, не виявлено (а. с. ЗО).

8. Судових витрат у справі немає.

9. Речові докази: ножовочне полотно, портфель, аркуш паперу з малюнком і написом направляються зі справою (а. с. б, 58).

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу

(підпис)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]