Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать
  1. Професійно-важливі психологічні якості особистості. Професійний відбір та професійна придатність

У своїй майбутній професійній діяльності людина повинна володіти низкою психологічних якостей, основою яких виступають психічні процеси:

- розумові;

- сенсорні (почуття, сприйняття);

- мовні,

- мнемічні - процеси запам'ятовування,

- процеси психічного стану.

Відомо, що слабкість нервових процесів породжує підвищену тривожність, емоційну нестійкість, знижену активність і т.д. А дуже високі показники сили нервової системи викликають імовірність установлення неадекватно високої самооцінки.

Висока самооцінка приводить до того, що професійна діяльність зумовлюється потребами афективного плану (коротка, сильна, бурхлива емоція - гнів, лють), типова недооцінка вимог ситуації і переоцінка власних можливостей.

Низька самооцінка зв'язана зі страхом прийняття рішень, повільністю, пасивністю.

Схильність до ризику часто породжується неадекватною самооцінкою. Але, робота, що включає прийняття відповідальних рішень, теж багато в чому регулюється відношенням до ризику.

Емоційна стійкість - здатність зберегати оптимальні показники діяльності під час впливу емоційних факторів.

Вона тісно зв'язана з такими психічними властивостями, як:

  • тривожність - почуття невизначеного побоювання, тривожного чекання, неясного занепокоєння, схованої погрози;

  • емоційність - визначається здатністю до сильних переживань.

Особливо серйозні вимоги до емоційної стійкості пред'являють професії, специфіка яких - спілкування з людьми (учитель, медик).

Темперамент важливий для тих видів діяльності, що також пов'язані зі спілкуванням та роботою з людьми.

Екстраверти віддають перевагу діяльності, що дає можливість додаткових рухів, емоційно-мотиваційної діяльності. Вони менш точні, але краще орієнтуються в напружених ситуаціях.

Інтроверти більш стійкі в умовах спокійної, монотонної роботи, що вимагає підвищеної уваги, точності. Але в напружених ситуаціях вони більше схили до тривожних реакцій, що негативно впливає на успішність діяльності.

Із власне особистісних якостей універсальною виступає відповідальність, що характеризує спрямованість особистості і впливає на процес і результати професійної діяльності через відношення до своїх робочих обов'язків.

Важливим психологічним ресурсом людини виступають її професійні здібності - це індивідуально-психологічні властивості особистості, що відрізняють її від інших і є умовою успішного виконання професійної діяльності (аналітичні, прогностичні, організаторські, порівняльно-оцінюючі, комунікативні, академічні (гнучкість і глибина мислення), витримка тощо.

Інші особистісні якості є більш специфічними і важливими лише для визначених видів професійної діяльності.

Систему засобів, що забезпечують оцінку взаємовідповідності людини і професії в тих видах діяльності, що здійснюються в нормативно заданих небезпечних умовах та вимагають від людини підвищеної відповідальності, здоров'я, високої працездатності і точності виконання завдань називають професійним відбором.

Основою професійного відбору є конкретні нормативні характеристики професії:

- соціальні (функції, задачі, цілі);

- операційні (точність виконання, тимчасові, просторові, логічні характеристики);

- організаційні (гігієнічні, соціально-психологічні, психофізіологічні умови праці).

Усі вони дозволяють лікарям, психологам, фізіологам підбирати, розробляти й адаптувати методи, проводити відбір і діагностику профпридатності.

Професійна придатність - сукупність психічних і психофізіологічних особливостей людини, необхідних і достатніх для досягнення ефективності тієї або іншої професійної діяльності.

Професійна придатність не дана людині споконвічно, вона формується в процесі:

- навчання;

- професійної діяльності;

- позитивної мотивації;

- матеріальної і моральної стимуляції,

- задоволення потреб із професійного росту тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]