Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

Форми виховання

Сучасні технології, методики і методи професійного виховання звернені до окремих сфер особистості учня - когнітивної, емоційної і діяльнісно-практичної.

1. Когнітивна сфера формується і розвивається переважно в таких методиках і технологіях виховання, у яких основним засобом впливу є слово, як засіб вираження сили інтелекту, здібності і прагнення переконувати.

Когнітивному компоненту властиві такі форми роботи з учнями, як інормаційні виховні години, диспути і дискусії на загальні і професійні теми, конференції, зустрічі з відомими й авторитетними людьми,екскурсії, інтелектуальні ігри і вікторини, вечори питань і відповідей.

2. Формування емоційно-морального компонента професійної вихованості здійснюється через розвиток образного сприйняття світу і збагачення емоційної сфери особистості.

Цим задачам відповідає звертання до таких форм і засобів виховання, як: відвідування театрів, кінотеатрів, виставочних залів, концертів, проведення тематичних вечорів, бесід, фестивалів і конкурсів, організація клубних зустрічей, зустрічей по інтересах, організація подорожей.

3. Діяльнісно-практичний компонент професійної вихованості вимагає з боку майбутнього фахівця реальної дії, учинку, застосування соціальних і професійних норм. Йому відповідають такі форми виховання, як: предметні олімпіади і конкурси професійної майстерності, виробничі практики, заняття в наукових кружках, професійних студіях, конкурси професійної майстерності, спортивні змагання і турніри, трудові десанти, суботники, сільськогосподарські роботи, благоустрій своєї навчальної установи, проведення суспільних і професійних свят (присвята в студенти, останній дзвоник, дні будівельника, учителя, медичного працівника, працівника агропромислового комплексу й ін., огляди самодіяльності, КВК тощо.

Під час планування виховної роботи у ПЗО дотримують наступних вимог: цілеспрямованість і змістовність організаційних форм і методів, методик і технологій виховання, облік вікових і індивідуальних особливостей учнів, систематичність і наступність.

Якість плану виховної роботи залежить від чітко продуманого планування всіх підрозділів навчальної установи:

1. План роботи куратора групи і методичного об'єднання кураторів груп складається з урахуванням заходів, що проводяться у навчальній установі. Куратори збирають особисті дані про кожного учня, знайомляться з рівнем їхнього розвитку, вихованості, умовами життя, батьками. Звертають увагу на стан здоров'я, психіку, інтереси, здібності і схильності учня, відношення до навчання, роботи в процесі виробничого навчання і виробничої практики.

2. План роботи бібліотеки - ґрунтується на вихованні в учнів інформаційної культури, любові до книги, уміння користуватися літературою і бібліотекою, забезпеченні розмаїтості предметно-методичного змісту, популяризація літератури, національно-духовних і культурних придбань українського народу. Форми організації роботи - проведення бесід, виставок літератури, мистецтва; проведення днів пам'яті, літературних вечорів, годин цікавих подій і новин і т.д.

3. План роботи практичного психолога - містить: створення умов для формування в учнів мотивації до самовиховання і саморозвитку; забезпечення індивідуального підходу до кожного учня на основі його психолого-педагогічного вивчення. Головними формами роботи практичного психолога виступають психодіагностична і консультативна робота, корекційно-відновлююча і розвиваюча діяльність, організаційно-методична й освітня робота.

4. План роботи вихователів і коменданта гуртожитку містить розділи: організаційна робота, підвищення якості й ефективності навчання і виховання. Заходи, що плануються повинні відповідати потребам і інтересам учнів в організації дозвілля, а також бути сучасними й актуальними. Важливим у виховній роботі, проведеної в гуртожитку, виступає моральна і психологічна підтримка учнів. Для цього планується проведення зустрічей з: медичними робітниками, практичним психологом, працівниками міліції, членами відділу міськвиконкому по роботі з молоддю, викладачами фізичної культури.

5. План роботи студентської ради - містить напрямки роботи: профорієнтаційні культмасові, спортивно-оздоровчі, контролюючі, соціально-побутові. Основні організаційні форми виховної роботи: рейди секторів студентської ради, організація і підтримка побутових умов учнів, проведення вечорів відпочинку, конкурсів, різних акцій і т.д.

6. План роботи ради із правопорушень. Вона працює як орган самоврядування студентів у тісному співробітництві з зам. директора по виховній роботі, викладачами правових дисциплін, юристом, студентською радою гуртожитку, профкомом, міським відділом міліції. Основні напрямки роботи: правове виховання, виховання поваги до конституції і законів України, підвищення правової культури молоді, попередження злочинності, пияцтва, проведення аналітичної роботи з попередження правопорушень.

7. Плани роботи гуртків, секцій, клубів по інтересах і т.д. - складаються відповідними керівниками.

8. План роботи завуча по виховній роботі складається на тиждень, місяць, півріччя, рік. У ньому вказуються:

- назва заходу

- дата проведення

- місце проведення

- відповідальні за проведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]