Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать
  1. Використання інформаційно-коммунікаційних технологій у навчальному процесі впо

Одним з основних напрямків розвитку сучасної неперервної ПО виступає створення єдиного інформаційного освітнього простору і широке застосування ІКТ у системі підготовки робітників і фахівців будь-якого рівня.

Можливості використання ікт у навчальному процесі

1. Використання комп'ютера як технічного засобу навчання

1.1 Використання комп'ютерних підручників

Комп'ютерний підручник (інформаційно-предметний комплекс) - це інформаційний продукт, що надає навчальний матеріал, контролює знання (контрольні питання, тести, випадковим способом сформовані екзаменаційні квитки т.д.) і дає можливість відпрацьовування практичних навичок (завдання по виконанню лабораторних і практичних робіт, задачі і т.д.).

Сучасна електронна книга, як і звичайної друкована, складається зі сторінок, що мають не лінійну структуру, а сіткову. У кожнім вузлі цієї сітки-сторінки є інформація, представлена у вигляді не тільки тексту, але і графіків, схем, анімації, звуку і відеозображення. До додаткових функцій електронної книги також можна віднести можливість читача вести власні записи, виводити на принтер текстову і графічну інформацію.

1.2. Використання комп'ютера для підтримки різних навчальних предметів з метою:

  • його обчислювальних і графічних можливостей (автоматизація розрахунків і побудова таблиць і графіків, складання розрахункових схем і т.д.);

  • роботи з довідковою літературою;

  • візуалізації й аудіо-підтримки навчальних курсів.

1.3. Використання навчальних програм

Тренувальні програми (комп'ютерний тренажер) - дозволяють імітувати умови професійної діяльності в навчальному процесі.

Наставницькі (комп'ютерний репетитор) - переважно орієнтовані на засвоєння нових знань.

Проблемні - здійснюють непряме керування діяльністю студента. Пред'являються різні завдання, а студенти утягуються у їхнє рішення методом проб і помилок.

Імітаційні і моделюючі - використовують моделювання різних ситуацій, явищ, досліджуваних об'єктів.

Ігрові - як засоби навчання використовуються звичайні комп'ютерні ігри або ігрові моделі дійсності, реалізовані на комп'ютері, що відтворюють життєву, професійну або навчальну ситуацію.

Експертно-навчальні - програми, що у процесі роботи можуть відтворювати міркування, звичайно застосовувані людиною-експертом при аналізі і рішенні проблеми. Така програма дає пояснення ходу своїх міркувань за вимогою користувача в зрозумілій для нього формі, пояснює свої висновки і висновки. Вона призначена не стільки для подачі навчального матеріалу взагалі, скільки для вибору відповіді на питання і надання варіантів рішення деякої задачі або проблеми.

1.4. Використання комп'ютера для контролю якості ЗУН

2. Навчання інформаційно-комунікаційним технологіям і основам програмування

Мультимедиа технології - це сукупність прийомів, методів, способів виробництва, обробки, збереження і передачі аудіовізуальної інформації. Вона дає можливість з'єднати в одному програмному продукті текст, графіку, аудіио- і відеоінформацію, анімацію, кіно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]